Principală  —  IMPORTANTE   —   UE continuă să creadă că…

UE continuă să creadă că schimbarea este posibilă. Afacerile de succes schimbă localitățile, creează locuri de muncă și atrag turiștii

O agropensiune, un cabinet de imagistică dentară dotat cu utilaj modern, dar și un local pentru desfășurarea evenimentelor – sunt doar câteva dintre afacerile pe care le-a sprijinit Grupul de Acțiune Locală (GAL) „33 de Vaduri” cu suportul Uniunii Europene (UE). Prin intermediul acestuia, oamenii din nordul țării au reușit să-și crească afacerile și să contribuie la dezvoltarea localităților. Și incubatoarele de afaceri contribuie la creșterea economică a regiunilor. Aici oamenii pot învăța cum se dezvoltă o afacere, pot beneficia de suport și chiar de spațiu în care își pot dezvolta activitatea. 

Agropensiune, cuptor cu plăcinte și cabinet de imagistică dentară

În satul Naslavcea din raionul Ocnița activează unica fermă de păstrav din R. Moldova. Familia Bîrlădeanu a adus icrele de păstrăv-curcubeu din Polonia. Tot din Europa procură și hrană ecologică pentru pești. 

Păstrăvăria din s. Naslavcea, captură video: UE pentru Moldova Rurală

„Totul s-a pornit de la livadă. Noi am căutat surse de apă pentru irigare, am găsit această sursă, am creat niște rezervoare de apă și ca rezultat am pornit și afacerea cu pește”, spune antreprenorul Dumitru Bîrlădeanu.

Peștele de munte s-a adaptat ușor la condițiile climatice specifice nordului Moldovei, iar acum, datorită susținerii UE în cadrul programului implementat de Solidarity Fund PL în Moldova, pe teritoriul fermei se construiește o zonă de agropensiune și camping.

„Acum suntem mulțumiți foarte mult, pentru că acest suport este unul foarte mare. Cel mai important este că suntem motivați și susținuți. Un rol important al programului este asocierea noastră cu mediul de afaceri din raion, administrației locale și ONG-urilor”, spune Dumitru Bîrlădeanu.

Din spusele lui, acest lucru permite mediului de afaceri să comunice cu celelalte instituții, să se ajute și să crească perspectivele de dezvoltare a raionului. 

Aliona Rusu, antreprenoare din s. Sauca r-nul Ocnița, foto: UE pentru Moldova Rurală

Aliona Rusu a lucrat mulți ani peste hotare și s-a întors în localitatea natală, Sauca din raionul Ocnița unde și-a deschis o afacere. Mereu și-a dorit să facă ceva pentru sat. Astfel, familia a construit un hotel, dar și un local în care se organizează evenimente. Afacerea are șapte angajați și își propune să se dezvolte în continuare. 

„Noi femeile în afaceri din Moldova avem norocul că suntem susținute de UE. Este vorba despre o colaborare frumoasă dintre comunitatea europeană și GAL „33 de Vaduri”, spune antreprenoarea.

Datorită unui proiect, femeia spune că a construit un cuptor la care zilnic se coace pâine de casă, plăcinte și se prepară alte bucate – toate naturale, fără adaosuri sau conservanți.

„Orice vizitator care ne calcă pragul și gustă din bucatele noastre cred că vine și a doua și a treia oară, pentru că la noi este ca la mama acasă”, mai spune Aliona Rusu.

Soții Violeta și Eduard Maniuc au studiat stomatologia și au deschis un cabinet de imagistică dentară în orașul Sîngerei. Utilajul modern a fost procurat prin intermediul programului PARE 1+1. 

Violeta Maniuc, antreprenoare din or. Sîngerei, captură video: UE pentru Moldova Rurală

„Până la lansarea serviciului respectiv, pacienții erau nevoiți să se deplaseze în municipiul Bălți pentru efectuarea investigațiilor. Noi deservim întregul raion Sângerei și o parte din populația raionului Telenești”, a precizat Violeta Maniuc.

