• Naşu’ Focşa, contrazis de soţie

  Naşu’ Focşa, contrazis de soţie
  vizualizări
  29 aprilie 2010 | 14:20

  274-foscaBoris Focşa, naşul de cununie al actorului Ion Pohilă şi, totodată, ministru şi profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, a repartizat, în martie curent, ultimele 33 de apartamente din fostul hotel al circului. Surse oficiale susţin că finul ministrului, precum şi studenţii săi de la Academie au primit apartamente repartizate de ministrul Focşa. Dacă ministrul neagă aceste fapte, directorii de teatru, inclusiv soţia ministrului, au confirmat că mai mulţi dintre apropiaţii lui Focşa au beneficiat de apartamente.

  Clădirea fostului hotel al circului, amplasată pe strada Florică Niţa, nr. 7, cuprinde două scări şi peste 50 de apartamente. Blocul respectiv se află în gestiunea Î.S. Agenţia de Impresariat, însă proprietar este Ministerul Culturii.

  O parte dintre apartamente au fost repartizate în 2009, de către ministrul Artur Cozma împreună cu ex-directorul Agenţiei, Oleg Baraliuc, care a dat apartamentul 605 soţiei sale, Tatiana Baraliuc, iar adjunctului său, Ghenadie Tacu, i-a repartizat odaia cu numărul 403. Totodată, surse credibile din cadrul Agenţiei ne-au spus că pe şapte din totalul de apartamente s-a pus sechestru. “Actorii sunt cazaţi temporar, ca mai apoi să privatizeze apartamentul şi să devină proprietari”, ne-a spus sursa.

  Jucov: apartamentul 304 este al lui Pohilă

  În luna martie curent, ministrul Culturii, Boris Focşa, împreună cu noul director al Agenţiei de Impresariat, Dinu Sorocovici, au împărţit alte 33 de apartamente cu scopul de a acorda cazare temporară unor oameni din domeniul culturii. Astfel, finul de cununie al lui Boris Focşa, Ion Pohilă, a cărui mamă deţine funcţia de şefă a Direcţiei Finanţe şi Evidenţă Conatabilă a Ministerului Culturii, fiind şi preşedintă a Consiliului SA “Moldova – Film”, a fost cazat în apartamentul 304.

  Reporterii ZdG s-au deplasat pe str. Florică Niţa, la fostul hotel. La uşa apartamentului 304, nu ne-a răspuns nimeni. Din cele observate, apartamentul se află în reparaţii. Am aflat şi din alte surse că finul lui Focşa, Ion Pohilă, precum şi alţi apropiaţi de-ai săi au fost cazaţi în această clădire. L-am întrebat mai multe detalii pe directorul Teatrului Republican de Păpuşi “Licurici”, Titus Jucov, pe care l-am întâlnit din întâmplare pe scările blocului respectiv. Jucov ne-a spus că, în fostul hotel al circului, locuiesc oameni care într-adevăr n-au unde locui, însă printre aceştia au fost strecurate şi persoane din cultură care au primit apartamente, iar apoi au schimbat uşile cu unele moderne şi ţin apartamentele nefolosite. Totodată, directorul Jucov ne-a confirmat că Pohilă locuieşte în apartamentul 304. “Că aici locuieşte Ion Pohilă, este adevărat. Şi studentul lui Focşa Sergiu Plângău locuieşte aici. Sergiu Boboc, de la Ministerul Culturii, trebuia să primească apartament în această clădire, dar a fost scos din listă”, a precizat Jucov pentru ZdG.

  274-fosca2Ministrul: “Ce are Pohilă acolo? Nimic!”

  Solicitat de ZdG, ministrul Culturii, Boris Focşa, a declarat că s-a decis cazarea temporară a oamenilor din domeniul culturii pentru ca statul să nu piardă cele 33 de apartamente. “Sunt cazate câte două sau trei persoane de la fiecare teatru. Oamenii fac reparaţie din banii lor. Directorii de teatru au decis cine să fie cazat. Ce are Pohilă acolo? Nimic. Pohilă nu este cazat. Sunt doar bârfe. Nici Petru Neamţu, Dinu Sorocovici şi Sergiu Boboc nu au apartamente acolo. Rusu nu ştiu dacă are. Eu vă fac rost de lista cu persoanele cazate”, a spus Focşa, fără a preciza cui i-a fost repartizat apartamentul 304.

  A doua zi după discuţia cu ministrul, la redacţia ZdG s-a prezentat directorul Agenţiei de Impresariat, Dinu Sorocovici, ca să ne dea lista solicitată. În listă sunt incluse doar 18 persoane din cele 33 care ar fi primit apartamente. În ea figurează doar numele persoanelor, fără a se indica în ce apartament locuiesc. Totodată, lista nu este însoţită de o semnătură sau de apostila instituţiei de stat.

  Soţia ministrului: finul a fost înaintat

  “Apartamentele de la prima scară au fost repartizate în 2009. Cele de la a doua scară s-au împărţit recent. Mi s-a propus şi mie apartament, însă am refuzat”, a declarat pentru ZdG Dinu Sorocovici.

