Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   TOP 10: Automobilele de lux…

TOP 10: Automobilele de lux ale deputaţilor

466-masina-parlamentDeputatul Chiril Lucinschi ocupă prima poziţie în topul parlamentarilor cu cele mai multe şi mai luxoase automobile. Acesta deţine o Toyota Land Cruiser, un Land Rover Freelander 2 şi un Hyundai Tucson, toate în valoare de 1,8 milioane de lei. Pe ultimul loc în clasament se situează deputatul Andrian Candu, care deţine  un Lexus, în valoare de 347 mii de lei, înregistrată în Cehia.

Pe locul doi se află parlamentarul comunist Oleg Reidman, membru al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe. El deţine un BMWx6, în valoare de aproape un milion de lei, şi un Mitsubishi Outlander, cumpărat anul trecut la un preţ de aproape jumătate de milion de lei.

466-masini-deputatiDeputatul PLDM Angel Agache, membru al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, se poziţionează pe locul trei cu un Jeep Grand Cherokee, un Mercedes-Benz CLS, un BMWx5 şi o Dacia Logan, toate în valoare de 1,2 milioane de lei. Agache a mai indicat că deţine 2 apartamente, 42 de terenuri agricole, 2 terenuri intravilane şi câte unul extravilan şi forestier. Familia acestuia mai deţine cota-parte de 100% în firma de construcţii Tehnodava SRL.

Semion Furdui, deputat PLDM, membru al Comisiei economie, buget şi finanţe, conduce un automobil de marcă Toyota, în valoare de 800 mii de lei. Pe numele său mai sunt înscrise două automobile Dacia. Familia Furdui are în proprietate o casă de locuit şi alta de vacanţă, pe care a dobândit-o în 2013, un teren pentru construcţii de 6 ha. Acesta mai deţine 100% la Gazenergomontaj SRL, iar soţia sa – 8,6% la Valah SRL.

Locul cinci în top îl ocupă deputatul neafiliat şi preşedinte al Comisiei parlamentare drepturile omului şi relaţii interetnice, Vadim Mişin. El conduce un BMW 535, produs şi procurat în 2013 la preţ de 740 mii de lei. Pe numele familiei Mişin mai este înscris un automobil Nissan X-Trail, o vilă, un apartament şi un garaj. Un automobil de lux deţine şi deputatul PLDM, membru al Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice, Petru Vlah. El conduce un BMWx3 în valoare de peste o jumătate de milion de lei. Familia acestuia are o casă de milioane şi 100% în firma Nezerant SRL.

Deputatul PCRM Artur Reşetnicov conduce un Land Rover Freelander 2, de jumătate de milion de lei, pe care l-a cumpărat la scurt timp după ce a fost demis din funcţia de şef al SIS. Acesta mai deţine o casă de locuit, un apartament, două încăperi nelocative, un teren pentru construcţii şi o cotă de participare de 50% în firma de turism Cansur-Com SRL. Pe locul opt se clasează deputatul neafiliat şi membru al Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice, Oleg Babenco. El conduce un BMWx3, produs şi procurat în 2013 contra 400 mii de lei, are o casă de locuit şi deţine 100% din pachetul Universităţii Slavone şi al Liceului „Svetoci”.

Deputatul PCRM şi membru al Comisiei agricultură şi industrie alimentară, Alexandr Bannicov, conduce un Chevrolet Cruze, un Dodge Grand Caravan şi un Mercedes 210D. Acesta mai deţine o casă de milioane şi două apartamente, un teren şi acţiuni în trei firme. Ultimul loc în clasament este ocupat de Andrian Candu, deputat PD, vicepreşedinte al Parlamentului şi membru al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi. Oficial, acesta conduce un Lexus RX, pe care a procurat-o în 2009. El mai deţine un apartament şi un garaj, plus 5 % din acţiuni la SC Prime Management SRL, firmă controlată de naşul său de cununie, Vlad Plahotniuc, şi 100% la ÎI Andrian Candu.

466-auto2Deşi, în ultimii ani, liderul PCRM, deputatul Vladimir Voronin, nu a declarat, oficial, că ar deţine automobile, recent în presă au fost publicate mai multe informaţii despre limuzinele şi maşinile de epocă pe care le-ar deţine familia Voronin. Ulterior, acesta a declarat presei că îi aparţin doar automobilele de epocă.

Precizăm aici şi faptul că omul din spatele PDM, Vlad Plahotniuc, care, la sfârşitul anului trecut, a renunţat la funcţia de deputat, deţine oficial trei automobile Mercedes, cumpărate în aceeaşi zi, la preţul de 2 milioane de lei.

Potrivit declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2013, din 101 deputaţi 25 au declarat că nu deţin automobile, în timp ce restul de 76 de parlamentari au împreună 117 automobile. În special, aleşii poporului preferă mărcile BMW, Toyota, Mercedes şi Mitsubishi.