Cabinetul stomatologic este înregistrat la incubatorul de afaceri din raionul Sîngerei și locuitorii din zonă oricând pot apela la serviciile acestuia.

„Oamenii sunt încurajați să-și unească forțele”

„Cunoaștem că zonele rurale în RM se confruntă cu provocări specifice. În același timp, acestea sunt unice și diverse în întreaga țară. UE continuă să creadă că schimbarea este posibilă. Noi urmăm o viziune a spațiilor rurale vii, în care oamenii dezvoltându-și propriul potențial, sunt încurajați să-și unească forțele și să construiască un viitor al inovațiilor și al prosperității”, a menționat Gintautas Baranauskas, Șeful adjunct din cadrul Direcției Operațiuni a delegației UE în R. Moldova.

UE a oferit asistență dezvoltării zonelor rurale în RM în decursul mai multor ani. Astăzi, comunitatea susține mai multe proiecte ce vizează: sporirea competitivității sectorului agro-alimentar, valorificarea calității apei potabile și a infrastructurii sanitare, susținerea companiilor mici și mijlocii din zonele rurale, dar și dezvoltarea zonelor rurale în R. Moldova.

Reprezentantul delegației UE a mai precizat că prin intermediul acestor intervenții, UE oferă o varietate de posibilități de finanțare și oportunități de instruire, fie direct prin companiile mici și mijlocii , sau prin organizațiile partenere, inclusiv prin chemarea de  propuneri de proiect de către grupurile de acțiune locală.

„Abordarea LEADER este o abordare care vizează nemijlocit dezvoltarea economică a zonelor rurale în R. Moldova. iar antreprenoriatul reprezintă pentru GAL-uri o prioritate”, a menționat Cristina Gonța, manager al unității de dezvoltare economică Solidaruty Fund PL în Moldova.

Aproximativ jumătate din proiectele susținute de GAL-uri vin din sfera antreprenoriatului. Sunt finanțate afacerile mici, de familie. Acestă abordara a arătat în timp că au impact important și rezultate bune la nivel local. Din spusele ei, antreprenorii apelează la suportul GAL-urilor, pentru a procura echipament nou, sau pentru a obține susținere în lansarea unui produs nou. 

Pe lângă susținerea GAL-urilor în cadrul proiectelor mici, Solidarity Fund PL, împreună cu rețeaua LEADER finanțați de UE, vine cu un apel al inițiativelor pilot LEADER – UE 2020. 

„În cadrul acestui apel ne-am propus să identificăm proiecte inovative, idei de afaceri care pot servi pentru antreprenorii locali drept o sursă de inspirație și un model pe baza cărora noi ulterior să putem contura și definitiva o metodologie pentru GAL-uri. Ne propunem ca aceste GAL-uri să finanțeze nu doar proiecte mici dar și proiecte mari cu impact mult mai mari”, a spus Cristina Gonța.

„GAL-urile contribuie și la mobilizarea comunității”

La început, din GAL „33 de Vaduri” făceau parte 9 localități. Pe parcursul activității, însă, și alte localități și-au manifestat dorința de a deveni membri ai GAL-ului. Astfel, spune managera Mariana Scutelnic, grupul își regândește strategia de activitate și va cuprinde pe viitor 21 de localități. 

În perioada 2019-2020, GAL „33 de Vaduri” a susținut proiecte care au vizat ambalarea mierii în pliculețe pentru a fi mai ușor consumată, modernizarea unei sere de creștere a florilor, dar și procurarea mobilierului pentru elevii clasei întâi a gimnaziului din Sauca. 

De asemenea, a fost susținut proiectul de amenjare a unei pensiuni în stil apicol, dar și au fost procurate costume populare pentru un ansamblul folcloric „Vatra Satului”

Mariana Scutelnic, manageră GAL „33 de Vaduri”, foto: UE pentru Moldova Rurală

Mariana Scutelnic a menționat că GAL-urile contribuie și la mobilizarea comunității, la interconexiunea dintre oameni, dar contribuie și la facilitarea comunicării dintre agenții economici și autoritățile publice locale. 

