Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   „Mandatul unui primar trebuie să…

„Mandatul unui primar trebuie să dureze o perioadă scurtă, dar trebuie să fie neapărat eficient, spre binele comunității…”                  

Andrei Cibotaru a fost primar al comunei Ciulucani, raionul Telenești în perioada 2011-2019. La finalizarea celui de-al doilea mandat, a refuzat categoric să mai candideze. Într-o discuție cu ZdG, fostul primar a vorbit despre realizările sale, dar și despre cum trebuie să fie un primar care să muncească pentru binele comunității care l-a ales. 

A decis să candideze la insistența sătenilor, dar a fost motivat și de starea de stagnare a satului de baștină 

Când a fost ales primar al comunei Ciulucani, Andrei Cibotaru avea în față probleme complicate: grădiniţa de copii era amplasată într-o casă veche, apeductul uzat funcționa episodic, în unele zone din sat drumurile deveniseră impracticabile, iar în localitate, dar și în extravilan – grămezi de deșeuri menajere erau depozitate neautorizat. Colac peste pupăză, primăria nu avea nici măcar sediu propriu. Șirul de probleme care cereau soluționare era lung.

Andrei Cibotaru în perioada în care era primar de Ciulucani

Nu a avut un program electoral pregătit dinainte. La  adunarea locuitorilor a fost întrebat: „Ce aveți de gând să faceți odată ajuns primar?” Răspunsul a fost scurt: ,,Deoarece primăria nu dispune de surse financiare, vom începe cu problemele, rezolvarea cărora nu necesită bani! Vă pot promite doar că voi munci mult și că voi miza pe sprijinul dvs.”, își amintește fostul primar primele discuții pe care le-a avut cu sătenii. 

A început cu acțiuni de salubrizare a localității. La una din primele ședințe, fiecăruia dintre cei 11 consilieri i s-a repartizat un sector al localității, în care urma să mobilizeze sătenii. În scurt timp, a fost adus în ordine și amenajat cimitirul din localitate, după care au fost organizate mai multe clăci pentru înlăturarea gunoiștilor neautorizate. Paralel, pe locul unei vechi cariere de argilă din extravilan, a fost amenajat și securizat un depozit pentru deșeurile menajere. 

Prioritățile – stabilite la sfat cu sătenii

Chiar de la început, Andrei Cibotaru a venit în fața consătenilor cu propunerea de a alege un organ consultativ,  pentru a ține sfat cu aceștia și a stabili prioritățile. Acest lucru, în viziunea sa, este imperativ, pentru că probleme sunt multe și dificile, iar sursele financiare – modeste de tot. Astfel, a fost format „Sfatul satului”, în care au fost aleși 61 de localnici. Ulterior, consultările regulate cu populația s-au materializat în decizii ale Consiliului local. Astfel, puținii bani  adunați din taxele și impozitele locale au fost direcționați spre  elaborarea proiectelor tehnice pentru edificarea unui nou sistem de alimentare cu apă, a grădiniței de copii, pentru gazificarea localității, reparația parcului de agrement „La Bunica Ioana” și spre alte proiecte importante.

Oamenii din Ciulucani, la salubrizarea cimitirului din localitate

Sistemul de alimentare cu apă potabilă a fost proiectul cu cel mai mare impact pentru comunitate

„Probele prelevate ne-au demonstrat că în fântânile de sondă concentrația de amoniac depășea de 10 ori norma admisibilă, iar amoniul, după cum se știe, este cancerigen. Astfel, în proiect a fost inclusă și o stație de tratare a apei,  care este piesa cea mai scumpă, evaluată la 3 milioane de lei. Construcția sistemului de aprovizionare cu apă a durat pe tot parcursul celor două mandate. Proiectul a costat circa 8 milioane de lei și a fost finanțat din sursele Fondului Ecologic Național. „Azi avem apă potabilă de calitate în fiecare casă”, precizează  ex-primarul. 

În paralel, a fost demarat  proiectul de  gazificare a satului. Rețelele au fost extinse în tot satul și, astfel, orice solicitant de a se conecta la conducta de gaze naturale poate s-o facă oricând.

Investiții pentru tineri și copii

Una dintre prioritățile principale ale primarului a ținut de  nevoile generației în creștere. Pe parcurs, au fost edificate două mini-stadioane și două terenuri de joacă. În sat a fost deschisă o filială a școlii de arte din Telenești. Iar în anul 2018, familiile tinere și-au văzut visul împlinit: a fost deschis noul local al grădiniței, cu 100 de locuri, cu săli spațioase, mobilier și utilaj modern.

Oamenii din Ciulucani, lucrări de salubrizare a localității

Parcul „La Bunica Ioana” a fost proiectul meu  de suflet

În centrul satului Ciulucani este un loc ce are o suprafață de peste 1 ha și care în trecutul îndepărtat avea o semnificație deosebită. Aici era „bătătura satului” –  locul unde se făceau adunările comunității și unde se adunau sătenii la horă de sărbători. Tot aici, la o margine, a fost casa Ioanei Pălăduță, supranumită de ciulucăneni „Bunica Ioana”. Această femeie a avut harul și predestinația divină să fie moașa, dar și vrăcița satului în anii 30-50 ai secolului trecut. Cu scurgerea timpului, a devenit o personalitate legendară locală. Deloc întâmplător, când a fost petrecută pe ultimul său drum, sicriul a fost purtat pe umeri și coborât în mormânt doar de femei, în semn de profundă recunoștință. Până azi, locul e cunoscut sub două denumiri – „Obșteasca” și La Bunica Ioana”.

