• Asociația Coproprietarilor în Condominiu. Care sunt organele de conducere și cine poate fi membru al acestora

  Asociația Coproprietarilor în Condominiu. Care sunt organele de conducere și cine poate fi membru al acestora
  vizualizări
  10 octombrie 2020 | 10:54

  „O persoană este proprietarul oficial al unui apartament X, dar nu are viza de reședință în acest apartament X. Soțul persoanei menționate nu are nici el viza de reședință în acest apartament. Putea oare acesta din urmă să fie ales membru al Consiliului Asociației Coproprietarilor în Condominiu (ACC) al blocului locativ din care face parte apartamentul X? În cazul unui răspuns afirmativ, putea această persoană ulterior să fie aleasă în calitate de președinte al acestei asociații?”, a întrebat un cititor al ZdG. 

  Organele de conducere ale ACC-urilor se aleg din rândul proprietarilor de apartamente ale blocului de locuit, indiferent dacă aceștia locuiesc sau nu în blocul respectiv. În cazul în care un apartament este deținut în comun de soți, în calitate de președinte al ACC-ului poate fi ales unul dintre soți. Dacă apartamentul este deținut de un soț, alegerea celuilalt în calitate de președinte al ACC-ului constituie o încălcare, a precizat Mihail Cîrlig, Președintele Asociației Patronale a Asociațiilor de Coproprietari în Condominiu. Acesta a explicat ce este condominiul și care sunt organele de conducere a ACC-urilor.

  „Odată cu privatizarea apartamentelor de stat sau trecerea apartamentelor cooperatiste în proprietatea membrilor cooperativei, încăperile dintr-un bloc locativ au devenit proprietate privată, de stat sau municipală. Ca urmare a acestui fapt, a survenit problema stabilirii apartenenței spațiilor nelocuibile din cadrul blocului locativ. Oare aceste spații trec în proprietatea privată a proprietarilor de apartamente sau rămân în proprietatea statului sau a cooperativei?” a precizat Mihail Cîrlig. 

  Ce este condominiul?

  Orice bloc locativ este format din încăperi de locuit, spații nelocuibile de uz comun şi instalații tehnico-sanitare. Încăperile de locuit se află în proprietatea individuală a persoanelor, iar spațiile nelocuibile se află în proprietatea comună indivizibilă a proprietarilor de apartamente. Mihail Cîrlig a explicat că în acest mod apare conceptul de condominiu. Acesta este un complex unic de bunuri imobile care include locuințe, pe de o parte, şi alte spații de uz comun și teren aferent, care se află în proprietatea comună indivizibilă, pe de altă parte.

  Condominiul poate include o clădire sau o parte din clădire cu intrare separată, sau câteva clădiri, sau construcții amplasate compact, unite printr-un teren comun şi elemente de infrastructură comună. Obiectele care se includ în condominiu şi formează proprietatea comună indivizibilă sunt: anexele la clădiri, drumurile şi parcările auto, acoperișul, terasele, casele scărilor, ascensoarele, utilajul şi sistemele inginerești din interiorul şi exteriorul locuințelor, care deservesc mai multe locuințe.

  Conform Legii, terenurile pe care sunt amplasate blocurile locative şi alte bunuri imobile din condominiu se transmit cu titlu gratuit în proprietatea comună a proprietarilor de către autoritățile publice locale. În municipiul Chișinău hotarele terenului aferent blocului se stabilesc de către autoritatea publică competentă în termen de 30 de zile de la adresare.

  Fiecare proprietar de apartament are în proprietate, în afară de apartament, şi o cotă din proprietatea comună, care este proporțională cu suprafața locuinței ce-i aparține în condominiu, dacă nu s-a stabilit altceva prin decizia adunării generale.

  ACC se asociază în scopul administrării comune a condominiului

  ACC este o uniune benevolă a proprietarilor de apartamente, care se asociază în scopul administrării comune a condominiului. Aceasta se formează de cel puțin 2 proprietari. Fondatori ai asociației pot fi proprietarii de locuințe, agențiile teritoriale de privatizare sau autoritățile publice locale. Calitatea de fondator este strâns legată de cea de proprietar al apartamentului. După organizarea asociației de coproprietari, toate persoanele care procură locuințe în condominiu devin membri ai asociației din momentul apariției dreptului de proprietate asupra apartamentului.

  „Pentru constituirea asociației de coproprietari este necesară decizia adunării generale a coproprietarilor, la care se aprobă statului acesteia. Asociația dobândește statutul de persoană juridică din momentul înregistrării ei la Agenția Servicii Publice. Organele de conducere şi control ale asociației sunt adunarea generală, consiliul de administrație, președintele şi comisia de cenzori”, a precizat Mihail Cîrlig.

  Organele de conducere ale ACC: adunarea generală, consiliul de administrare și comisia de cenzori

  Adunarea generală este organul suprem de conducere şi este alcătuit din toți membrii asociației. După prima întrunire organizatorică de constituire a asociației, şedinţele acesteia vor avea loc cel puțin o dată pe an. Adunarea generală este împuternicită de a adopta decizii, dacă cel puțin 2/3 din numărul total de membri sunt prezenți, iar deciziile se adoptă cu majoritatea simplă de voturi.

