Mărul discordiei la vama rusească – Ziarul de Gardă
 • Mărul discordiei la vama rusească

  Mărul discordiei la vama rusească
  16 martie 2019 | 07:00

  La începutul acestei luni, Serviciul Fitosanitar Rosselhoznadzor, anunţa oficial că 20 de tone de mere din R. Moldova, destinate exportului în Federaţia Rusă, au fost returnate de la frontiera de stat a acestei ţări. Rosselhoznadzor preciza că decizia a fost luată pentru că ar fi fost constatate discrepanţe între informaţiile indicate în certificatul fitosanitar al produselor, pe etichetele acestora, dar şi în actele de transportare a lotului de fructe. Pe de altă parte, la sfârşit de 2018, preşedintele Dodon se lăuda cu înţelegeri exclusive privind exportul de produse agricole din R. Moldova pe piaţa rusă.

  Expertul economic de la Institutul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, punctează că, în privinţa exportului produselor agricole din R. Moldova în Federaţia Rusă situaţia nu este pe atât de bună pe cât ar vrea să arate Igor Dodon. Totodată, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Vitalie Goricioi, susţine că fiecare stat încearcă să îşi apere propria piaţă. La acelaşi subiect, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) arată că, anul trecut, motivele de returnare a producţiei autohtone, destinate exportului, au fost atât cele legate de depistarea organismelor de carantină, cât şi de chestiuni de ordin tehnic.

  „Nu mai vorbim de o ţară unde avem comerţ internaţional stabil”

  În privinţa exportului de produse agricole spre Rusia, expertul Viorel Chivriga indică spre probleme care au apărut mai demult, făcând referire la anii 2005-2007 şi 2013- prezent. El susţine că regulile de joc nu mai sunt menţinute şi situaţia devine incertă atunci când apar nişte derapaje pe partea politică, dar subliniază şi partea legată de schimbările cerinţelor privind calitatea produselor exportate.

  „Situaţia nu poate fi tolerată atunci când loturile de bunuri care sunt exportate sau care pot fi importate din Federaţia Rusă sau din alte state nu trec peste cerinţele minime de calitate şi inofensivitate şi, de fapt, situaţia e complet diferită de cea pe care am avut-o până în 2005. Atunci, R. Moldova dispunea de nişte relaţii care se încadrau perfect în Acordul de liber schimb cu statele din CSI. În acelaşi timp, companiile de la noi aveau nişte segmente acoperite cu bunuri care puteau fi exportate stabil şi aveau cumpărători, deşi existau unele inexactităţi legate anume de modul în care erau exportate, livrate şi de condiţiile de plată. Acum, situaţia e diferită – fiecare exportator se află într-o mare măsură pe cont propriu”, spune Chivriga.

  Expertul este de părere că loturi care vor ajunge în Federaţia Rusă şi care apoi vor fi întoarse înapoi în ţară vor mai exista. În opinia sa, acest fapt este pe de-o parte simptomatic, iar pe de alta – logic, în condiţiile în care astfel de situaţii apar nu numai în comerţul între Federaţia Rusă şi R. Moldova, ci şi în cazul comerţului unor state europene cu Federaţia Rusă.

  Publicitate
  Publicitate

  „Aici, instituţiile statutului trebuie să aibă o implicare totală în ce priveşte controlul loturilor de marfă, neadmiterea unor loturi de marfă care sunt infectate, care nu corespund rigorilor de export, pentru că apar situaţii în care agenţii economici îşi asumă o serie de costuri comerciale, care după asta nu le aduce profituri, ci pierderi pe care eu le consider mari.

  În acelaşi timp, e şi o problemă de imagine – fiecare lot de marfă întors e mediatizat şi imaginea atât a agenţilor economici, cât şi a ţării e şifonată şi e şifonată destul de bine. Aici, abordarea faţă de Rusia trebuie să fie complet diferită – nu mai vorbim de o ţară unde avem comerţ internaţional stabil, previzibil, ci apar situaţii în care există şi riscuri de imagine, şi riscuri financiare”, mai spune Viorel Chivriga.

  Expertul IDIS „Viitorul” subliniază că în Acordurile semnate între state, ar trebui să fie stipulat fiecare caz în parte, în contextul căruia ar putea apărea situaţii ce conduc la interzicerea intrării unor produse în ţară.

  „Dacă e vorba anume de unele maladii sau de infectare cu diferiţi agenţi, lucrul ăsta trebuie să fie specificat şi eu cred că e normal ca fiecare parte să informeze cealaltă parte pe fiecare caz concret privind cauza neadmiterii intrării în ţară. Aici nu trebuie să existe goluri în interpretare, ca să nu apară nişte situaţii care să ducă la erodarea unor relaţii normale, care ar trebui să existe între instituţii sau între comunităţile de afaceri”, conchide Chivriga.

  „Concurenţa e destul de dură”

  Preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, spune că producătorii îşi dau bine seama că trebuie să respecte nişte cerinţe ale pieţelor spre care tind şi subliniază că exportul de produse nu se petrece fără dificultăţi şi în alte state.

