Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „E Orheiul lui și…

VIDEO „E Orheiul lui și al lui trebuie să rămână” vs. „Mi-e rușine de orheienii mei”. Cum au votat orheienii fără Șansă și Șor în buletinele de vot

„A fost adunare, ne-au dat fițuici. Avem agenți care ne informează”, „Și dacă vin (bani,  n.r.) din partea Kremlinului, de ce să nu acceptăm? Ce să facem dacă suntem o țară săracă?” și „E Orheiul lui și al lui trebuie să rămână” – influențați de aceste raționamente, duminică, orheienii au ales-o în funcția de primar pe fosta jurnalistă,  Tatiana Cociu, candidata de rezervă a lui Ilan Șor, după ce Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”, prima opțiune a lui Ilan Șor pentru conducerea Orheiului, a fost exclus din cursa electorală. 

Cu două zile înainte de scrutinul local, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus excluderea din cursă a candidaților Partidului „Șansă”, urmașul Partidului „Șor”, declarat neconstituțional. Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) privind atacurile asupra R. Moldova și implicarea Federației Ruse în alegerile din R. Moldova. 

A fost exclus și Alexei Lungu, candidatul de la Orhei, orașul în care s-a lansat în politică controversatul politician și afacerist Ilan Șor. În ziua alegerilor, ZdG a mers la Orhei pentru a vedea cum votează localnicii în condițiile în care, după ani buni, în buletine nu există nici Partidul „Șor” și nici Partidul „Șansă”, succesorul partidului declarat neconstituțional. Unii dintre ei s-au arătat indignați de faptul că în buletinul electoral nu se mai regăsește exponentul Partidului „Șansă”, iar alții au recunoscut că „zilele trecute, pe uliță, s-a făcut o adunare”, la care „agenții” le-au dat fițuici și le-au spus cu cine să voteze. După ce și-a exercitat dreptul la vot, o localnică a declarat că nu vede o problemă în faptul că partidele afiliate lui Ilan Șor ar primi bani de la Kremlin, în timp ce o vârstnică ne-a spus că „îi este rușine de orheienii ei”.

„Tâlharii și bandiții PAS ce au făcut pentru țară?”

Primul popas îl facem la secția de votare nr. 5 din incinta Liceului teoretic „Ion Luca Caragiale”. După ce și-a exercitat dreptul la vot, un bărbat ne destăinuie că nu e tocmai binedispus.

„Dispoziția nu e chiar bună azi, pentru că nu avem pe cine alege.” Întrebăm dacă mâhnirea acestuia are legătură cu faptul că a fost exclus din cursa electorală reprezentantul Partidului „Șansă” și răspunsul nu întârzie să apară: „Acei de sus se tem, au bănuieli ceva și l-au blocat”, este sigur bărbatul. 

Alegător, Orhei: „Brăcuim (stricăm n.r.) biletele (buletinele de vot n.r.)”

Astfel, în lipsa acestui partid care i-a luat locul pe scena politică din R. Moldova Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, singura soluție este „să brăcuiască (să deterioreze, să strice,  n.r.) buletinul de vot”. 

O femeie în etate ne povestește că mai întâi a fost la biserică, apoi a venit la votare, doar că și ea este foarte nemulțumită. 

„Chiar vreau să iau un microfon să le spun – tâlharii și bandiții PAS ce au făcut pentru țară? Ce au făcut ei pentru noi? Nimic. Au dus țara de râpă și încă vor votați, pentru ce? Ce au făcut ei pentru noi? Doar îl îngroapă pe cel care face ceva pentru norod”, făcând referire la ultima decizie a CSE  de a exclude din cursă candidații Partidului „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor. 

Femeia recunoaște că a participat „la o adunare în care agenții au informat norodul” despre votul de duminică. 

Alegătoare, Orhei: „A fost adunare, ne-au dat fițuici. Avem agenți care ne informează”

Reportera ZdG: Dacă nu sunt în listă nici exponenții Partidului „Șor”, nici ai Partidului „Șansă”, cu cine votează orheienii?

Femeia: Eu am votat, dar e secret. 

Reportera ZdG: Dar cum v-ați informat despre ceilalți candidați?

Femeia: Dap’ a fost pe uliță adunare, am fost la primărie, ne-au dat fițuici. Avem agenți care ne informează, ne poartă de grijă. 

Reportera ZdG: Ce vă informează?

Femeia: Nu ne spune nică (nimic, n.r.) de nimeni. Ne-a dat bilețel și gata. 

Reportera ZdG: Și pe bilețel ce scrie?