  El ne-a spus că nu ştie cine este cazat în apartamentul 304. “Noi am repartizat apartamentele pentru că şi Primăria vrea acolo şi încă mai sunt şi alţi oameni. Dar cine şi unde este cazat nu cunosc. Din câte ştiu eu, Pohilă nu are apartament acolo”, mai spune noul director al Agenţiei, care ar trebui să ţină situaţia sub control din moment ce fostul hotel se află în gestiunea Agenţiei.

  ZdG a contactat-o telefonic şi pe soţia ministrului Culturii, Stela Focşa, care este director artistic la Teatrul “Luceafărul”. Aceasta a declarat că finul lor a fost înaintat pentru a i se repartiza un apartament.

  Profesorul Boris Focşa

  “În listă au fost incluşi băieţii care sunt ocupaţi în spectacole şi de care teatrul are nevoie. Directorii de teatru împreună cu comitetul sindical au făcut o listă cu actorii care au nevoie să fie cazaţi. Voiau toţi să fie cazaţi şi mai vor încă. Ion Pohilă a fost înaintat şi încă face parte din listă. Dar, pentru că de la fiecare teatru au fost cazate doar câte trei persoane, Pohilă o să aştepte, ca şi alţii, să-i vină rândul. De la “Luceafărul” au primit apartament Avelin Tabarcea, Sergiu Plângău şi Iulian Ursu”, a menţionat soţia ministrului.

  Amintim că, din anul 1998 până în septembrie 2009, Boris Focşa a deţinut funcţia de director artistic al Teatrului “Luceafărul”. Ulterior, funcţia de director artistic al teatrului respectiv a fost preluată de soţia ministrului, Stela Focşa, după ce acesta a ajuns să facă parte din Guvernul Filat.

  Totodată, precizăm că Dumitru Acriş, angajat al Teatrului “Luceafărul”, a fost numit consilier al ministrului Focşa. Acesta este şi un fost student al ministrului. “Născut la 22 iunie 1983, în or. Cahul. Este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Facultatea Actor Teatru-Cinema, clasa profesorului Boris Focşa”, se arată în CV-ul consilierului. Faptul că Acriş a devenit consilierul ministrului Focşa a fost confirmat şi de către directorul Agenţiei de Impresariat.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ Noi fragmente în care apar Dodon și Plahotniuc: „Eu tot timpul îi scriu note lui Putin”

  Deputatul Iurie Reniță prezintă noi fragmente în care apare Igor Dodon la întâlnirea din iunie 2019 cu Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov. Potrivit deputatului Lilian Carp, secvența video s-ar afla la Procuratu…
  VIDEO/ Noi fragmente în care apar Dodon și Plahotniuc: „Eu tot timpul îi scriu note lui Putin”

  „Evident că voi câștiga al doilea tur, asta în cazul în care nu o fac din primul”. Va participa sau nu Dodon la prezidențiale?

  Cu mai puțin de 6 luni până la expirarea mandului prezidențial, Igor Dodon susține că deocamdată nu a luat o decizie cu privire la înaintarea candidaturii sale pentru un al doilea mandat de președinte al R. Mol…
  „Evident că voi câștiga al doilea tur, asta în cazul în care nu o fac din primul”. Va participa sau nu Dodon la prezidențiale?

  Directorul ANSP, despre anunțul Mitropoliei privind împărtășania: Asumarea de risc le aparține. Punct

  „Este decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe a Mitropoliei, este decizia și asumarea de risc care le aparține, noi ne-am expus destul de clar referitor la mai multe ritualuri bisericești. Este decizia care aparți…
  Directorul ANSP, despre anunțul Mitropoliei privind împărtășania: Asumarea de risc le aparține. Punct

  Responsabilii din domeniul sănătății, împotriva organizării Paștelui Blajinilor: „Din păcate, Biserica nu ne-a auzit”

  Responsabilii din domeniul sănătății s-au pronunțat împotriva organizării Paștelui Blajinilor, dar preoții oricum ar fi făcut invers, a anunțat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Fur…
  Responsabilii din domeniul sănătății, împotriva organizării Paștelui Blajinilor: „Din păcate, Biserica nu ne-a auzit”

  VIDEO/ Mai mulți deputați au venit în Parlament: „Această ședință a fost sabotată de colegii din majoritatea parlamentară”

  Deputații fracțiunilor PAS, Platforma DA, partidul „Șor” și membrii grupului „Pro Moldova” s-au prezentat în plenul Parlamentului chiar dacă la 5 iunie nu a fost programată nicio ședință a Legislativului. Vicep…
  VIDEO/ Mai mulți deputați au venit în Parlament: „Această ședință a fost sabotată de colegii din majoritatea parlamentară”

  VIDEO/ Monica Babuc susține că PDM va vota în a doua lectură Legea cu privire la ONG-uri și va susține toate condiționalitățile impuse de UE pentru acordarea finanțării

  Vicepreședinta Parlamentului, democrata Monica Babuc, a anunțat vineri, 5 iunie, că PDM va vota Legea cu privire la organizațiile necomerciale în lectura a doua, lectură finală. Tot Monica Babuc a declarat că P…
  VIDEO/ Monica Babuc susține că PDM va vota în a doua lectură Legea cu privire la ONG-uri și va susține toate condiționalitățile impuse de UE pentru acordarea finanțării