„Spre regret, acest loc de o semnificație istorică și culturală deosebită pentru satul nostru, cu timpul, se împărăjinise și devenise plin cu gunoaie menajere. A fost nevoie de multă muncă cu consilierii, cu sătenii, pentru a-l aduce în ordine”, ne spune Andrei Cibotaru.

Astfel, a purces la elaborarea proiectului privind amenajarea  parculuiLa Bunica Ioana”, partea „verde” a căruia a fost elaborată cu suportul Institutului AȘM Grădina Botanică. ,,Este proiectul meu de suflet”, ne spune ex-primarul.

Pentru că pe atunci, pentru proiecte culturale nu se prea găseau finanțatori, primăria Ciulucani a demarat proiectul respectiv din surse proprii. Astfel, an de an, au fost plantați arbori și arbuști, au fost edificate și amenajate mai multe locuri sportive și de agrement – un ministadion, un teren de joacă pentru copii, o frumoasă punte arcuită peste pârâul ce traversează acest teritoriu. Iar cărarea a fost pavată cu lespezi din piatră de Cosăuți. Un element important al parcului este compoziția sculpturală „Bunica Ioana”, care reprezintă un copil în brațele moașei –  lucrare executată din piatră de către meșterii din Cosăuți.

Lucrările de amenajare a parcului, neexecutate atunci din lipsă de finanțe, au fost finalizate recent în cadrul proiectului „Satul European”.

Primarul satului trebuie să fie și primarul partidului?

Ex-primarul de Ciulucani este de părere că un primar care e membru al unui partid, așa cum a fost și el, are datoria să fie și om al partidului – în special, în cadrul campaniilor electorale parlamentare și prezidențiale.

„Traseismul politic în cazul primarilor membri ai unui partid, eufemistic vorbind, este regretabil și un exemplu prost. Astfel, asistăm la un desfrâu politic, care anihilează orice efort de democratizare a societății. Dar, există o tagmă de primari care au candidat pe liste de partid, nefiind membri ai acestora. E firesc ca aceștia să decidă liber cum vor candida la următoarele alegeri locale”, ne spune Andrei Cibotaru.

Comuna Ciulucani, r. Telenești are o populație de circa 1300 de locuitori

Spiritul participativ trebuie neapărat scos în evidență

În opinia lui  Andrei Cibotaru, spiritul participativ al sătenilor este unul tradițional și, în ultimul timp, a cam fost trecut cu vederea. Satul are mai degrabă un spirit al solidarității  păstrat cu anii. Spre exemplu, Ciulucanii sunt unica  așezare din regiunea Orhei, unde în 1949 nu s-au găsit activiști să facă liste pentru deportare. Alt exemplu este faptul că biserica din sat, monument de arhitectură cu vârstă de peste 100 de ani, începând cu 1951, anul în care a fost închisă și terminând cu anul 1989 când s-a deschis din nou, a fost îngrijită în permanență de locuitorii satului, cu atâta îndârjire, încât autoritățile comuniste n-au îndrăznit să le pună piedici.

Atunci când am pornit lucrările de salubrizare, marea majoritate, de la mic la mare, au dat dovadă de  responsabilitate. Dar este important că în fața comunității trebuie puse sarcini concrete, astfel ca fiecare din săteni să fie motivat, să simtă importanța lucrului său bine făcut”, este de părere ex-primarul. 

Mandatul nu trebuie să fie prea lung, dar neapărat –  eficient

Andrei Cibotaru crede că primarul nu ar trebui să aibă „un mandat pe viață”. Oriunde a lucrat, niciodată n-a depășit 9 ani în aceeași funcție. 

Andrei Cibotaru / Foto: Ion Cernei, ZdG

„Este opinia mea. După 8-12 ani de activitate într-o funcție, e firesc să se deprecieze entuziasmul și spiritul creativ, să nu mai sesizăm noul ca la început. Opt ani de activitate în funcția de primar nu e puțin. Și apoi, am realizat practic proiectele care ni le-am propus. În plus, vârsta de pensionare a venit pe neașteptate”, a conchis fostul edil.   

Andrei Cibotaru s-a născut  în 1954 la  Ciulucani, sat care până în 1991 a intrat în componența sovietului sătesc Mândrești. A absolvit Facultatea Mecanizare a Agriculturii de la Universitatea Agrară, a activat în calitate de șef al unei brigăzi de tractoare în colhoz, după care a activat în diferite funcții în cadrul organizațiilor raionale ale UTC și PCM, ulterior fiind director al școlii medii Ciulucani, șef de secție la Confederația Republicană a Sindicatelor, șef al Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Telenești. După încheierea mandatului de  primar în 2019, activează ca angajat într-o firmă privată. Este căsătorit, fiind părinte pentru 2 fii maturi și bunic pentru 3 nepoței.