  Numărul de voturi al fiecărui proprietar depinde de numărul de locuințe pe care le deține. Organele de conducere ale asociației în condominiu se aleg din rândul membrilor asociației la adunarea generală, pe termenul stabilit de statut, dar nu mai mare decât trei ani pentru consiliul de administrare și doi ani pentru comisia de cenzori. 

  Conform legii, adunarea generală adoptă decizii privind înstrăinarea, darea în arendă, gajarea bunurilor asociației către coproprietari sau terți, decizii privind procurarea de materiale şi utilaj necesar, privind construcția, reconstrucția sau reparația bunurilor imobiliare din condominiu sau decizii privind solicitarea împrumuturilor. Adunarea generală aprobă devizul anual de venituri şi cheltuieli, introduce restricții de utilizare a proprietății comune, conform legislației, dar și aprobă, pentru fiecare proprietar, cuantumul plăților obligatorii  în conformitate cu cota-parte a acestuia. Adunarea generală alege consiliul de administrație şi comisia de cenzori.

  Consiliul de administrație al asociației de coproprietari asigură executarea deciziilor adunării generale,  exercită controlul asupra achitării în termen de către membrii asociației a plăților obligatorii, întocmește devizele anuale de venituri şi cheltuieli, dările de seamă. Consiliul de administrație este în drept să dispună de mijloacele asociației de coproprietari, ce se află la contul bancar, conform planului financiar aprobat de adunarea generală. Şedinţa consiliului de administrație este deliberativă, dacă la ea sunt prezenți majoritatea membrilor lui.

  Comisia de cenzori efectuează, cel puțin o dată pe an, revizii ale activității financiar-economice a asociației de coproprietari. Aceasta prezintă adunării generale avize asupra devizului anual de venituri şi cheltuieli, dării de seamă anuale şi mărimilor plăților obligatorii stabilite pentru membrii asociației.        

  Atât membrii consiliului de administrare, cât și membrii comisiei de cenzori urmează să dețină în mod imperativ proprietate în blocul locativ unde urmează să fie constituită asociația de coproprietari în condominiu.

  În municipiul Chișinău, 19% din blocurile de locuit sunt administrate de ACC, cea mai mare parte fiind gestionată de întreprinderi municipale de gestionare a fondului locativ.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Igor Dodon: Andrei Năstase merită să ajungă în turul doi la prezidenţiale, pentru că „poate să lupte cu adevărat, spre deosebire de alții”

  Candidatul susținut de PSRM în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, Igor Dodon, consideră că contracandidatul său din partea Platformei DA, Andrei Năstase, merită să acceadă în turul doi al scrutinu…
  Igor Dodon: Andrei Năstase merită să ajungă în turul doi la prezidenţiale, pentru că „poate să lupte cu adevărat, spre deosebire de alții”

  Prezidențiale/ Activitatea unor secții de votare din străinătate va fi afectată de măsurile anti-COVID adoptate de țările gazdă. Precizările MAEIE

  Activitatea unor secții de votare care urmează a fi deschise în străinătate în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie ar putea fi perturbată, din cauza unor restricții impuse de țările gazdă în context…
  Prezidențiale/ Activitatea unor secții de votare din străinătate va fi afectată de măsurile anti-COVID adoptate de țările gazdă. Precizările MAEIE

  În ziua alegerilor prezidențiale, ASP va elibera buletine de identitate provizorii

  Duminică, 1 noiembrie, în ziua desfășurării alegerilor președintelui Republicii Moldova, Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice (ASP) vor activa, conform unui program special de muncă, în…
  În ziua alegerilor prezidențiale, ASP va elibera buletine de identitate provizorii

  Un candidat la funcția de președinte promite să îl propună pe Traian Băsescu la funcția de premier. Chirtoacă: Sunt speculații

  Dacă ajunge președinte al Republicii Moldova, candidatul în cursa electorală din partea Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țicu, spune că va restabili cetățenia moldovenească pentru Traian Băsescu, i…
  Un candidat la funcția de președinte promite să îl propună pe Traian Băsescu la funcția de premier. Chirtoacă: Sunt speculații

  Votarea pentru persoanele cu dizabilități: ce soluții există în condiții de accesibilitate redusă a clădirilor

  Fiind amplasate în școli, case de cultură sau alte edificii cu trepte la intrare, cele mai multe secții de votare vor fi și de această dată greu accesibile pentru persoanele în scaun rulant sau cu dificultăți l…
  Votarea pentru persoanele cu dizabilități: ce soluții există în condiții de accesibilitate redusă a clădirilor

  Programul secțiilor de votare la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie ar putea fi prelungit cu două ore

  Programul secțiilor de votare la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie ar putea fi prelungit cu 2 ore, atât în țară, cât și peste hotare, în vederea exercitării dreptului de vot de către toți cetățenii. Asta…
  Programul secțiilor de votare la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie ar putea fi prelungit cu două ore