Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Anchetatorii americani au dovezi care…

Anchetatorii americani au dovezi care ar demonstra că oligarhii ruși încearcă să evite sancțiunile instituite

Sursa: Reuters

Procurorii americani au identificat mai multe dovezi, prin care se dezvăluie că oligarhii ruși încearcă să evite sancțiunile impuse anterior Moscovei. Despre acest fapt a declarat șeful unui nou grup operativ al Departamentului de Justiție SUA, informează Reuters.

Andrew Adams, un procuror veteran numit să conducă grupul operativ „KleptoCapture”, care a fost înființat luna trecută, a declarat pentru Reuters într-un interviu că, în unele cazuri, chiar și oligarhii cărora nu li s-au impus încă sancțiuni încearcă să mute activele înaintea potențialelor sancțiuni viitoare.

Deși oligarhii încearcă să-și ascundă iahturile, avioanele sau alte bunuri mobile în țări pe care le consideră secrete, Adams a avertizat că cei care încearcă să evite sancțiunile se confruntă cu un nivel „de record absolut” de cooperare internațională pentru a urmări câștigurile obținute necinstit ale elitelor ruse.

„Eforturile sunt în derulare, unele dintre ele fiind raportate public, pentru a muta, de exemplu, bunuri mobile sub formă de iahturi, avioane etc., în jurisdicții în care, cred, oamenii au percepția că ar fi mai dificil de investigat și mai greu de înghețat”, a declarat Andrew Adams.

Urmărirea activelor oligarhilor este adesea dificilă, deoarece acestea sunt ascunse în spatele „straturilor de companii-fictive împrăștiate pe tot globul”, a spus Adams. Procurorii americani primesc informații din locuri considerate anterior a fi zone de securitate sporită, afirmă șeful grupul operativ „KleptoCapture”.

„Îndeosebi în contextul actual și în climatul actual, nivelul de responsabilitate pentru scopul comun cred că se află la cote majore”, a menționat Andrew Adams. El a refuzat să ofere detalii despre jurisdicțiile specifice care au furnizat grupului operativ informații și să numească anumite persoane aflate sub investigație.

Adams a declarat că acuzațiile penale și mandatele de sechestrare a bunurilor ar putea apărea „din primele zile” de activitate ale unității. „KleptoCapture” este, de asemenea, pregătită pentru bătălii juridice îndelungate cu oligarhii care încearcă să împiedice Statele Unite să le rețină definitiv bunurile prin confiscare civilă.

Aceste cazuri pot permite departamentului să ia proprietăți ilegale în cazurile în care oamenii se află în afara țării și nu pot fi extrădați. Între timp, confiscările penale pot însoți un rechizitoriu împotriva proprietarului proprietății.

„Ar trebui să anticipăm că justițiabilii extrem de îndrăgiți vor duce lucrurile în instanță. Vom fi implicați în litigii care vor dura ceva timp”, a spus Adams.

Scopul grupului operativ este de a pune sub presiune finanțele oligarhilor ruși în încercarea de a-l presa pe președintele Vladimir Putin să înceteze atacul său de câteva săptămâni asupra Ucrainei. Statele Unite și aliații săi au impus mai multe runde de sancțiuni împotriva lui Putin, mai multor prieteni bogați de-ai săi și zecilor de companii și agenții guvernamentale ruse.