Principală  —  Ştiri   —   Agricultorii vor ieși la protest…

Agricultorii vor ieși la protest în capitală. Organizatorii: „Vor fi peste 1 000 de oameni și 500 de unități de tehnică agricolă”

Imagine simbol

Asociația Forța Fermierilor anunță că, în perioada 22-26 noiembrie, agricultorii vor ieși la protest. „Fermierii din mai multe raioane se vor deplasa cu tehnică agricolă înspre Chișinău”, se arată într-un comunicat emis de organizație.

Potrivit unei declarații prealabile către Primăria municipiului Chișinău, organizatorii estimează că la întrunire vor fi peste 1 000 de oameni și 500 de unități de tehnică agricolă.

Conform asociației, traseul marșului va trece prin Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) – str. Ștefan cel Mare – scuarul Dimitrie Cantemir (cercul din imediata apropiere de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”) – str. Stefan cel Mare – PMAN.

Foarte mulți producătorii agricoli sunt la limita falimentului și disperării și nu au altă ieșire. Toate încercările noastre de a rezolva problema salvării fermierilor micro, mici și mijlocii, prin dialog, au eșuat. Autoritățile nu ne aud și prin tăcerea și inacțiuni contribuie la distrugerea agricultorilor din zonele rurale”, motivează oraganizatorii.

Agricultorii au patru revendicări principale, implementarea cărora, zic ei, ar putea stabiliza situația.

  • Introducerea, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), pentru perioada până la 31 octombrie 2024, a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura  terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase;
  • Aprobarea si finanțarea schemelor de plăți directe la hectar, începând cu anul 2024, după exemplu Uniunii Europene;
  • Alocarea, în 2024, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii, 50 %, dar nu mai puțin de un miliar de lei, pentru fermierii micro, mici și mijlocii cu titlul – compensații pentru prețuri derizorii în forma de plăți directe la hectar de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023;
  • Interzicerea importului grâului, porumbului și de floarea-soarelui cel puțin până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.