Principală  —  IMPORTANTE   —   AMENZI CONTRAMANDATE: Nu vor mai…

AMENZI CONTRAMANDATE: Nu vor mai fi sancționate cu amenzi încălcările fiscale de până la 5000 de lei comise de antreprenori și de până la 500 de lei, comise de cetățeni


În urma unui proiect de lege care prevede modificări ale Codului Fiscal, încălcările fiscale de până la 5000 de lei, comise de antreprenori și cele de până la 500 de lei, comise de cetățeni, nu vor mai fi sancționate prin amenzi.

Potrivit legislației fiscale a R. Moldova, există o distincție între încălcarea fiscală semnificativă și nesemnificativă, iar sancțiunea sub formă de avertizare se aplică exclusiv pentru încălcarea fiscală nesemnificativă. Actualul prag pentru care sunt aplicate avertismentele constituie 1.000 de lei pentru antreprenori și 100 de lei pentru cetățeni.

Autorii proiectului de lege consideră că, prin implementarea acestor modificări se mizează pe îmbunătățirea climatului investițional, organele fiscale urmând să fie percepute ca instituții ce acordă suport contribuabililor în aplicarea legislației și promovează conformarea fiscală. Respectiv, aceasta va contribui la diminuarea poverii administrative asupra antreprenorilor și cetățenilor, precum și va asigura proporționalitatea aplicării sancțiunilor fiscale. 

Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare și adoptare.

Publicitate
Publicitate