Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum Grupurile de Acțiune Locală…

Cum Grupurile de Acțiune Locală descoperă potențialul nevalorificat din localitățile rurale și dau speranță oamenilor

Potențialul din localitățile rurale poate fi valorificat, iar cu un mic suport, satele se pot dezvolta și deveni atractive pentru tineri. De patru ani Grupurile de Acțiune Locală (GAL) din R. Moldova, cu suportul Uniunii Europene (UE) decid, cum trebuie să se dezvolte localitățile care fac parte din acestea. Statul planifică să emită o lege privind aceste grupuri, iar în parteneriat cu finanțatorii din vest, să extindă această rețea, care astăzi acoperă 35% din suprafața R. Moldova.

GAL-urile sunt grupuri de agenți economici, asociații obștești și instituții de stat care colaborează între ele. Pentru a crea un GAL este necesar ca persoanele, agenții economici, dar și administrațiile publice locale din localități învecinate care au hotare comune, să se reunească și să colaboreze pentru a decide modalitatea în care comunitatea din care fac parte urmează să se dezvolte. Este important ca în cadrul GAL-ului să se asigure echilibrul dintre sectoarele public, civic și privat. Aceștia urmează să elaboreze strategia de dezvoltare a localităților și să decidă ce proiecte pot fi finanțate.

Produs mai calitativ

Viorel Prisacari, beneficiar al GAL-ului „Movila Măgura” are o fermă de capre. Bărbatul a abordat circuitul închis de producere: el crește furajele pentru animale, dar și procesează laptele de capră direct în fermă tranformându-l în brânză și iaurt. Prin intermediul GAL-ului din care face parte, fermierul a obținut un grant de aproximativ 50 000 lei, din care a procurat un utilaj de muls performant. Cu ajutorul lui, pot fi mulse 12 capre concomitent, iar laptele, fără a fi nevoie de intervenția omului, ajunge direct într-un recipient de răcire. Viorel Prisacari spune că astfel calitatea laptelui a crescut mult, iar munca i s-a ușurat. 

Viorel Prisacari, beneficiar al GAL-ului „Movila Măgura”, captură video: privesc.eu

De asemenea, bărbatul își propune, cu suportul unui alt grant, să construiască și infrastructură pentru turiști: o piscină, dar și un beci de 45 de metri pătrați în care să organizeze master-classuri de preparare a brânzeturilor după rețeta tradițională.

Proces de producere mai rapid

Elena Sîngereischi din satul Prepelița a lucrat mai mulți ani la o fabrică de croitorie. Ea a acumulat experiență și a deschis propria mini-fabrică, iar în cadrul unui proiect a procurat o mașină performantă de brodat.

„Am aflat de aceste proiecte a UE și am decis să aplic la „Start pentru tineri”. Am avut sursele mele proprii, dar am avut o necesitate de a procura mașinile speciale”, spune femeia.

Elena Sîngereischi, antreprenoare din satul Prepelița, captură video: privesc.eu

Cu ajutorul acestor mașini procesul de producere este mult mai rapid și mai performant. Elena are vise mari și nu se oprește aici: ea vrea să creeze logo-ul brandului și să-și extindă afacerea.

Casa bunicii- loc de atracție pentru turiști

„Avem un mare noroc că UE susține turismul local. Aceasta ne-a ajutat foarte mult. Fiind membră al unui GAL, am obținut finanțare într-un proiect care ne-a ajutat la construcția foișorului din curte”, a spus Valentina Gîscă, beneficiara GAL-ului „Hora Ciulucului”.

Astfel, familia Gîscă din satul Chișcăreni din raionul Sângerei a fost beneficiara unui proiect care i-a oferit suport pentru construcția unui foișor în curtea pensiunii pe care o administrează. 

Valentina Gîscă, beneficiara GAL-ului „Hora Ciulucului”, foto: UE pentru Moldova Rurală

Familia a decis să transforme casa bunicii într-un loc de atracție pentru turiști – o pensiune în stil rustic în care se păstrează tradițiile. Valentina Gîscă spune că turiștii apreciază locurile frumoase din zonă dar și bucatele tradiționale.

Oportunități de angajare la nivel local

Dezvoltarea locală, dezvoltarea infrastructurii, dar și alimentarea cu apă și canalizare sunt foarte importante pentru localitățile din R. Moldova, a menționat Ilona Gruenewald, managera de proiecte din cadrul Delegației UE în R. Moldova, în cadrul evenimentului LIVE din Casa Mare din satul Chișcăreni, raionul Sîngerei. De asemenea, o importanță majoră o are și educația și dezvoltarea economică. 

„UE consideră că sunt provocări la nivel local pe care R. Moldova trebuie să le depășească. UE susține dezvoltarea rurală din R. Moldova, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii dar și a inițiativelor din localitățile rurale. La nivel local aceste proiecte au creat oportunități de angajare, de dezvoltare locală dar și de dezvoltare a competitivității la nivel local. Aceste proiecte au demonstrat că dezvoltarea locală merită investiții”, a precizat managera de proiecte.

Prin intermediul proiectelor implementate de UE, în R. Moldova au fost investiți peste 260 de mln de lei. În următorii cinci ani această sumă se va dubla prin intermediul Programului UE-Moldova Regiuni cheie. 

MADRM și-a propus să legalizele GAL-urile

Dacă până acum GAL-urile erau reprezentate oficial și juridic de una din companiile care fac parte din acesta, în anul 2020 Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și-a propus să legalizele GAL-urile ca entități separate. Astfel, în anul 2020, a fost înaintată spre avizare Legea privind GAL-urile, iar Legea cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltare rurală, a fost completată. A fost inclusă măsura implementării Abordării LEADER la nivel național, pentru care se va aloca până la 5% din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, a explicat Galina Petrachi, reprezentanta MADRM.

