Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Revenirea acasă – între dor…

Revenirea acasă – între dor de baștină și birocrație. Ce trebuie să știe cetățenii care doresc să revină definitiv acasă despre procesul de import al bunurilor personale

Sursa foto: Serviciul Vamal

Cetățenii R. Moldova care decid să se întoarcă în țară sunt scutiţi de taxe la importul bunurilor de uz personal și a unui mijloc de transport de la 1 octombrie 2022. Deocamdată, însă, despre acest fapt cunoaște puțină lume. 

O familie de moldoveni care a revenit din diasporă s-a confruntat cu o serie de dificultăți în ceea ce privește documentația necesară pentru a beneficia de scutire, cât și numărul admisibil al obiectele de uz personal. Soții Dumitru și Ludmila Pogorea, care, timp de 20 de ani, au locuit și au muncit în Federația Rusă, susțin că „statul nu creează condiții suficiente pentru cetățenii care vor să revină acasă și că procesul este prea birocratic”. Autoritățile, însă, susțin că procedura nu este complicată, iar prevederile legale trebuie respectate.

„Atunci ni s-au creat condiții ca să nu putem sta acasă, iar acum ca să nu ne putem întoarce”

Dumitru Pogorea, originar din satul Taraclia, raionul Căușeni, a revenit în țară, împreună cu soția, după ce mai bine de 20 de ani a locuit în Rusia. „În anul 2001 am plecat în Federația Rusă, nu de viață bună. Eu așa spun tot timpul, că atunci ni s-au creat condiții ca să nu putem sta acasă, iar acum, când dorim să ne întoarcem acasă, tot ne sunt „create” condiții, ca să nu ne putem întoarcem acasă”, spune bărbatul.

După două decenii petrecute în străinătate, povestește Dumitru Pogorea, a decis, la un moment dat, să se întoarcă acasă, dar era nevoie să-și încheie toate activitățile din Novosibirsk, orașul în care locuia, și să-și vândă casa de acolo. „Noi, din 2015, am decis să ne întoarcem la baștină, din mai multe puncte de vedere. În sfârșit, în anul curent, ne-a reușit. Am strâns toate lucrurile pe care le-am agonisit de 20 de ani și am revenit nu de mult acasă”.

Sursa foto: ZdG

Bărbatul susține că, în cele două decenii de trai în Rusia, a agonisit mai multe lucruri pentru gospodărie, pe care a dorit să le aducă în R. Moldova, dar „guvernarea și Serviciul Vamal l-au obligat să plătească sume exorbitante”, ca să-și scoată din vamă bunurile.

Pentru a veni acasă, am trecut peste multe greutăți. A trebuit să găsim un camion cu care să mergem din Novosibirsk la Moscova. De acolo, am închiriat un alt camion care să ne aducă lucrurile în Moldova, am perfectat actele și am ajuns în orașul Brest din Belarus. Acolo ni s-a spus că actele nu au fost făcute corect, am așteptat încă patru zile pentru a le face din nou. Cu aceste acte camionul a trecut toată Europa”, relatează Dumitru Pogorea.

Bărbatul afirmă, însă, că, ajuns în R. Moldova, a fost nevoit să achite pentru bunurile aduse. „Duminică, 16 octombrie, camionul a ajuns la vama Sculeni și au început toate problemele. Vameșii sau brokerii, nici nu mai știu cine, m-au pus să plătesc o mie de lei pentru tranzit. Nu am plătit în Polonia, nici în Cehia și nici în România, dar în țara mea de baștină am plătit. Înseamnă că tare ne doresc și ne așteaptă acasă”, se plânge acesta.

Dumitru Pogorea, care s-a pomenit cu toate bunurile blocate la punctul vamal Sculeni, spune că, deși a completat mai multe documente necesare, a fost anunțat că este nevoie de alte cereri care l-ar scuti de plăți și i-ar permite să intre în țară cu bunurile aduse. „Ulterior, am îndeplinit toate actele necesare la Serviciul Vamal din Chișinău, dar trebuia să aștept 15 zile lucrătoare ca să-mi pot lua lucrurile de la vamă. Mi s-a spus acolo că trebuia să fac din timp totul. Legea a intrat în vigoare nu de mult, iar eu cu ce sunt vinovat? Eu sunt cetățean al R. Moldova care vreau să revin acasă, creați-ne condiții!”, se indignează bărbatul. 

Într-un final, din cauza lipsei cererii necesare pentru a putea fi scutit de plata drepturilor de import, dar și din incapacitatea de a aștepta 15 zile pentru a-și lua obiectele personale din vamă, bărbatul a achitat în jur de 5 mii de euro pentru dreptul de import.

