Alocații lunare majorate cu 250 de lei pentru participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl

Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomică Electrică Cernobîl, cu grad de dizabilitate sever, accentuat și mediu vor primi alocații lunare de stat majorate. Astăzi, 3 iulie, Parlamentul a votat în lectura a II-a un proiect de modificare a Legii cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație.
Alocațiile lunare de stat vor fi majorate cu 250 de lei de la 1 august curent. Acestea vor fi acordate persoanelor cu dizabilități din rândul militarilor, ofițerilor de informații și securitate, persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și din sistemul administrației penitenciare, a căror dizabilitate este cauzată de rănire, contuzionare sau schilodire la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl. Este vorba inclusiv de persoane care au fost încadrate în grad de dizabilitate ca urmare a participării la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, fiind trimise în deplasări de serviciu de către ministere, departamente, întreprinderi și organizații, precum și persoane care s-au îmbolnăvit de boală actinică sau au dobândit dizabilitate în urma intervențiilor pentru lichidarea consecințelor avariei.
Totodată, de alocații majorate vor beneficia și soții supraviețuitori ai participanților la lichidarea avariei, precum și unul dintre părinții participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl care au decedat. Alocații majorate vor primi și persoanele care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl sau care au venit în anul 1986 din zona de înstrăinare și au primit cetățenia R. Moldova. În acest context, Guvernul va aloca 4 milioane de lei.
Ce s-a întâmplat la Cernobâl?
Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare din Cernobîl explodează, cauzând ceea ce Organizația Națiunilor Unite avea să numească mai târziu „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității.” În urma exploziei și a incendiului, clădirea reactorului e demolată și cantități mari de radiații sunt eliberate în atmosferă. Măsurile de siguranță sunt ignorate, iar uraniul din reactor se supraîncălzește și se topește prin bariera protectoare.
În lipsa unor date inițiale concludente, este dificil de stabilit cu exactitate numărul de victime. Conform unei cercetări efectuate de Greenpeace, numărul deceselor cauzate de expunerea la radiații se apropie de 100 000. Și pentru că, în prezent, mai există oameni care trăiesc în zonele contaminate și care sunt expuși în continuare la radiații, acest număr va continua să crească.
La lichidarea consecințelor avariei, produse în noaptea zilei de 26 aprilie 1986, au participat peste 3 350 de locuitori ai fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești.