Principală  —  RECOMANDAT   —   „Astfel de lucrări în regiunea…

„Astfel de lucrări în regiunea noastră nu s-au efectuat niciodată”. Cum UE promovează încrederea între cele două maluri ale Nistrului

Proiecte culturale și sportive comune, centre de sănătate renovate care acordă servicii locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, afaceri și monumente istorice restaurate, sunt doar o parte dintre proiectele pe care le-a finanțat Uniunea Europeană (UE) cu scopul de a promova încrederea între cele două maluri ale Nistrului.

„Pot să fiu mândră că avem sută la sută clienți mulțumiți”

Pensiunea „Vila Dorului” din satul Molovata Nouă are 35 de locuri de cazare, restaurant, zonă de agrement, piscină în interior și exterior, baie turcească, filandeză și rusească, teren și cameră de joacă pentru copii, parcare pentru bărci, tenis de masă și de câmp.

Victoria Moșinschi, antreprenoare, s. Molovata Nouă r-nul Dubăsari;
foto: UE pentru Moldova Rurală

Antreprenoarea Victoria Moșinschi spune că a ales să-și dezvolte o afacere în localitatea sa de baștină. În timp ce căuta surse de finanțare, a aflat despre programul „Femei în afaceri” implementat de ODIMM. A aplicat la un proiect pe care la câștigat, iar apoi a aplicat și la programul „PARE 1+1”. Astfel, a reușit să renoveze piscina, a cumpărat utilaj pentru gospodărie, să schimbe designul landșaftului și să creeze site-ul pensiunii.

„Pot să fiu mândră că avem sută la sută clienți mulțumiți. Absolut toți la plecare ne spun că s-au simțit ca acasă”, spune Victoria Moșinschi. 

La pensiune lucrează zece angajați, iar antreprenoarea, planifică să creeze și alte locuri de muncă în viitor. 

Odorizante pentru automobile care conțin uleiuri esențiale

Olga Vasilcenco a creat o afacere de producere a odorizantelor pentru automobile. În R. Moldova, aceasta este unica afacere de genul dat care folosește în producere uleiuri esențiale. 

Olga Vasilcenco, antreprenoare; foto: UE pentru Moldova Rurală

Utilajul pentru producere a fost procurat dintr-un grant obținut în cadrul proiectului „Femei în afaceri”. În prezent, Olga Vasilcenco se axează pe extinderea pieței de desfacere a producției în țară dar și peste hotare. 

Olga Vasilcenco, antreprenoare; foto: UE pentru Moldova Rurală

În satul Ustia din raionul Dubăsari activează un atelier de croitorie specializat în confecționarea echipamentului de protecție necesar lucrătorilor din domeniul construcțiilor, agriculturii, dar și producerii. Marina Tabuncic, fondatoarea acestuia a decis să-și deschidă afacerea în localitatea sa de baștină pentru a crea locuri de muncă pentru femei. Cu suportul UE, care a constituit aproximativ 15 mii de dolari, a procurat utilaj nou și performant. 

Marina Tabuncic, antreprenoare, s. Ustia r-nul Dubăsari; foto: UE pentru Moldova Rurală

„Dacă nu era suportul UE, nu cred că exista această companie și acest atelier”, spune Marina Tabuncic.

Cu suportul UE a fost renovată grădinița din satul Cocieri, care a avut de suferit de pe urma conflictului transnistrean din anul 1992. Astfel, au fost asigurate condiții favorabile de studii și muncă pentru copii și angajați. A fost construită o cazangerie pe biomasă, iar după implementarea proiectului s-au deschis trei grupe de copii.

Tatiana Nirca, directoarea grădiniței din satul Cocieri; foto: UE pentru Moldova Rurală

„Dacă sunt condiții mai bune de activitate, vorbim și despre o educație de calitate”,  spune Tatiana Nirca, directoarea instituției.

„UE și-a propus să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață”

Giuseppe Paglione, manager de proiecte pentru Educație și Cultură din cadrul Delegației UE în R.Moldova spune că ambele maluri ale Nistrului, ca și alte localități rurale din R. Moldova se confruntă cu provocări ce sunt legate de accesul limitat la servicii esențiale de sănătate și educație, comunicații și infrastructură, acces limitat la posibilități de dezvoltare economică și încadrare în câmpul muncii, ceea ce contribuie la creșterea numărului persoanelor care pleacă peste hotare.

foto: UE pentru Moldova Rurală

În același timp, spune el, UE susține creșterea potențialului pe care îl au localitățile situate în preajma râului Nistru prin intermediul programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. 

„Prin intermediul acestui program UE și-a propus să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață, la consolidarea încrederii reciproce și a nivelului de cooperare a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, spune Giuseppe Paglione.

