Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Adunarea Generală a ONU -…

Adunarea Generală a ONU – în sesiune specială de urgență pentru a discuta problema Ucrainei

Consiliul de Securitate al ONU a decis să discute astăzi problema Ucrainei în cadrul Adunării Generale a ONU, convocată într-o sesiune specială de urgență, relatează CNN, preluată de digi24.ro.

„Cerem Rusiei să-și atenueze retorica”, a declarat duminică ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, referindu-se la anunțul Moscovei de plasare în stare de alertă a forțelor sale nucleare.

Este pentru prima dată după 1982 când este convocată o sesiune extraordinară de urgență a Adunării Generale a ONU. În 1982, a fost convocată o sesiune extraordinară de urgență a ONU pentru a dezbate situația din teritoriile arabe ocupate în zona Înălțimilor Golan.

În plus, este doar a 11-a oară când o astfel de sesiune a Adunării Generale a ONU este convocată din 1950 încoace.

Săptămâna trecută, Rusia a recurs la dreptul de veto pentru a se împotrivi în Consiliul de Securitate unei rezoluții inițiate de Statele Unite de condamnare a Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Rusia deține, de altfel, președinția în exercițiu a Consiliului de Securitate. 

Decizia de convocare a Adunării Generale a ONU – instanță formată din 193 de membri – a fost luată cu 11 voturi „pentru”, Rusia a votat „împotrivă”,  iar China, India și Emiratele Arabe Unite s-au abținut.

Nicio țară nu are drept de veto în Adunarea Generală a ONU.

Deși rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, ele au greutate politică. SUA și aliații văd acțiunea la ONU ca pe o șansă de a arăta că Rusia este izolată din cauza invaziei sale în Ucraina, arată Reuters.

Războiul declanşat în 24 februarie de Rusia în Ucraina ar putea provoca strămutarea a peste 7 milioane de persoane, potrivit unui comisar european. Afluxul de refugiaţi continuă să crească şi a determinat ţările europene să-şi mărească structurile de primire şi să anunţe donaţii alături de celelalte state. SUA estimaseră recent la 5 milioane numărul de refugiaţi în cazul în care conflictul continuă.

Ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, a declarat că Franța va prezenta un proiect de rezoluție „pentru a cere încetarea ostilităților, protejarea civililor și accesul umanitar sigur și neîngrădit, pentru a răspunde nevoilor urgente ale populației”. 

Adunarea Generală a ONU – în sesiune specială de urgență pentru a discuta problema Ucrainei