„Acum sectorul public se poate asocia cu cel privat doar în cadrul unui GAL”, a precizat funcționara. 

Timp de patru ani, în R. Moldova au fost create 32 de GAL-uri, iar în anul 2021 se preconizează crearea altor 21 de astfel de grupuri. Xenia Marcov, Managera Fondului pentru Dezvoltare Rurală a precizat că astăzi nu mai este nevoie ca experții să mobilizeze comunitățile. Oamenii află despre GAL-uri și vin ei cu inițiativa de a crea aceste grupuri. Acest lucru este deosebit de important pentru localități, spune ea, deoarece prin acordarea suporturilor în cadrul proiectelor mici și foarte mici, se așteaptă la schimbări care aduc rezultate mari.

Xenia Marcov, Managera Fondului pentru Dezvoltare Rurală, foto: UE pentru Moldova Rurală

În cadrul proiectelor, beneficiarii au modernizat procese de producție, au revitalizat parcuri și au procurat utilaj agricol. În unele cazuri, dezvoltându-și o afacere acasă, oamenii au decis să nu plece peste hotare.

„Cu cât mai multe proiecte vor fi implementate, cu atât mai mare va fi impactul”, a precizat Xenia Marcov. 

Abordarea LEADER are la bază trei piloni: teritoriul, GAL-ul care se naște din parteneriatul la nivel de regiune și strategia de dezvoltare locală. Membrii GAL-ului, analizând și punând în prim plan resursele locale, vor crea denumirea GAL-ului, misiunea și viziunea acestuia, a explicat Vitalie Jereghi, Coordonator de proiecte al Rețelei Naționale LEADER din R. Moldova. Un GAL se creează în decurs de 9-12 luni, timp în care se identifică persoanele care vor să facă parte din acest grup. Ghidați de un expert în dezvoltare locală, aceștia vor dezvolta strategia de dezvoltare a comunității. 

Acest GAL dă speranță oamenilor”

GAL-ul „Hora Ciulucului” a fost creat în urma unui concurs lansat în anul 2018 de Solidarity Fund PL în Moldova, care implementează proiectul „Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală din Moldova”. Silvia Țurcanu, managera GAL-ului, fiind primară atunci, a văzut în străinătate această abordare și a înțeles importanța acestor grupuri pentru comunitățile rurale. Femeia a propus primarilor din șase localități învecinate să creeze un astfel de grup și aceștia au fost de acord.

„Acest GAL dă speranță oamenilor și aprinde un licăr în ochii tinerilor care vor să dezvolte afaceri”, a menționat managera.

La crearea GAL-ului, timp de nouă luni, membrii au studiat comunitatea, au aflat ce resurse umane și minerale sunt prezente în localități dar și care sunt meșterii populari. Aceasta le-a permis să stabilească direcția de dezvoltare a comunității. Din prima finanțare de aproximativ 400 de mii de lei  GAL-ul a finanțat 10 proiecte: a fost deschis un centru de expoziții, au fost finanțate mici afaceri din domeniul turismului sau agriculturii, dar au fost susținute și proiecte de cultură și agrement înaintate de administrațiile publice locale. Femeia spune că oamenii au văzut susținerea UE, iar astăzi își doresc finanțări mai mari prin care să atragă turiștii: să procure bărci sau biciclete pentru pensiunile lor.

Maria Galiț (centru), managera GAL-ului „Movila Măgura” și Silvia Țurcanu (dreapta), managera GAL-ul „Hora Ciulucului”, foto: UE pentru Moldova Rurală

Și GAL-ul „Movila Măgura” s-a format la inițiativa unei primare. Maria Galiț, a propus crearea unui GAL din 10 localități din jurul monumentului natural Movila Măgura, al doilea cel mai înalt deal din R. Moldova. Oamenii din localități se strâng împreună în fiecare an la sărbătoarea câmpenească „În ospeție la Movila Măgura”. În anul 2019, aceștia au organizat primul târg al obiceiurilor de iarnă. În anul 2020, agenții economici, asociațiile obștești, dar și instituțiile publice beneficiază de 12 proiecte finanțate de GAL. Primara precizează că de pe urma finanțărilor în cadrul proiectelor au fost procurate agregate pentru tehnica agricolă, un calibrator de semințe, iar instituțiile publice au fost dotate cu utilaj modern.

PARE 1+1 – cel mai longeviv program

O parte din proiectele finanțate de UE sunt implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Eugenia Sîli, consilieră pe probleme economice din cadrul ODIMM a explicat, că unul dintre cele mai renumite și cele mai longevive programe de finanțare în cadrul beneficiarilor este PARE 1+1. Prin intermediul lui au fost finanțate peste 1650 de afaceri de pe întreg teritoriul R. Moldova, iar cel puțin 600 de migranți s-au reîntors acasă de peste hotare. Eugenia Sîli a precizat că prin intermediul acestui program, persoanele revenite din străinătate au posibilitatea să obțină finanțare în mărime de 50% din afacerea sa.

Un alt program renumit este „Femei în afaceri”, prin care beneficiarele pot obține o finanțare care poate acoperi până la 90% din valoarea proiectelor investiționale. Prin intermediul acestuia au fost create cel puțin 1800 de locuri de muncă, a explicat consiliera. Din spusele ei, au fost finanțate proiecte din domeniul agriculturii, prestării serviciilor dar și din domeniul producerii. Au fost create centre de dezvoltare pentru copii, dar și centre de limbi străine.

Abordarea LEADER este o metodă a UE de susținere a dezvoltării rurale la nivel local, în scopul revitalizării zonelor rurale și creării locurilor de muncă.