• VIDEO/ Un studio de la Iași, fondat de un orheian, creează desene animate pentru copiii din întreaga lume

  VIDEO/ Un studio de la Iași, fondat de un orheian, creează desene animate pentru copiii din întreaga lume
  08 decembrie 2018 | 08:22

  Videoclipurile realizate de ei sunt acum prezente în grila de programe a unor televiziuni din Polonia până în Indonezia, iar aplicaţiile mobile pentru învăţarea limbii engleze în China sau cele folosite la bordul aeronavelor din America Latină – sunt bazate tot pe animaţiile lor muzicale. Sunt printre top 10 cele mai urmărite canale pentru copii pe YouTube şi se poate spune că numărul vizionărilor produselor lor se apropie de numărul populaţiei de pe glob. Cine sunt ei? O familie moldo-românească, care a creat la Iaşi o companie cântată de milioane de copii din întreaga lume.

  În 2012, un cuplu a fondat un studio de animaţie în oraşul românesc Iaşi, pe atunci având numele TraLaLa (un refren obişnuit al cântecelor româneşti pentru copii). La scurt timp, clipurile de animaţie destinate copiilor şi părinţilor, create de acest studio, au ajuns printre cele mai vizualizate de pe YouTube. Apoi au lansat canalul în limba engleză, LooLoo Kids. Acum, numărul de vizualizări oscilează între 12 şi 15 milioane pe zi, iar creşterea acestora e continuă şi accelerată. Creatorii acestei afaceri, Cristina Badan, de profesie tehnician dentar şi soţul ei, Alexandru Badan, un orheian din R. Moldova, de profesie inginer mecanic speră ca, într-un an, să dubleze numărul vizualizărilor.

  „Iniţial, nimeni nu s-a gândit la bani, întrucât pe atunci, în România, nici nu exista monetizare, iar proiectul a început mai degrabă ca o activitate part-time”, îşi aminteşte Alexandru Badan, explicând că afacerea a pornit întâi ca o distracţie, din lipsa unor alternative de conţinut audio-video pentru cei trei copii ai lor.

  Primele patru animaţii au costat cât cadourile de Crăciun

  Cu 6 ani în urmă, atunci când au descoperit că pe piaţa on-line lipseau cântecele şi filmuleţe în limba română, adaptate pentru cei mici, Cristina Badan a venit cu ideea ca ei înşişi să creeze nişte cântece însoţite de animaţie, ceea ce, spune Alexandru, reprezenta o noutate pentru România.

  „Având ideea, am început a căuta colaboratori, pentru că şi eu, şi Cristina, nu eram animatori sau muzicieni de profesie. Aici a fost partea cea mai dificilă – să identificăm animatori care să aibă încredere în ideea noastră, pentru că toate persoanele pe care le abordam întrebau ce câştig sau câţi bani ies din afacere, iar asta pe atunci nu reprezenta nicio afacere, era doar o idee de a ajuta părinţii în aceeaşi situaţie ca şi noi. A fost nevoie de câteva luni de căutări intensive, până am găsit nişte răspunsuri afirmative de la persoane cu care am putut demara proiectul”, îşi aminteşte Alexandru Badan.

  Pentru că, la acea vreme, în România nu exista monetizare, la început făceau mai mult o muncă de voluntariat. La un moment dat, au înţeles că ceea la ce muncesc ei reprezintă un produs de care piaţa are nevoie, de care părinţii şi copiii au nevoie şi atunci au început să lucreze mai intens asupra proiectului, neavând, totuşi, vreo perspectivă asupra veniturilor.

  „Noi aveam o activitate zi de zi. Proiectul a început ca o activitate part time – ne ocupam de el strict în timpul liber, bugetele fiind foarte restrânse. Primele 4 animaţii au fost realizate cu un buget sub 200 de euro. Erau perioade grele, când aceştia reprezentau foarte mulţi bani. De fapt, acei 200 de euro erau bugetul pe care-l aveam pentru cadourile de Crăciun ale copiilor şi cunoştinţelor. Practic, a trebuit să renunţăm în acel an la a face cadouri, pentru că erau gata animaţiile şi trebuiau achitate”, povesteşte, zâmbind, Alexandru, de parcă şi-ar aminti despre o epocă demult trecută.

  „Colaborăm cu persoane pe care practic nu le-am întâlnit nicicând”

  Aşadar, au început cu istorioare în limba română care au ajuns rapid în majoritatea caselor, dar şi grădiniţelor din România şi R. Moldova. Foarte curând au înţeles că acel conţinut în limba română este consumat şi în străinătate, de aceea au decis să deschidă un canal în limba engleză. Astăzi, canalul LooLooKids în limba engleză este utilizat în întreaga lume, ajungând la peste 12 milioane abonaţi şi 5 miliarde de vizualizări în doar câţiva ani.

