Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Analiză Bloomberg: În ce modalitate…

Analiză Bloomberg: În ce modalitate invazia Rusiei în Ucraina afectează sistemul alimentar la nivel global

Într-o nouă analiză marca Bloomberg sunt examinate riscurile și efectele războiului din Ucraina asupra sistemului alimentar global. Invazia rusească pune în pericol unul dintre cei mai mari „grânari ai lumii”.

Războiul din Ucraina amenință posibilitatea de a crește culturile de bază din regiunile-cheie ale Europei, unde sunt cultivate cerealele. Acest fapt face legătură directă cu creșterea prețurilor la produse alimentare, care și până la această etapă afecta consumatorii din întreaga lume.
Se estimează că din cauza creșterilor enorme la prețuri, ar putea apărea amenințarea unei crize de foamete deplină. Organizația națiunilor Unite (ONU) a avertizat că majorările de preț ale alimentelor din întreaga lume va crește cu 22%, în medie, pe măsură ce războiul stopează comerțul și reduce recoltele viitoare.

Politica protecționistă alimentară

Guvernele mai multor state iau măsuri pentru păstrarea proviziilor de alimente în țară, o decizie ce ar putea servi la prelungirea inflației alimentare. Ungaria, Indonezia și Argentina sunt printre grupul de țări care au impus bariere economice privind exportul agricol, începând de la grâu și până la uleiul de gătit, în încercarea de a suprima creșterea prețurilor interne și a proteja proviziile locale. Toate acțiunile vin în calitate de răspuns la panica creată în urma invaziei Rusiei din Ucraina.

Rusia a sporit la creșterea acestui val de protecționism atunci când a anunțat despre planurile sale de restricționare a comerțului a unor materii prime. Un important exportator de alimente ucrainene, MHP SE (holding agro-industrial), s-a orientat spre aprovizionarea armatei ucrainene și a civililor din orașele bombardate.

Alți furnizori globali ar putea face eforturi de a completa deficitele de stocuri la nivel global. India, de exemplu, și-a crescut livrările de grâu în ultimii ani, iar în cazul în care conflictul din Ucraina va continua pentru o durată mai lungă, s-ar putea ca India să-și crească exportul la 7 milioane de tone.

Cu toate acestea, mai multe state care, de obicei, ar putea echilibra deficitele de la nivel global, se confruntă cu probleme de producție. În Brazilia, care este un furnizor important de porumb și soia, seceta devastatoare a scorojit mai mult culturi. Vremea uscată de anul trecut a veștejit și câmpurile Canadei și a unor părți din SUA.

Datele Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite privind exportul de grâu din Ucraina pentru anul 2020

Puteți lectura analiza Bloomberg în întregime, aici.