Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   VIDEO/ „La inițiativa” lui Pavel…

VIDEO „La inițiativa” lui Pavel Filip, pe banii statului

Cât este de corect ca un sat să fie „scăldat” în bani publici din momentul în care un consătean ajunge prim-ministru? Cât este de just ca premierul să promită în campaniile electorale obiecte sociale construite la inițiativa sa, fără să explice tranșant că este vorba de banii tuturor cetățenilor? Cine trebuie să decidă dacă într-un sat e nevoie de complex sportiv sau de alte obiective, premierul sau sătenii?

În anul 2016, odată cu venirea lui Pavel Filip în funcția de prim-ministru al R. Moldova, a început să crească și numărul de proiecte finanțate din bugetul de stat, care au fost implementate în comuna Pănășești, satul de baștină al fostului premier. Cu șase zile înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, pe pagina sa, www.pavelfilip.md (a noului lider al Partidului Democrat din Moldova, ales la 7 septembrie curent), acesta și-a „etalat meritele” în fața consătenilor. În postare se arată că, datorită lui, s-ar fi făcut „multe lucruri” în sat. Trebuie să menționăm doar că toate aceste proiecte realizate „la inițiativa” lui Filip au fost finanțate din bani publici sau din donații de la Guvernul României.

„Consătenii au ținut să-i mulțumească lui Pavel Filip pentru proiectele realizate atât în țară, cât și în localitatea de baștină. Printre acestea – reparația Casei de Cultură și a grădiniței, instalarea iluminatului stradal, reabilitarea drumurilor, renovarea Centrului de sănătate din satul Ciobanca, comuna Pănășești. Locuitorii comunei au spus că așteaptă cu nerăbdare inaugurarea complexului sportiv, care se construiește acum, la Pănășești, la inițiativa lui Pavel Filip”, se arată în materialul din 18 februarie 2019 de pe pagina fostului prim-ministru.

Proiectele implementate la baștina lui Filip:

Anul 2015 – 400 mii lei

Din Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM), în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova, au fost alocați 400 mii lei pentru gazificarea grădiniței din satul Pănășești. 

Anul 2016 – 352,6 mii lei

Din Fondul Ecologic Național au fost alocați 352,6 mii lei pentru aprovizionarea cu apă a grădiniței de copii din satul Pănășești. 

Pentru aceste lucrări a fost contractată compania Migor-Plus. Pe site-ul achizițiilor publice găsim, în 2016, un acord adițional de majorare a contractului de bază în valoare de 99,4 mii lei între primăria Pănășești și firma respectivă, dar nu și contractul inițial. 

Contactat de ZdG, Valeriu Bujoreanu, primarul comunei Pănășești, spune că contractul de bază ar fi fost semnat în anul 2011, iar valoarea acestuia ar depăși suma de 1,2 milioane lei. Acesta susține că agentul economic nu ar fi fost achitat integral și că din Fondul Ecologic ar mai trebui să i se achite datoria de 301 mii lei pentru lucrări.

Tot în 2016, primăria semnează un contract de 237,3 mii lei cu firma Star Construct SRL pentru realizarea lucrărilor de reparație a acoperișului clădirii primăriei.

Anul 2017 – 2,2 milioane de lei

Din Fondul Rutier sunt alocați 862,6 mii lei pentru reparația drumurilor din comuna Pănășești. În iulie 2017, primăria semnează cu Ivis-Construct SRL un contract în valoare de 321,6 mii lei pentru realizarea lucrărilor de reparație ale drumurilor din comună. Mai târziu, în luna noiembrie mai semnează un contract în sumă de 499,9 mii lei cu aceeași firmă, la fel pentru reparația drumurilor. 

Tot în 2017, din bugetul de stat au fost alocați 340 mii lei pentru proiectul tehnic de aprovizionare cu apă și canalizare a comunei Pănășești. Respectiv, în luna decembrie 2017, a fost contractată firma Gazmolproiect SRL, valoarea contractului fiind de 292,8 mii lei.

De asemenea, au mai fost alocați 380 mii lei din fonduri publice pentru extinderea iluminatului stradal. Ulterior, în luna decembrie 2017, primăria a semnat un contract de achiziție în valoare de 236,8 mii lei pentru extinderea iluminatului stradal în comună cu firma Neoenerg-Construct SRL.

Tot din bugetul de stat au fost alocați 60 mii lei pentru proiectarea reconstrucției străzii Alexandru cel Bun din sat și 40 mii lei pentru proiectarea reconstrucției Casei de Cultură. Din FISM, în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova, a fost alocată suma de 500 mii lei pentru gazificarea și reparația grădiniței de copii din satul Ciobanca, comuna Pănășești.

De asemenea, Consiliul Raional Strășeni (CRS) a alocat 55,5 mii lei din bugetul raional pentru servicii și expertiză tehnică a construcțiilor portante ale acoperișului gimnaziului Pănășești și pentru elaborarea proiectului tehnic pentru reparația capitală a acoperișului. Ulterior, CRS a contractat firma Devastcom SRL pentru reparația acoperișului, valoarea obiectivului fiind de 1,4 milioane lei, bani care ar fi fost alocați din bugetul raional.

Anul 2018 – 6 milioane de lei

În anul 2018, din bugetul de stat sunt alocați 361 mii lei pentru reparația drumurilor din comună. În luna octombrie, primăria semnează contractul în valoare de 363 mii lei, la fel, cu Ivis-Construct SRL.