Lipsa mediatizării noii prevederi legale – o problemă temporară

Pe de altă parte, solicitată de ZdG, Tatiana Șompol, purtătoarea de cuvânt al Serviciului Vamal, menționează că „din cauza faptului că cererea de solicitare a scutirii de la plata drepturilor de import, care trebuie expediată cu 30 de zile înainte de transportarea în țară a bunurilor de uz personal, a fost întocmită și înregistrată abia la trei zile după ce lucrurile personale au ajuns în vamă, procesarea timpurie a solicitării nu a fost posibilă”. 

Așa cum dnul Pogorea nu era prezent la punctul vamal Sculeni, transportatorul camionului cu bunurile sale l-a informat că nu are toate documentele necesare și nu va putea beneficia de scutirea în cauză. Am încercat să îl ajutăm, fiindcă există două proceduri prin care ar putea beneficia de scutire: procedura standard/de repatriere și cea conform Legii nr. 248, care a intrat în vigoare la data de 1 octombrie”, afirmă purtătoarea de cuvânt al Serviciului Vamal.

„Cererea-tip conform Legii nr.248, privind acordarea scutirii de plata drepturilor de import pentru cetățenii R. Moldova care revin cu traiul în țară, a fost depusă la data de 19 octombrie. Respectiv, colegii mei urmau să examineze cererea și să ofere un răspuns în cel mult 15 zile lucrătoare. Dumnealui nu a dorit să aștepte, chiar dacă Serviciul Vamal oferă posibilitatea de a lăsa într-un depozit provizoriu bunurile aflate la punctul vamal, respectiv a achitat cele 100 de mii de lei sau aproximativ 5 mii de euro pentru dreptul de import”, spune purtătoarea de cuvânt din cadrul Serviciului Vamal.

Serviciul Vamal va desfășura pentru diasporă o sesiune de informare cu tematica: „Modul de acordare a scutirii de la plata drepturilor de import persoanelor fizice care revin cu traiul în R. Moldova”, stabilită pentru ziua de vineri, 28 octombrie 2022, începând cu ora 14:00, în format online. Evenimentul are ca scop informarea cetățenilor R. Moldova aflați peste hotare despre ultimele modificări efectuate la cadrul legal pe domeniul vamal.

La data de 1 octombrie 2022, au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 248 privind acordarea scutirii de plata drepturilor de import pentru cetăţenii R. Moldova care revin cu traiul în țară. Prezenta lege are drept scop acordarea unor facilități fiscale și vamale la introducerea pe teritoriul vamal al R. Moldova a mijloacelor de transport clasificate la poziția tarifară 870-3, inclusiv a bunurilor de uz personal, cu scutire de plata drepturilor de import la prezentarea documentelor confirmative și cu respectarea condițiilor prevăzute de proiectul de lege.

Cetățenii R. Moldova care revin acasă și doresc să beneficieze de această scutirea trebuie să prezinte următoarele acte:

  • dovada cetățeniei R. Moldova, precum și, în cazul deținerii altor cetățenii, acte de identitate confirmative aferente acestor cetățenii;
  • dovada deținerii permisului de ședere permanentă sau provizorie ori dovada achitării taxelor și impozitelor în interesul statului în care s-a aflat (dovadă eliberată de autoritățile competente ale statului respectiv) etc.;
  • dovada deținerii permisului de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria din care face parte vehiculul supus scutirii;
  • actul de proprietate asupra vehiculului pentru care solicită scutire;
  • cererea, conform modelului aprobat de Serviciul Vamal, în care sunt indicate informații cu privire la cantitatea, calitatea, natura obiectelor de uz personal, date despre identificarea vehiculului (în cazul în care acesta există), informații cu privire la perioada și modul în care acestea urmează a fi introduse pe teritoriul R. Moldova etc.; 
  • declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea documentelor prezentate, conform modelului aprobat de Serviciul Vamal;
  • datele de identitate, datele de contact, adresa de domiciliu sau reședință temporară, atât pe teritoriul statului străin, cât și pe teritoriul R. Moldova; 
  • declarația pe propria răspundere, conform modelului aprobat de Serviciul Vamal, potrivit căreia vehiculul nu este destinat activității comerciale sau de producție și nu va fi folosit în scop comercial pe o perioadă de 3 ani.

În perioada 01-24 octombrie, conform datelor Serviciului Vamal, peste 40 de moldoveni, dintre care doi din Federația Rusă, care au decis să revină în țară, au depus cereri pentru a beneficia de scutirile de import în conformitate cu prevederile noii legi.