Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ”Acesta ar fi sfârșitul Ucrainei”…

”Acesta ar fi sfârșitul Ucrainei” (DW)

Sursa foto: Spiegel

Ministrul german al Apărării, social-democratul Boris Pistorius, afirmă că o sistare a livrărilor de arme pentru Ucraina ar avea consecințe dramatice, scrie Deutsche Welle.

Ministrul federal al Apărării, Boris Pistorius, a respins cu tărie îndoielile cu privire la continuarea livrărilor de arme către Ucraina. „Oricine cere astăzi oprirea livrărilor de arme către Ucraina lasă această țară în voia sorții”, a spus oficialul federal citat de Augsburger Allgemeine și Main-Post. 

Potrivit politicianului social-democrat, încetarea ajutorului militar pentru țara atacată de Rusia ar însemna ”sfârșitul Ucrainei mâine”.

Pistorius a accentuat importanța susținerii Ucrainei cu tot ceea ce se poate și cu lucrurile ”pe care ni le putem permite”. Pe de altă parte, ministrul a reiterat refuzul guvernului german de a pune la dispoziție președintelui Zelenski avioanele de luptă solicitate de acesta: „Am subliniat în repetate rânduri că Germania nu dispune de avioane de vânătoare care să poată oferi Ucrainei un ajutor imediat”. 

Dietmar Bartsch, liderul grupului parlamentar al Die Linke (Partidul Stângii), a pledat pentru o inițiativă de pace în războiul din Ucraina. „Mi-ar fi plăcut să văd deja o inițiativă europeană de pace”, a spus vineri la postul public de televiziune german Bartsch, care se află în prezent în Ucraina împreună cu o delegație a grupului său parlamentar. Potrivit liderului Stângii, diplomația este cea care trebuie să înlesnească o încetare a focului. 

Bartsch a subliniat că „umbrela defensivă” cu sprijin occidental pentru apărarea aeriană reprezintă un imens ajutor împotriva rachetelor din Rusia. „Cu toate acestea, refuz să mă înscriu în logica trimiterii de bombardiere și a unor cantități tot mai mari de arme”, a declarat Bartsch în replică la apelurile privind intensificarea ajutorului militar pentru Ucraina. 

Decizii la reuniunea G7

Între timp, liderii G7 și-au reafirmat hotărârea de a îngreuna acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei prin impunerea de noi sancțiuni. La summit-ul de la Hiroshima, reprezentanții țărilor G7 au convenit să priveze Rusia de tehnologiile, echipamentele industriale și serviciile G7 care sprijină mașina sa de război. Sancțiunile anunțate includ restricții la exportul de bunuri care sunt esențiale pentru Rusia pe câmpul de luptă și măsuri punitive împotriva companiilor și organizațiilor care aduc materiale de război pe front pentru Moscova. 

În marja reuniunii din Japonia, administrația de la Washington a anunțat un nou pachet de sancțiuni ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. SUA au în vedere, între altele, excluderea de la exporturile americane a aproximativ 70 de companii și organizații din Rusia și din alte țări, a declarat un reprezentant de rang înalt al administrației americane. În plus, peste 300 de persoane, companii și organizații, nave și aeronave vor fi supuse altor măsuri punitive. Scopul, a precizat oficialul, este de a crește presiunea economică asupra Rusiei și de a face și mai dificilă pentru Kremlin menținerea mașinăriei de război. 

Noi sancțiuni a anunțat și Marea Britanie. Potrivit premierului Rishi Sunak, Londra va impune o interdicție de import pentru diamantele rusești, precum și pentru cuprul, aluminiul și nichelul din Rusia. Decizia vine în continuarea anunțului făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit căruia UE dorește să „limiteze” comerțul cu diamante rusești. 

Ursula von der Leyen: ”Extinderea ajutorului pentru Ucraina”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat la reuniunea G7 pentru sporirea sprijinului militar pentru Ucraina. „Trebuie să oferim acum Ucrainei instrumentele de care are nevoie pentru a se apăra cu succes și pentru a-și recăpăta suveranitatea deplină și integritatea teritorială”, a spus politiciana germană la Hiroshima. Von der Leyen a adăugat că ajutorul militar și financiar trebuie oferit atât timp cât este necesar. Ea a dezavuat însă perspectiva unor negocieri de pace ”care pun agresorul și victima pe picior de egalitate”. 

Comentând sancțiunile aplicate până în prezent împotriva Rusiei, von der Leyen a arătat că numai interdicțiile de export impuse de UE au afectat bunuri cu un volum comercial de aproximativ 50 de miliarde de euro pe an. Astfel, interdicțiile UE privind importurile de bunuri din Rusia afectează 60 la sută din exporturile de dinainte de război, cu o valoare de aproximativ 90 de miliarde de euro. Cu toate acestea, von der Leyen a admis că sancțiunile sunt eludate din ce în ce mai frecvent.

De precizat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski participă personal la summit-ul Ligii Arabe din Arabia Saudită. De la Jeddah, el se va deplasa apoi la întâlnirea G7 de la Hiroshima. Secretarul ucrainean al Consiliului Național de Securitate, Olexi Danilov, a declarat: „La Hiroshima se vor decide lucruri esențiale, astfel că prezența fizică a președintelui nostru este deosebit de importantă pentru a ne reprezenta interesele”.