Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   APCE este „uluită” de declarația…

APCE este „uluită” de declarația de război „sfânt” asupra Ucrainei și a declarat Biserica Ortodoxă Rusă complice la crimele de război

Foto: Washington Post

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) l-a declarat complice la crime de război pe Patriarhul Kiril al Moscovei și ierarhia Bisericii Ortodoxe Ruse. APCE este „uluită” de decizia „Consiliului Rus” asociat cu Biserica Ortodoxă Rusă de a recunoaște războiul împotriva Ucrainei ca fiind „sacru”. Acest lucru se precizează în rezoluția APCE din 17 aprilie privind moartea lui Alexei Navalnîi, scrie Hromadske.

APCE a subliniat că ierarhia Bisericii Ortodoxe Ruse, inclusiv Patriarhul Kirill, abuzează de religie și denaturează tradiția creștină ortodoxă.

De asemenea, Adunarea a subliniat că incitarea la agresiune, genocid și crime de război este o crimă în sine. Prin urmare, ea a cerut tuturor statelor să-l considere pe Patriarhul Kirill și ierarhia Bisericii Ortodoxe Ruse drept complici la crimele de război și crimele împotriva umanității comise în numele Rusiei și al ideologiei „lumii ruse”.

APCE o consideră pe Rusia vinovată pentru moartea lui Navalnîi. Instituția refuză să-l recunoască pe Putin drept președinte legitim al țării

Această rezoluție a APCE a subliniat că statul rus poartă „întreaga responsabilitate” pentru moartea lui Alexei Navalny, care a fost numit o figură a opoziției ruse, și a cerut să se ia o serie de „măsuri radicale” pentru a contracara regimul totalitar al lui Vladimir Putin.

În special, APCE a cerut UE și altor state să aplice sancțiuni celor direct responsabili de persecuția, relele tratamente și moartea lui Navalny. Ea a cerut, de asemenea, tuturor statelor să tragă Rusia la răspundere pentru utilizarea sistematică a torturii, în conformitate cu Convenția ONU.

În plus, APCE și-a confirmat refuzul de a-l recunoaște pe Vladimir Putin ca președinte legitim al Federației Ruse și a cerut din nou comunității internaționale să înceteze orice contact cu acesta, cu excepția scopurilor umanitare sau urmărirea păcii.

Și au cerut ca 300 de miliarde de dolari din active rusești înghețate să fie transferate într-un fond de compensare pentru victimele agresiunii ruse împotriva Ucrainei și crearea unui tribunal asupra conducerii politice și militare a Federației Ruse.