  „Israelul ne-a permis importul de producţie, dar nu ştiu dacă vreun container a intrat fără dificultăţi acolo. Au găsit tot felul de motive ca să nu accepte. A fost nimicită producţia noastră din trei containere, chiar dacă au găsit un dăunător pe codiţa mărului, care nu este inclus în Acordul de comerţ între organele respective ca obiect de interzicere a importului. Dar, ei au nimicit marfa şi gata. Noi avem producţie diferită… În 2018, a apărut o problemă cu prunele, care în multe ţări nu era obiect de interzicere a importului, dar Rusia l-a pus ca atare şi foarte multe prune s-au întors înapoi. Fructe se întorc şi din România. Recent, cineva s-a dus cu struguri pentru o reţea de supermarketuri acolo. Producţia era devamată, dar nu au acceptat-o din punctul de vedere al calităţii. Acel agent a încercat să o vândă la piaţă cu un preţ mai mic, însă nu i-au dat voie. Deci, trebuie să aduci înapoi producţia sau să plăteşti acolo să o nimicească, măcar că producţia nu era interzisă pentru consum, ci era de o calitate mai joasă decât cea prevăzută în contract”, enumeră Gorincioi.

  În opinia sa, oamenii nu trebuie să facă o tragedie din faptul că marfa autohtonă a fost refuzată în Federaţia Rusă.

  Publicitate

  „Dacă în ianuarie s-au dus circa 50 mii de tone de produse din ţară, nu cred că trebuie să facem tragedie din faptul că s-a întors o maşină cu mere. Noi, la „Moldova Fruct”, ne-am propus să organizăm nişte instruiri adăugătoare cu membrii şi să le aducem la cunoştinţă că există metode de luptă cu maladiile menţionate. Producţia trebuie să corespundă calităţii. De asemenea, la Adunarea Generală din 21 februarie, am insistat către ANSA ca la fiecare camion ce se încarcă şi iese la export să fie prezent inspectorul ANSA – asta e de datoria lui şi el răspunde împreună cu producătorul de calitatea producţiei care e încărcată”, mai spune Vitalie Gorincioi.

  Preşedintele „Moldova Fruct” concluzionează că fiecare îşi apără propria piaţă aşa cum poate. „Nouă ni se pare că ne aşteaptă cineva, dar nu ne aşteaptă nimeni, concurenţa e destul de dură, noi trebuie să cunoaştem aceste lucruri. Nu ne aşteaptă nimeni cu braţele deschise să ne ducem cu producţia noastră, pentru că deşi e bună, avem încă de lucru şi de lucru în această privinţă”, afirmă el.

  Motivul celor 28 de retururi de anul trecut

  ANSA susţine că în acest an, nu a primit notificări despre retururi nici de la un stat. În privinţa returului merelor din Rusia, ANSA spune că acesta nu are nici o legătură cu starea fitosanitară a produselor exportate, iar problema este de ordin tehnic (acte, taxe sau altele).

  Potrivit ANSA, în 2018, au fost primite 28 de notificări pe organisme de carantină din Federaţia Rusă, urmate de retururi, la următoarele produse de origine vegetală –  mere, prune, struguri, nectarine şi piersici. Motivele acestor retururi au fost atât depistarea organismelor de carantină, cât şi de ordin tehnic (ex. nu corespund datele despre producător de pe etichete cu cele din certificatul fitosanitar, au intervenit schimbări în contractele încheiate dintre importator şi exportator, ş.a.)

  Anterior, preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, s-a lăudat în repetate rânduri cu reuşitele sale în deblocarea exportului spre Rusia. Totuşi, pe parcursul anilor 2017 şi 2018, au fost înregistrate mai multe cazuri în care Federaţia Rusă a interzis importul de fructe din R. Moldova.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  România: Aproape 27 mii de elevi și preșcolari, confirmați cu COVID

  Numărul infectărilor din rândul elevilor și al angajaților din școlile din România aproape s-a dublat de la ultima raportare. Aproximativ 27.000 de elevi și preșcolari sunt confirmați cu COVID, a anunțat vineri…
  România: Aproape 27 mii de elevi și preșcolari, confirmați cu COVID

  Șeful adjunct al IGP, despre activitatea parcului de distracții din Orhei: „Au fost pornite 3 proceduri contravenționale cu privire la nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”

  Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că unii reprezentanți ai administrației publice locale din raionul Orhei, dar și unii agenți economici din raion „încalcă abuziv legea, instigă cetățenii la neresp…
  Șeful adjunct al IGP, despre activitatea parcului de distracții din Orhei: „Au fost pornite 3 proceduri contravenționale cu privire la nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”

  COVID-19 în R. Moldova: 5615 de infectări, confirmate în ultimele 24 de ore

  5615 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate vineri, 28 ianuarie, în R. Moldova, dintre care 870 de cazuri în regiunea transnistreană. Din numărul total de cazuri, 31 sunt asociate cu contact în a…
  COVID-19 în R. Moldova: 5615 de infectări, confirmate în ultimele 24 de ore