589 de ani de la prima atestare documentară a orașului Chișinău

Pe 17 iulie 2025 se împlinesc 589 de ani de la prima atestare documentară a orașului Chișinău. Pentru a marca această zi, în capitală va fi organizat, în perioada 18–20 iulie 2025, festivalul „Te salut, Chișinău!”. Pe parcursul a trei zile, vor fi organizate spectacole muzicale, ateliere creative pentru copii și vor fi vernisate expoziții de artizanat și demonstrații ale meșterilor populari.
Potrivit datelor din cronici, denumirea de Chișinău a fost menționată pentru prima dată într-un hrisov întocmit pe 17 iulie 1436, la Vaslui. Documentul era o Carte Domnească de Întăritură, prin care, domnii Țării Moldovei, Ilie și Ștefan au dat și i-au întărit lui Oancea Logofăt pentru credincioasă slujbă, mai multe sate de pe Răut, Ichel și Bâc, dintre care făceau parte și Procopinți, Macicăuți și Cozarăuți.
Un fragment din Cartea Domnească face referire la stabilirea hotarelor de moșie: „… și la Bâc, de cealaltă parte, pe valea ce cade în dreptul Cheșenăului lui Acbaș, la izvorul unde este Seliștea Tătărească în dreptul păduricii.”
Ziua Orașului Chișinău sau Hramul, care are loc pe 14 octombrie, este o sărbătoare religioasă cunoscută și sărbătorită de către chișinăuieni, însă aceasta este diferită de Ziua Întemeierii orașului Chișinău.