2/3 din numărul de persoane cu HIV/SIDA nu-şi cunosc statutul – Ziarul de Gardă
2/3 din numărul de persoane cu HIV/SIDA nu-şi cunosc statutul

2/3 din numărul de persoane cu HIV/SIDA nu-şi cunosc statutul

de
vizualizări
27 decembrie 2013 | 08:46

453-Michel-KazatchkineNumărul cazurilor de îmbonăviri cu HIV/SIDA în R.Moldova este în creştere, situaţie caracteristică pentru întreaga Europă de Est şi Asia Centrală. Statisticile arată că numai în primele nouă luni ale anului 2013, în R.Moldova au fost depistate încă 518 cazuri de infectare cu HIV/SIDA, opt dintre ele, la copii cu vârsta sub 15 ani.

Michel Kazatchkine, reprezentant special al Secretarului General ONU pentru HIV/SIDA în Europa de Est şi Asia Centrală, s-a aflat zilele trecute la Chişinău. El a vizitat un penitenciar, o instituţie care oferă servicii pentru utilizatorii de droguri, s-a întâlnit cu autorităţi, precum şi cu grupuri academice pentru care a ţinut prelegeri şi a participat în perioada 16–18 decembrie la Conferinţa Naţională HIV/SIDA, care a avut loc la Chişinău.

Într-un interviu acordat Ziarului de Gardă, Michel Kazatchkine a menţionat că a luat cunoştinţă de situaţia sistemului de sănătate de la noi şi crede că R.Moldova este suficient de matură ca să-şi asume un angajament pentru a reuşi să atingă rezultatele necesare în acest domeniu.

R. Moldova se poate lăuda cu multe practici bune în domeniul prevenirii infectării cu HIV. O spun atât experţi naţionali cât şi internaţionali. În acelaşi timp, datele ministerului sănătăţii arată că numărul cazurilor noi descoperite este în creştere. „Chiar dacă sunt practici realmente bune, persistă rata înaltă a infecţiilor noi, care sunt mai puţin acoperite cu aceste strategii şi practici, iar asta le face mai puţin eficiente”, susţine Kazatchkine.

Grupurile vulnerabile sunt greu de identificat, din cauza mai multor factori

„În R.Moldova modelul epidemiei coincide cu situaţia din Europa de Est, unde, în majoritatea ţărilor, epidemia este concentrată în special în grupurile vulnerabile. Este vorba de utilizatorii de droguri injectabile, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi şi femeile din sex-business, categorii la care ajung mai dificil programele de informare şi de prevenire. În ultimul timp se observă o creştere a infecţiilor între femei. Aceste femei sunt, de fapt, partenerele utilizatorilor de droguri sau ale altor grupuri de risc. Ele, la rândul lor, pot afecta alte grupuri, Strategiile din R.Moldova nu au reuşit foarte bine să lucreze anume cu aceste grupuri. În plus, din numărul estimativ de persoane cu HIV/SIDA, în jur de 2/3 nu-şi cunosc propriul statut şi nici nu ajung în sistemul public de sănătate. “Aceste grupuri vulnerabile sunt foarte greu de identificat din cauza multor factori economici, politici, religioşi, culturali, iar una din cauze ar putea să fie şi migraţia. Populaţia migrează mult în partea de est şi în ţări precum Rusia şi Ucraina, care sunt extrem de afectate de această maladie”, explică expertul ONU.

Publicitate

453-sida1Incidenţa cazurilor de HIV, mai mare în regiunea transnistreană

Există diferenţe semnificative după numărul persoanelor infectate pe malul drept şi cel stâng al Nistrului. Incidenţa cazurilor de HIV, dar şi de tuberculoză în regiunea transnistreană este de peste trei ori mai mare decât rata înregistrată pe malul drept al Nistrului. „Aceste probleme sunt caracteristice regiunii transnistrene la un nivel mai înalt. În partea cealaltă a râului Nistru rata de încarcerare este mai mare, ceea ce constituie un factor de risc pentru transmiterea tuberculozei, dar şi a hepatitelor. Rata de transmitere a tuberculozei în regiunea de est este mai înaltă. Dacă în partea de vest a R.Moldova s-au făcut progrese în ce priveşte descreşterea numărului populaţiei din închisori, pe cealaltă parte, aceste probleme încă sunt pe agendă”, susţine Kazatchkine.