Femeia: Fiți sănătoși. O zi bună! 

„Am votat pentru viitorul european al Moldovei”

La votare au fost însă și persoane cu alte viziuni. O altă femeie în etate, cu mâna în ghips, care se sprijină de fiul său, ne spune că a votat pentru viitorul european al R. Moldova. 

Alegătoare, Orhei: „Mi-i rușine de orheienii mei. Mi-i rușine”

Reportera ZdG: Pentru ce ați votat?

Femeia: Am votat pentru viitorul european al Moldovei. 

Reportera ZdG: Așa votează orheienii?

Femeia: Mi-i rușine de orheienii mei. Mi-i rușine.

Reportera ZdG: De ce spuneți asta?

Femeia: De-atâta că am ajuns unde am ajuns. Nu suntem unde am fost în ʼ89. 

La aceeași secție de votare, un tânăr ne îndeamnă „să nu credem că toți orheienii sunt ai lui Șor”.

Alegător, Orhei: „Votez pentru libertate și adevăr”

„La noi Orheiul are diferite păreri. La noi au fost două-trei lagăre mereu”, susține acesta. 

„Ce să facem dacă suntem o țară săracă?”

La secția de votare nr. 13 din incinta Școlii Profesionale o întâlnim pe Silvia. Femeia se arată indignată de faptul că „Ilan Șor nu a fost lăsat să fie primar de la început până la sfârșit”. 

Silvia, Orhei: „Și dacă vine și din partea Kremlinului, de ce să nu acceptăm?”

Reportera ZdG: Orheienii sunt cunoscuți pentru faptul că votează cu exponenții lui Ilan Șor.  Acum, aceștia au fost scoși din cursa electorală. Vi se pare o măsură corectă sau incorectă?

Silvia: Este incorect, pentru că trebuie să i se dea și lui partea. El a făcut multe pentru orașul acesta și face în continuare. Mulți spun că e bine că l-au scos pentru că el a furat, dar eu știu că foarte multă lume din Orhei e pentru dumnealui. Nu am văzut să facă ceva rău. Este incorect că l-au scos. 

Reportera ZdG: Dar vi se pare corect ca un partid să fie finanțat din surse obscure, din partea Kremlinului? Să aibă membri care au probleme cu legea?

Silvia: Nu știu, eu nu văd aceasta ca fiind o problemă. Și dacă vine și din partea Kremlinului, de ce să nu acceptăm? Ce să facem dacă suntem o țară săracă? Și dacă ne ajută, noi nu refuzăm. 

Un bărbat este îngrijorat de faptul că orheienii nu se prea grăbesc să voteze. „Înainte stăteam în rând ca să votăm, dar azi e lume tare puțină. Azi «как-то тихо» (e liniște, cumva,  n.r.)”, susține acesta. 

Alegător, Orhei: „Chiar e Orheiul lui. Și al lui trebuie să fie”.

Reportera ZdG: Ce vă doriți pentru Orhei?

Alegătorul: Să fie așa cum este și tot mai bine și mai bine.

Reportera ZdG: Așa cum este, adică cum este sub conducerea lui Șor?

Alegătorul: Vezi ce întrebări drăcoase îmi dai tu? De ce „именно” (anume, n.r.) de Șor mă întrebi?

Reportera: De ce drăcoase? Orhei este orașul din care a început aventura politică a lui Ilan Șor. 

Alegătorul: Ap’ da, și chiar e Orheiul lui. Și al lui trebuie să fie. La revedere. 

„De ce nu este «Șansă» în buletin?”

În sectorul Nistreana, secția de votare s-a amenajat în cadrul barului „Relax”. Relaxat, un bărbat de 60 de ani afirmă că a votat pentru prosperitatea orașului Orhei. 

Alegător, Orhei: „Da’ de ce nu este în buletin „Șansă”?

Reportera: Pentru ce votează orheienii?

Bărbatul: Pentru un Orhei frumos și „prosperitar” (prosper n.r.) sau cum se mai spune. 

Reportera: Ce vă mai doriți să se facă în Orhei?

Bărbatul: Drumul meu să-l mai facă și tot ok de-amu. A mai rămas o bucățică de drum, restul totul e normal. 

Reportera: De obicei, orheienii votează pentru exponenții lui Șor. Acum că a fost scos din cursa electorală, cu cine votează?

Bărbatul: Da’ de ce nu este în buletin „Șansă”?

Reportera: Vă faceți griji din cauza asta?

Bărbatul: Îmi fac griji, pentru că știu cine-s ei și știu ce au făcut. 

