Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile ruse blochează un nou…

Autoritățile ruse blochează un nou proiect Novaya Gazeta

Autorităţile ruse au blocat duminică, 24 iulie, site-ul noului proiect editorial al bisăptămânalului independent Novaya Gazeta, constrâns să-şi suspende apariţia în martie, pe fondul represiunii împotriva criticilor la adresa ofensivei declanşate de Kremlin în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

În 15 iulie, redacţia sa a lansat o revistă pe hârtie consultabilă online printr-un nou site internet şi denumit „Novaya Rasskaz-Gazeta” (Noua Poveste-Gazeta). Acest prim număr conţine în special analize asupra totalitarismului şi ideologiei lui Vladimir Putin.

Dar, după o săptămână, Serviciul federal de supraveghere a comunicaţiilor, tehnologiei informaţiei şi mass-media din Rusia (Roskomnadzor) a blocat acest nou site la cererea procuraturii. Duminică, acesta era inaccesibil în Rusia fără reţeaua virtuală privată (VPN), au constatat jurnalişti de la AFP.

„Site-ul nostru a fost ucis în faşă. Am rezistat şapte zile şi nouă ore”, şi-a exprimat regretul redacţia într-un comunicat.

Procurorii acuză proiectul Novaya Gazeta de „discreditare” a forţelor armate ruse, o nouă infracţiune utilizată din martie pentru a înăbuşi până şi cea mai mică critică la adresa intervenţiei militare în Ucraina.

„Pentru moment, nu există reclamaţii împotriva revistei noastre în format pe hârtie. Deci, vom continua să pregătim cel de-al doilea număr al său”, adaugă redacţia, invitându-şi cititorii „să nu se descurajeze”.

Jurnalul Novaya Gazeta, pilon al investigaţiei de presă în Rusia, cunosctut pentru anchetele sale asupra corupţiei elitelor ruseşti şi a gravelor încălcări ale drepturilor omului, fusese constrâns în martie să-şi suspende apariţia online şi pe hârtie.

Autorităţile ruse ameninţaseră publicaţia cu interdicţia pentru că nu ar fi respectat o lege controversată privind „agenţii străinătăţii”. După această suspendare, o parte din redacţia sa a emigrat şi a lansat din Europa occidentală o nouă ediţie.

Redactorul-şef al Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a primit în 2021 premiul Nobel pentru Pace.