  Afacerea lor s-a extins atât de mult, încât nu mai încape la Iaşi. În oficiul din acest oraş românesc lucrează la anumite etape, dar fiindcă în România nu sunt suficienţi animatori, au fost nevoiţi să apeleze şi la studiouri din străinătate. Creatorii LooLoo Kids afirmă că lunar colaborează cu 50—60 de persoane angajate full-time, asta deşi lista colaboratorilor depăşeşte numărul 100, pentru aceeaşi perioadă.

  „Ca să vă dau un exemplu, colaborăm cu persoane din SUA pentru înregistrările audio în engleză, pentru că ne interesează ca vocea să fie nativă. Este foarte important pentru un produs să nu existe accent în momentul în care se interpretează o melodie. Şi, atunci, colaborăm cu persoane pe care practic nu le-am întâlnit nicicând. Cam asta se întâmplă în domeniul nostru”, povesteşte Alexandru.

  Administratorii LooLoo Kids susţin că pentru ei este un angajament ca 80 % din venituri să fie reinvestite constant, pentru a-şi asigura viitorul şi pentru a garanta producţii de calitate, precum şi proiecte din ce în ce mai valoroase, care să le ţină business-ul în mişcare.

  „Tot ce înseamnă conţinut pentru copii trebuie să fie educaţional sută la sută”

  Totodată, managerii LooLoo Kids subliniază că garanţia succesului, în cazul lor, a fost asigurată mai ales de caracterul educaţional al filmuleţelor animate pe care le-au creat. Brand managerul companiei, Valentin Pintilescu, este de părere că LooLoo Kids trebuie în continuare să pună accent pe acest aspect, pe felul în care copiii percep ceea ce văd în desenele animate.

  „Tot ce înseamnă conţinut pentru copii trebuie să fie educaţional sută la sută. S-a dezvoltat acum termenul de edutament, în care educaţionalul este îmbinat cu partea de entertainment. Pentru noi, acest caracter educaţional a fost garanţia succesului. În momentul în care ne evaluăm conţinutul de pe canalele pe care le gestionăm, un singur aspect, dincolo de calitatea animaţiei 3D, iese în evidenţă – faptul că nu am negociat caracterul educativ al cântecelelor, modul în care personajele interacţionează unul cu celălalt şi the general looking feel, cum spun partenerii noştri – ce rămâne copilului în momentul în care s-a terminat melodia şi modul în care acesta percepe un anumit set de valori”, argumentează Pintilescu.

  Deşi ei urmăresc reacţia publicului şi mesajele adresate de consumatori, Pintilescu susţine că LooLoo Kids nu a primit plângeri decât în glumă – „în sensul în care copilul vorbeşte în versuri sau când vede că plouă, foloseşte o anumită strofă dintr-un cântecel”.

  De altfel, deşi fac competiţie celor mai mari studiouri de animaţie din lume pe YouTube, creatorii LooLoo Kids îşi analizează în continuare succesele cu atenţie şi cu o anumită doză de rezervă.

  „Ne este câteodată şi frică faţă de noi să recunoaştem că suntem trendsetteri şi că deciziile pe care le-am luat în urmă cu câţiva ani sau pe care le vedem acum, încă nu au venit în board-urile liderilor din industrie. E o decizie de digitalizare pe care ei încă nu au luat-o. Momentan, avem foarte multe solicitări de la jucători mari din industrie de a le oferi consultanţă şi de a intra în parteneriate. În momentul în care ei îşi dau seama că sunt pregătiţi pentru această industrie digitală, aleg din prima să lucreze cu un partener pe care utilizatorii l-au validat şi l-au consacrat, cum suntem noi”, încheie Valentin.

  În 2018, studioul condus de familia Badan a produs circa 60 de animații. Pentru aproximativ alte 200 de animații, studioul a făcut doar dublaje. Pentru acest an, cifra estimativă de afaceri a studioului condus de soții Badan, este între 900 de mii și 950 de mii de euro

   

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pentru prima dată în istorie, Moldova a devenit campioana calificărilor europene la fotbal pe plajă, Divizia B. Moldova a învins Estonia cu 4-1 în finala turneului care s-a desfășurat la Chișinău și este organi…
  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-COVID-19 cu mai mult de 25%, iar Moderna, cu mai mult de 10% în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, în timp ce statele din blocul comunitar se confr…
  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală se judecă de peste un an și jumătate cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru anularea hotărârii prin care instituția și-a dat ac…
  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13

  Ex-ministru al Apărării Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, a primit 30 de zile de arest, conform unei decizii dictate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13