 Programul include cinci domenii de intervenție: dezvoltarea afacerilor, societate civilă, renovarea infrastructurii, sănătate și media.

Irina Arpentii,  Managera de Unitate Administrare Granturi, Solidarity Fund PL în Moldova spune că UE a implementat proiecte care au ca scop dezvoltarea comunităților locale de pe ambele maluri ale Nistrului, crearea parteneriatelor locale și implicarea autorităților locale, partenerilor locali, reprezentanților mediului antreprenorial și ai societății civile.

Astfel, au fost finanțate proiecte din domeniile cultură, sport, ecologie și turism, infrastructură social și tineret.

Un bun exemplu de colaborare și parteneriat a localităților de pe ambele maluri ale Nistrului Crasnogorca și Gura Bâcului este centrul de creație din satul Gura Bâcului, deschis în cadrul unui proiect finanțat de UE. Svetlana Palii, coordonatoarea centrului spune că la centru activează trei centre de creație, care sunt frecventate de 80 de copii, dar și de mame tinere.  Aceștia studiază pictură, meșteșugul împletitului din nuiele, dar și arta broderiei. Lucrările confecționate ulterior sunt expuse spre vânzare la târguri. 

„Astfel de lucrări în regiunea noastră nu s-au efectuat niciodată”

Începând cu anul 2009, cu susținerea UE au fost realizate 80 de proiecte de infrastructură socială, din care direct au beneficiat 150 de mii de oameni. 

Olesea Cazacu, coordonatoare de programe din cadrul PNUD Moldova spune că scopul proiectelor este de a apropia oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului. Astfel, în Varnița a fost renovat centrul de sănătate. Datorită fluxului de oameni care vin din stânga Nistrului,  numărul beneficiarilor a crescut până la 13 mii de persoane. 

Pe lângă 16 instituții medicale de pe ambele maluri ale Nistrului care au beneficiat de suport, au fost renovate și 11 case de cultură, care au devenit puncte de atracție pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Astfel, copii și tineri frecventează cercuri de dansuri, muzică, și participă la evenimente culturale și sportive comune. 

De asemenea, cu suportul UE au fost renovate piețe, școli sportive, poduri, puncte de salvatori și pompieri, rețele de apă și canalizare, au fost organizate sisteme moderne de gestionare a deșeurilor.

Tot cu suportul UE are loc restaurarea Cetății Tighina, a porțiunilor care sunt cele mai deteriorate și care se află în pericol. Alexandr Iasicov, directorul complexului istoric Cetatea Bender spune că la începutul anului 2019 a fost efectuată expertiza tehnică a cetății și a fost făcut planul restaurării monumentului.

„Astfel de lucrări în regiunea noastră nu s-au efectuat niciodată și nici lucrări de o astfel de complexitate tehnică”, spune Alexandr Iasicov. 

A fost creat modelul vizual 3D a cetății, carte va ajuta și generațiilor viitoare să restaureze cetatea. 

Tot cu suportul UE a fost lansat proiectul Startup Academy, în cadrul căruia s-au organizat  mai mult de 20 de traininguri, au fost instruiți 40 de oameni și au fost finanțate 11 afaceri. 

Zinaida Emelianova directoarea „Agency Innovation  – Business Hub Tiraspol” spune că suportul acordat de UE a ajutat antreprenorii să-și dezvolte și să-și lărgească afacerile și să creeze locuri noi de muncă. 

Antreprenorii începători au nevoie de susținere, iar pentru a-i ajuta în pandemie, a fost lansat și un program care permite antreprenorilor să-și creeze site-uri și logo-uri.

foto: UE pentru Moldova Rurală

Tinerii au venit cu idei de afaceri inovative, precum: modelare 3D, închiriere de biciclete și trotinete electrice, dar și înființarea unor ateliere de croitorie

Natalia Reveca finalista Startup Academy, a creat astfel un atelier de croitorie și producere a articolelor din blană. Dintr-un grant a procurat utilaj și a mai angajat o persoană. A avut parte de instruiri în domeniul afacerilor, buget, finanțe, marketingului, iar astăzi se bucură de clienți fideli și comenzi pe măsura așteptărilor.

UE oferă asistență pentru trei programe principale: DEVRAM, implementat de Agenția de Dezvoltare din Austria, care se axează pe creșterea competitivității în sectorul agroalimentar și consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă și de salubrizare în zonele rurale; proiectul de sprijin pentru IMM-urile din zonele rurale, implementat de ODIMM, și proiectul „Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală din Moldova”. În total, sprijinul financiar acordat de UE în aceste trei programe este de 13,2 milioane de euro. Prin programul „UE pentru Moldova”, în următorii cinci ani, vor fi investite alte 16 milioane de euro.