Principală  —  Ştiri   —   Alertă falsă de raid aerian…

Alertă falsă de raid aerian în regiunea transnistreană: Posturile de radio au fost atacate de hackeri

În dimineața zilei de 28 februarie a fost difuzată o alertă de raid aerian, care a fost auzită și de locuitorii din regiunea transnistreană, anunță centrul de presă al pretinselor autorități transnistrene.

„A fost o alertă falsă de raid aerian. Hackerii au pătruns pe undele radio ale posturilor de radio rusești Shanson și Dorozhnoe Radio. (…) Această informație nu este valabilă. Posturile de radio au fost atacate de hackeri. Specialiștii cer populației să nu intre în panică”, se anunță într-un comunicat marți, 28 februarie.

Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.

Ministerul rus de Externe a venit vineri, 24 februarie, cu un „avertisment” adresat Statelor Unite, statele membre NATO și autorităților ucrainene „să nu facă un pas riscant”, în contextul anunțului Ministerului rus al Apărării privind creșterea prezenței militare ucrainene, în apropierea graniței cu R. Moldova, pentru o eventuală „intervenție în regiunea transnistreană”.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au reacționat la „avertismentul” Moscovei pentru Occident în legătură cu regiunea transnistreană. Astfel, aceștia anunță că consideră drept provocatoare declarația de astăzi, 24 februarie, a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și reiterează necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și a stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul R. Moldova.