„Sunt eficiente programele care vin de la egal la egal”

Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, rata infectării în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani este destul de ridicată. Într-un studiu KAP privind Sănătatea şi Dezvoltarea Adolescenţilor, se arată că 36% dintre adolescenţi cu vârsta între 15-19 ani au indicat că întreţin deja relaţii sexuale şi numai jumătate dintre adolescenţii sexual-activi au folosit mijloace de protecţie în decursul ultimului an. Este segmentul de populaţie încadrat în procesul de învăţământ, acolo unde ar putea să beneficieze de suport informaţional şi de sprijin din partea profesorilor. Însă actuala curriculă şcolară nu conţine o formulă adecvată pentru educaţia în sănătate. „Educaţia începe acasă. Însă în zonele cu rate înalte ale migraţiei, unde şi sistemele politice şi economice sunt instabile, plus toate aceste aspecte religioase, comportamentale, acest subiect al educaţiei sexuale rămâne şi în continuare tabuizat şi nu le reuşeşte nici părinţilor să comunice cu copiii. Sigur că nu poate fi pus totul pe umerii autorităţilor, deoarece încă nu există în lume o evidenţă că anume unele programe ar fi mai eficiente. Ştiu că sunt eficiente programele care vin de la egal la egal. Între copii care sunt educaţi în acest sens, care transmit mesaje, care sunt mentori pentru alţi tineri, şi există un dialog între ei, bazat pe informaţie, pe documente şi pe experienţe”, spune Michel Kazatchkine.

Expertul ONU consideră, totuşi, că comunicarea tinerilor de la egal la egal, dar şi eforturile organizaţiilor neguvernamentale care susţin tinerii cu activităţi de informare pentru un mod de viaţă sănătos şi fără riscuri, trebuie susţinute. „În R.Moldova, la fel ca şi în toate ţările post-sovietice, aceste organizaţii neguvernamentale nu sunt nici susţinute, dar nici atât de dezvoltate ca să le reuşească de sine stătător. Este vorba de o tradiţie post-sovietică în care sistemul trebuia să facă tot. Nu există o colaborare eficientă cu societatea civilă, care ar putea aduce mult beneficiu în acest sens”.

453-sida2R. Moldova va avea multe provocări

De zece ani, majoritatea activităţilor în domeniul prevenirii şi combaterii bolilor infecţioase sunt susţinute din resursele Fondului Global pentru combaterea Tuberculozei, HIV/SIDA şi Malariei, şi mai puţin cu alocări din partea statului. „Este o problemă importantă, pe care am atins-o în toate şedinţele pe care le-am avut şi pe care urmează să o discutăm şi cu ministrul Usatâi. Nu este o problemă doar a R.Moldova, ci a întregii regiuni. Este legată de trecerea de la tranziţia economică la un nivel mai înalt de dezvoltare. Criza economică globală reduce şi resursele fondului global. Cu toate că Moldova este eligibilă pentru fondul global, nu toate necesităţile sunt suficient acoperite şi există riscul ca anumite costuri să fie mai înalte. Moldova va avea multe provocări în următorii ani şi le-am sugerat autorităţilor să elaboreze o foaie de parcurs privind perioada şi modalitatea de preluare în totalitate a finanţării”, susţine Kazatchkine.

Sistemul încă nu a ajuns la persoanele care nu-şi cunosc statutul

Expertul ONU susţine că eforturile guvernelor trebuie să fie focalizate anume pe acele persoane care au nevoie de tratament şi acţiuni de prevenire a maladiilor. “Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, suntem departe de realizarea de a avea inclus în sistemul de tratament numărul complet de persoane infectate cu aceste maladii complicate. Asta arată că sistemul încă nu a ajuns la persoanele care nu-şi cunosc statutul de persoană cu HIV sau cu TBC. Nu sunt suficiente nici realizările în domeniul prevenirii acestor maladii. Poate nu este vorba de cât de mult efort se depune, ci despre modul în care acest efort este orientat anume spre acele persoane care au nevoie de intervenţii”, a punctat Michel Kazatchkine.

Conform raportului global UNAIDS pentru 2012 privind situaţia HIV/SIDA în lume, numărul total de persoane infectate cu HIV este de peste 35 de milioane. În R.Moldova, la 1 iulie 2013, erau înregistrate 8250 de persoane HIV pozitive, care au acces universal la tratament antiretroviral. Cu regret, se presupune că numărul real al persoanelor cu HIV şi al celor care au nevoie de tratament poate fi mult mai mare.

Publicitate
Publicitate
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

Putin ar urma să efectueze prima vizită în afara țării de la declanșarea războiului din Ucraina. Se va întâlni cu președinții Tadjikistanului, Turkmenistanului și Indoneziei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, urmează să întreprindă o vizită oficială în Tadjikistan, un fost stat sovietic din Asia Centrală, unde se va întâlni cu președintele Emomali Rahmon. Anunțul a fost făcut în…
Putin ar urma să efectueze prima vizită în afara țării de la declanșarea războiului din Ucraina. Se va întâlni cu președinții Tadjikistanului, Turkmenistanului și Indoneziei

Memur Maaşı Hesaplama

- dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
casinovale.club
-
süperbetin
- benjabet -

kolaybet

-
betgaranti
- jojobet.pro -

mersin eskort

- eskort - eskort eskişehir -
web tasarım hizmeti
-
istanbul avukat
- deneme bonusu veren siteler

Memur Maaşı Hesaplama

- dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
casinovale.club
-
süperbetin
- benjabet -

kolaybet

-
betgaranti
- jojobet.pro -

mersin eskort

- eskort - eskort eskişehir -
web tasarım hizmeti
-
istanbul avukat
- deneme bonusu veren siteler