Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Ceramista Eleonora Soroca: „În creație,…

Ceramista Eleonora Soroca: „În creație, este foarte important să fii liber, să nu ai limite, să te lași dus de val”

Eleonora Soroca creează obiecte din ceramică de mai bine de 15 ani. Totul a început din dorința ei de a-și înfrumuseța apartamentul cu obiecte unice, hand-made. Așa, a ajuns la gestionarea unui grup de creație și la realizarea colecțiilor de obiecte care acum servesc drept decor în locuințe din toată lumea.

Acum 15 ani, Eleonora a cumpărat un apartament, iar după ce a finisat reparația, i s-a părut că lipsește ceva, că locuința este pustie. A ajuns atunci la un salon al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, unde erau expuse lucrări de autor. Avea deja în minte imaginea unei vaze despre care credea că se va încadra perfect în noua sa locuință. „Era acolo o vază albă, înaltă, cu forme perfecte, dar prea scumpă. Mă uitam așa la ea și mă gândeam că eu pot face singură lucruri similare”, își amintește Eleonora. A nimerit atunci la acel magazin la ora mesei, iar vânzătoarea era înlocuită de șefa atelierului de ceramiști. I-a propus acesteia să arendeze un locșor în atelier, să achite lutul, curentul electric și să meargă acolo un timp, pentru a-și face singură o vază așa cum dorea ea. A rămas în acel atelier timp de trei ani. „Când am luat lutul în mână, mi s-a părut că încă din viața trecută am fost ceramistă”, surâde Eleonora.

„Nu veți găsi în colecțiile mele două lucrări similare”

Au urmat ani în care a creat obiecte din ceramică în exemplare unice pentru salonul Uniunii Artiștilor Plastici. Timpul petrecut acolo a fost o experiență extrem de valoroasă pentru Eleonora, povestește ea. Nu lucra la comandă, ci executa lucrări de autor, iar astfel și-a format o comunitate de clienți fideli. „Faptul că aveam clienții mei chiar de la început mi-a dat aripi. Aveam deja încredere în mine și înțelegeam că individualitatea mea e apreciată”, adaugă artista.

În prezent, ea are propriul brand de obiecte modelate din lut, dar mai conduce și un grup de creație constituit din cinci ceramiști. „În creație, e foarte important să fii liber, să nu ai limite, să te lași dus de val. Lutul, ca material, te fură și te duce pe calea lui, și faptul că la final un obiect nu este așa cum ți l-ai imaginat la început, nu este un lucru rău”, afirmă ea.

Când primește o comandă de o lucrare, nu ia niciodată avans, deoarece consideră că asta ar reprezenta o piedică în procesul de creație. Ascultă dorințele clientului și creează așa cum își imaginează ea, iar la final, dacă clientului îi place obiectul, achită pentru lucrare, iar dacă nu – nu. „Eu nu-mi propun să creez cantitate, ci calitate. Nu veți găsi în colecțiile mele două lucrări similare”, explică ea.

Clienții Eleonorei sunt, în mare parte, moldovenii din străinătate, care își doresc un obiect care să le amintească de casă. La fiecare dintre clienți ajunge un obiect unic, creat manual și încărcat cu energie, susține artista. Eleonora consideră că pentru artă nu există hotare, mai ales cu oportunitățile oferite de actualele tehnologii.

„Am înțeles că mai degrabă se cumpără energia, decât obiectul propriu-zis”

Inspirația îi vine din natură. Călătorește și meditează mult, iar uneori se miră cum observă unele lucruri pe care alți oameni le ignoră. „Îmi place să merg desculță, să văd cum crește firul de iarbă, cum arată floricelele, cum se joacă păsările într-o băltoacă. Îmi place să stau întinsă și să observ aceste lucruri. Ele mă inspiră”, spune femeia.

Eleonora mai povestește că o parte foarte importantă în procesul de creație este energia cu care ceramistul încarcă obiectul. Ea afirmă că un obiect executat cu cel mai mare profesionism, cu proporții perfecte, dar lipsit de energie, are cu mult mai puține șanse să fie cumpărat. „Foarte des, când intră un cumpărător în magazin și vede vreun obiect, îl ia în mână să îl examineze și după nu-l mai lasă. Râd și le spun că pot să-l lase pe poliță și să se uite și la altele, dar ei țin obiectul cu ambele mâini la piept și merg așa cu el prin magazin. Așa am înțeles că mai degrabă se cumpără energia, decât obiectul propriu-zis”, zice Eleonora zâmbind.

Ceramista crede cu fermitate că oamenii sunt ctitorii propriului destin. Nu caută vinovați în lucrurile care nu-i reușesc, ci, din contra, consideră că trebuie să acceptăm și să primim cursul vieții. „E foarte important ca atunci când viața ne duce undeva, noi să nu știm unde, ci să ne conformăm și să modelăm soarta asemenea unui obiect din ceramică, astfel încât orice greșeală să devină un detaliu frumos, care ne distinge de mulțime”, conchide Eleonora.

În prezent, lucrările Eleonorei Soroca împodobesc mai multe localuri din Chișinău.