Principală  —  IMPORTANTE   —   Școala Profesională din Bubuieci -…

Școala Profesională din Bubuieci – singura instituție din R. Moldova care pregătește floricultori pentru piața muncii, beneficiara unui proiect finanțat de UE

Uniunea Europeană investește în continuare în modernizarea instituțiilor de învățământ profesional tehnic din R. Moldova. În cadrul unui proiect, sera didactică a școlii profesionale din Bubuieci a fost dotată cu un sistem modern de irigare. Acum, întrucât elevii care studiază meseria de floricultor nu mai udă plantele manual, pot să dedice mai mult timp designului floral.

Zinaida Sajin, directoarea Școlii Profesionale din Bubuieci

„Grație UE elevii noștri sunt beneficiarii direcți pentru o educație de calitate, ca impact fiind și dezvoltarea ulterioară a economiei naționale”, menționează Zinaida Sajin, directoarea Școlii Profesionale din Bubuieci. 

„Orice țară se menține pe sectorul agrar”

Ea susţine că domeniul sectorului agrar a fost, o perioadă îndelungată, cel mai vulnerabil, iar datorită finanțatorilor externi s-a identificat acest punct vulnerabil și s-a luat decizia de a investi în instituțiile care pregătesc meseriași pe piața muncii în domeniul agrar. 

„Orice țară se menține pe sectorul agrar, deoarece oamenii au ca sursă de alimentare hrana. Acum tendința este să ne alimentăm corect și sănătos, iar acest lucru ține nemijlocit de agricultură”, explică Zinaida Sajin.

În cadrul unor proiecte finanțate de UE a fost renovat și dotat laboratorul didactic al școlii pentru meseria de bucătar și cofetar. Câteva generații de elevi au beneficiat de instruire calitativă în aceste laboratoare, unii absolvenți fiind deja profesioniști pe piața muncii.

Eleve ale Școlii Profesionale din comuna Bubuieci în cadrul orelor practice

Curs de bucătărie vegană și vegetariană

În cadrul școlii profesionale, elevii care învață să devină bucătari studiază cursul de bucătărie vegană și vegetariană. Totodată, instituția şi-a renovat pagina web, a lansat standardele educaționale în agricultură și a contribuit la elaborarea curriculum-ului pentru disciplina agricultura ecologică. Profesorii, în cadrul proiectului finanțat de UE, au avut posibilitatea să facă schimb de experiență cu profesori din România în domeniul creșterii, amenajării și întreținerii plantelor decorative.

Sistem de irigare cu programare computerizată

Școala Profesională din Bubuieci este unica din R. Moldova care pregătește floricultori pe piața muncii. Elevii învață să cultive plante decorative și să creeze aranjamente florale din plante cu rădăcini. 

Eleve ale Școlii Profesionale din comuna Bubuieci în cadrul orelor practice

Sera în care îşi desfășoară orele practice elevii de la meseria floricultor este dotată cu un sistem modern de irigare prin picurare și aspersiune. Programarea se face computerizat, iar maiștrii și cadrele didactice pot să programeze începutul irigării plantelor în orice moment al zilei. Elevii spun că astfel ei nu mai trebuie să ude manual. În timp ce sistemul irigă plantele, ei au posibilitatea să planteze sau să creeze compoziții.

Pe lângă meseria de floricultor, instituția pregătește și alți specialiști bine cotați pe piața muncii: controlor – casier, bucătar, cofetar și apicultor.

„Avem condiții bune și facilități pentru elevi. Toți sunt cu instruire la buget, beneficiază de bursă, alimentație de două ori pe zi, iar cei care au nevoie sunt cazați în cămin”, a menționat Zinaida Sajin.

Școala Profesională din comuna Bubuieci a fost una dintre beneficiarii programului „Dezvoltarea zonelor rurale în R. Moldova” („DevRAM”), implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Centrul Educaţional PRO DIDACTICA și Donau Soja. 

Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod obligatoriu viziunea UE.