La întrebarea de ce au fost excluși, bărbatul tace îndelung, după care zice că „nu se dă comentariu la așa ceva”.

Reportera: De ce?

Bărbatul: Așa. 

Reportera: Și dacă nu votează pentru un exponent al Partidului „Șor” și nici pentru cel al  Partidului  „Șansă”, mai au pentru cine vota orheienii?

Bărbatul: Cred că da. La revedere. 

Un alt bărbat refuză să vorbească în fața camerei de luat vederi despre motivul excluderii candidaților Partidului „Șansă” din buletinele de vot.

Alegător, Orhei: „Lumea deșteaptă înțelege”

„E o întrebare serioasă, nu pot să vă răspund așa, la cameră. Lumea deșteaptă înțelege”, spune bărbatul, recunoscând că nu este de acord cu această „măsură pe ultima sută de metri”

La Școala de Muzică e o altă secție de votare, cu numărul 12. Zinaida, o femeie trecută de 70 de ani, ne mărturisește că a stat mult în fața cabinei de vot, cântărind pentru cine să voteze. Și a votat „chiar dacă nu era cine trebuia”. 

Zinaida, Orhei: „Bețe îs multe”

Alegătoarea: Am stat mult, pentru că am căutat pe cine să votez. 

Reportera ZdG: Și ați găsit pe cine să votați?

Alegătoarea: Ei, nu era cine trebuia, dar am votat să nu zic că nu am votat. 

Reportera ZdG: Pentru ce ați votat? Ce vă doriți pentru Orhei?

Alegătoarea: Noi dorim să meargă Orheiul așa înainte, dar nu știm ce-a fi. Bețe îs multe. Sunt alții sus care comandă. Noi ori să grăim, ori nu, e totuna.

Mâhnită, femeia își continuă drumul spre casă. 

„Și mai trebuie scoși, căci mai sunt partiduțe de acestea care-s tot aceiași, cu Ilan Șor”

O altă alegătoare pe nume Zinaida își însoțește la vot soțul (Ivan) care merge cu ajutorul cârjelor cu sprijin subaxilar. Ivan susține că a votat „la îndemnul inimii, pentru un patriot adevărat”. Soția acestuia consideră că de votul orheienilor depinde chiar viitorul întregii țări. 

Zinaida și Ivan, Orhei: „Orheiul mereu a fost patriot al neamului și sperăm că așa și va fi”

Reportera ZdG: Pentru ce ați votat?

Ivan: Am votat pentru un oraș curat. Am votat pentru un primar și pentru consilieri care să tragă la oameni și să aibă grijă de oraș, nu de buzunarul lor ca în anii trecuți. 

Zinaida: Și totodată, pentru întreaga țară, nu doar pentru orașul Orhei. Să scăpăm de cei cu buzunarele. 

Ivan: Orheiul mereu a fost patriot al neamului și sperăm că așa și va fi. 

Cuplul din Orhei susține că li se pare corect faptul că Partidul „Șansă” și candidații săi au fost scoși din cursa electorală, „așa cum prezentau pericol pentru securitatea națională”. 

Reportera ZdG: Cum vi se pare măsura de a exclude din cursa electorală candidații Partidului nou creat „Șansă”?

Zinaida: Corectă, foarte corectă. Multă lume a așteptat lucrul acesta. 

Ivan: Și mai trebuie scoși, căci mai sunt partiduțe de acestea care-s tot aceiași, cu Ilan Șor. 

De aceeași părere este și Roman, care susține că datorită faptului că există și surse de informare credibile, și-a exercitat dreptul la vot cu demnitate, „fără ca cineva să-i șoptească sau să-l influențeze”.  

Roman: „Am votat cu demnitate, fară ca cineva să-mi șoptească sau să mă influențeze”.

„Cred că autoritățile au mers pe buchia legii atunci când au scos din cursa electorală pe cei de la „Șansă”, iar pe cei din Partidul „Șor” i-au declarat neconstituționali”, menționează tânărul. 

Cine este Tatiana Cociu, „rezerva” lui Șor care a câștigat primăria Orhei

Potrivit datelor preliminare prezentate de către Comisia Electorală Centrală (CEC), la Orhei,  Tatiana Cociu, candidată din partea Partidului Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei, cea pentru care Ilan Șor a îndemnat orheienii să-și dea votul în ultima zi de campanie electorală, a câștigat alegerile din primul tur, cu un scor de 57,59% din voturi. Pe locul doi s-a clasat Sergiu Stanciu din partea PAS, cu 17%. 