Ludmila Romaniuc împreună cu familia sa a preluat o mică afacere de creștere a calelor de la niște persoane în etate. În cadrul unui proiect au fost susținuți și-au extins sera în care cresc florile de la 72 de metri pătrați la 120 de metri pătrați. De asemenea, au instalat iluminare specială și irigare prin picurătoare. 

GAL „33 de Vaduri” a finanțat și amenajarea casei rurale „Conacul apicol”, o afacere, care a pornit de la o pasiune. Boris Macoviciuc spune că inițial au existat câțiva stupi procurați de tatăl său. Ulterior, afacerea s-a dezvoltat, iar în cadrul unui proiect a reușit să obțină 60% pentru finanțarea reparației casei, procurarea tehnicii de uz casnic pentru turiști, lenjeriei de pat și saltele. „Conacul” poate găzdui patru persoane care au posibilitatea să-și prepare de sinestătător bucatele, dar și să participe la activitățile legate de îngrijirea albinelor, casa fiind dodată și cu echipamente speciale pentru albinărit. 

„Actualmente sub brand-ul “Conacul apicol”, producem polen, propolis, miere, miere cu nuci și fructe uscate, cu scorțișoară, ghimbir și alte ingrediente. Am încercat să facem și diverse seturi cadou”, spune bărbatul.

De asemenea,  cu ajutorul finanțării au elaborat diverse ambalaje cu lemn natural, pe care, din cauza pandemiei nu le pot promova.

De asemenea, bărbatul planifică să construiască și să amenajeze o casă apiterapeutică. Aici oaspeții își vor putea restabili sănătatea psiho-emoțională dormind deasupra stupilor și inhalând aroma de ceară și propolis.

Incubatoarele de afaceri- pentru dezvoltarea antreprenorială

În perioada anilor 2007-2020, cu suportul UE, ODIMM a ajutat mai mult de 3000 de antreprenori din R. Moldova. Mai mult de 350 de afaceri au beneficiat de susținere în mărime totală de peste patru milioane de euro. 

De asemenea, pe teritoriul R. Moldova au fost create 11 incubatoare de afaceri care au ca scop dezvoltarea antreprenorială. În fiecare dintre acestea, antreprenorii pot beneficia de servicii de consultanță, informare, dar și de spațiu în care își pot desfășura activitatea. De asemenea incubatoarele prestează și servicii de instruire și susținere financiară, a explicat Oxana Paladiciuc, Șef direcție Infrastructură de suport în afaceri ODIMM.

Ea a explicat că numărul persoanelor consultate în cadrul incubatoarelor de afaceri a crescut constant. Acestea susțin tinerii și femeile de afaceri, astfel încât din 898 de locuri de muncă create, 494 sunt destinate femeilor, iari 319 – tinerilor. 

Oxana Paladiciuc spune că și numărul companiilor incubate a crescut de la 17 în anul 2009 – la 243 în anul 2020. Cifra de afaceri a acestora a ajuns la peste 112 milioane de lei. 

Liliana Babără, managera incubatorului de afaceri Soroca a menționat că cultura antreprenorială trebuie dezvoltată în rândul tinerilor, iar acest lucru va permite dezvoltarea R. Moldova. În incubatorul de la Soroca se dezvoltă afaceri în domeniul confecțiilor, fabricarea încălțămintei, IT, centre de dezvoltare a copiilor cu necesități speciale, dar și contabilitate. 

Lilian Danilov, coordonatorul pentru R. Moldova „Inițiativa Primarii pentru creștere economică” spune că autoritățile publice locale sunt cele care ar trebui să ghideze dezvoltarea economică, să susțină inițiativele și să se implice în creșterea economică a R. Moldova.

UE finanțează trei programe de dezvoltare în R. Moldova: proiectul DEVRAM, implementat de Agenția de Dezvoltare din Austria, proiectul de Sprijin pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii din zonele rurale implementat de ODIMM și proiectul Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală din R. Moldova. De asemenea, UE va contribui în următorii cinci ani, la dezvoltarea comunităților prin intermediul programului UE pentru Moldova: regiuni cheie.