Tatiana Cociu, candidata din partea Partidului politic „Forța de alternativă și de salvare a Moldovei”

Tatiana Cociu este jurnalistă de meserie și a apărut în spațiul public odată cu anunțul candidatului „Șansă”, Alexei Lungu, că „există un plan de rezervă” în cazul în care acesta va fi exclus din cursa electorală. Anterior, Cociu a lucrat în calitate de reporteră responsabilă de domeniul economic la Publika TV – post de televiziune controlat de fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. A mai fost jurnalistă la TV7 și Impact TV. Ulterior, a activat la televiziunile afiliate lui Ilan Șor. 

Potrivit declarației de avere depuse după înregistrarea în cursa electorală, Cociu deține un apartament de 50 de metri pătrați, dobândit în anul 2018, cu o valoare de 350 de mii de lei. În 2022, aceasta și-a achiziționat un automobil Ford Escape, fabricat în anul 2014, cu 180 de mii de lei. 

DeȘORizarea raionului Orhei? Partidele afiliate lui Șor NU au mai dominat alegerile în raion

Deși Tatiana Cociu a câștigat funcția de primăriță a municipiului Orhei, în Consiliul Raional Orhei cele mai multe voturi le-a obținut Partidul Acțiune și Solidaritate (30,7%). Totodată, în doar trei din cele 19 localități din raionul Orhei în care au fost aleși primarii în primul tur al scrutinului din 5 noiembrie au câștigat exponenți ai unei formațiuni afiliate lui Ilan Șor. 

Cele mai multe mandate de primar în raionul Orhei după primul tur de scrutin (10) le-a obținut PAS, arată datele CEC. În alte 19 localități din raionul Orhei primarii se vor decide în  turul doi de scrutin, pe 19 noiembrie. După alegerile locale din 2019, Partidul Șor, declarat neconstituțional între timp, obținea 29 de mandate de primar în raionul Orhei.

Se cere anularea alegerilor din municipiul Orhei

Sergiu Stanciu, candidatul PAS la funcția de primar al municipiului Orhei, a anunțat marți seară, 7 noiembrie, că a depus o contestație la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Orhei și la CEC prin care cere „declararea nulității rezultatelor” scrutinului din 5 noiembrie în municipiu, având în vedere „multiplele încălcări care au influențat rezultatele alegerilor”.

Sursa: PAS Orhei/Facebook

„Fără fraudă și voturi cumpărate rezultatul ar fi fost altul! Cerem declararea nulității rezultatelor alegerilor desfășurate pe 5 noiembrie 2023, în municipiul Orhei. Având în vedere multiplele încălcări care au influențat rezultatele alegerilor. Noi ne-am lansat într-o luptă inegală, dar dreaptă. Am documentat mai multe cazuri și am depus sesizări la CEC, poliție, avem suficiente dovezi și argumente pentru ca acești concurenți să fie eliminați din cursă. Luptăm pentru Orhei!”, a anunțat el într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Am întrebat un analist politic cum se explică faptul că orheienii rămân a fi atât de devotați lui Ilan Șor și îi urmează îndemnul de a vota pentru un candidat pe care nici nu-l cunosc. Anatol Țăranu a explicat fenomenul prin prisma sărăciei și a „incapacității guvernării de a acționa în astfel de intervenții brutale”. 

Anatol Țăranu, analist politic

„Asistăm la fenomenul corupției politice. La Orhei, această tehnologie a fost folosită și testată nu o dată. Acolo deja există o deschidere a societății orheiene către asemenea acțiuni. La timpul respectiv, guvernarea nu a fost capabilă să acționeze peste intervenții de acestea – brutale, către procesul democratic electoral. Și acum culegem roadele. Deja s-a creat un anumit stereotip de gândire că poți să-ți vinzi votul pentru un beneficiu imediat și asta vorbește despre faptul că oamenii nu au o gândire strategică în perspectivă lungă, ci sunt preocupați de nevoile cotidiene, de un beneficiu imediat. Au fost educați pe parcursul a câtorva ani cu o asemenea abordare”, afirmă Țăranu. 

„Într-o societate în care procesele democratice sunt deformate, întotdeauna vom avea asemenea fenomene, îndeosebi într-o societate săracă în care oamenii cu greu își duc viața și atunci, șmecherii de tipul lui Șor profită. Și aceasta, în condițiile în care organele statului manifestă incapacitate de a se opune unor asemenea intervenții. Deci, vom tot asista la acest «fenomen orheian»”, mai crede analistul politic.