Pentru reconstrucția Casei de Cultură din comună, Guvernul Filip a alocat 4,2 milioane lei. În iulie 2018, primăria a semnat un contract în valoare de 7,9 milioane lei cu SC Luxgaz SRL pentru reconstrucția Casei de Cultură. Potrivit primarului comunei, agentul economic a primit jumătate din valoarea contractului, dat fiind faptul că nu a mai fost finanțat proiectul. Valeriu Bujoreanu spune că avea garanția că va primi și restul banilor din bugetul de stat, însă motivează că din cauza alegerilor nu au fost alocați aceștia. Primarul relatează că așteaptă rectificarea bugetului pentru anul 2019 și că a făcut demers către Ministerul Finanțelor în acest sens. 

Casa de Cultură din satul Pănășești.

Tot în 2018, 500 mii lei au fost alocați pentru extinderea iluminatului stradal din localitate. Astfel, în luna mai, primăria a semnat contractul în valoare de 468,8 mii lei cu Neoenerg-Construct SRL.

În luna iunie 2018, IMSP Centrul de Sănătate Pănășești, Strășeni, a semnat un contract în valoare de 803,6 mii lei cu IM Leviatan SRL pentru reparația capitală a Oficiului de Sănătate Ciobanca, localitate din componența comunei. În vederea realizării acestui proiect, potrivit CRS, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat 950 mii lei, iar CSR, ca fondator, a contribuit cu 20 mii lei la implementarea acestuia.

În 2018, primăria a mai semnat un contract de 135,3 mii lei cu Gazmolproiect SRL în vederea proiectării lucrărilor de termoizolare a pereților, reparație a acoperișului, amenajarea teritoriului la grădinița de copii din Pănășești. 

În septembrie 2018, pentru lucrările de reparație a cantinei gimnaziului Pănășești, Aparatul Președintelui Raionului Strășeni semnează un contract în valoare de 436,1 mii lei cu firma Elve-Construct SRL. Ulterior, în anul 2019, cu aceeași companie, Direcția de Învățământ Strășeni mai semnează un contract pentru lucrări de construcție-montaj, în valoare de 85,6 mii lei, pentru același obiectiv.

Anul 2019 – 3,5 milioane de lei

Și în anul 2019, pentru reparația drumurilor din comună, din bugetul de stat au fost alocați 367,5 mii lei. Iar din FISM, în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova, au fost alocați 3,2 milioane lei pentru reparația capitală a acoperișului, termoizolarea pereților și amenajarea teritoriului grădiniței din satul Pănășești.

2018-2019: Complex sportiv în valoare de 57,4 milioane de lei „la inițiativa” lui Filip: „Cumpărați-vă costume de baie” 

În vara anului 2018, la marginea comunei Pănășești, au început și lucrările de construcție a unui complex sportiv cu săli de antrenamente și cu piscină. Acesta ar urma să fie gata până la sfârșitul anului 2019. Deși terenul e public și banii utilizați sunt din fonduri publice, atât consătenii fostului premier, cât și însuși Filip, susțin că inițiativa îi aparține.

„Știți, casa de aici, de la Pănășești, am moștenit-o eu. Eu aici vreau să vin la pensie, nu să stau acasă, dar să mă duc la bazin. Așa că noi până la sfârșitul anului terminăm complexul sportiv, cumpărați-vă costume de baie”, scria fostul premier pe pavelfilip.md.

Totuși, într-un răspuns al CSR pentru ZdG, se spune că inițiativa realizării proiectului îi aparține președintelui raionului, dat fiind faptul că acest proiect este un obiectiv raional. Menționăm că atât Mihail Popa, președintele raionului Strășeni, cât și Valeriu Bujoreanu, primarul comunei Pănășești, sunt din partea PDM.

Potrivit CRS, în urma deciziei Consiliului comunei Pănășești din 23 martie 2018, terenurile din satul Pănășești pe care se construiește complexul au fost transmise cu titlu gratuit în proprietatea unității administrativ-teritoriale, de nivelul al doilea, administrarea Aparatului președintelui raionului, având deja denumirea de complex sportiv, stabilindu-se și condiția de a se construi o sală sportivă cu amenajarea întregului complex. Prețul normativ al terenurilor este de 4,1 milioane lei. Acestea au fost incluse în lista bunurilor imobile proprietate a unității administrativ-teritoriale prin decizia CRS din 17 august 2018 și ulterior înregistrate în Registrul bunurilor imobile. Valoarea obiectului de construcție a fost estimat la 61,4 milioane lei.

În mai 2018, Aparatul președintelui raionului a semnat un contract de achiziție în valoare de 179,9 mii lei cu firma Sorom Proiect în vederea elaborării studiului de fezabilitate pentru complexul sportiv, și un alt contract pentru serviciile de proiectare a complexului sportiv, pentru care a alocat 179,9 mii lei aceleiași companii.

Complexul sportiv care se construiește în satul Pănășești, baștina lui Pavel Filip.

În urma licitației publice, la 18 iunie 2018, Aparatul președintelui raionului a contractat firma Devastcom SRL pentru realizarea lucrărilor de construcție a complexului sportiv. Valoarea contractului este de circa 57 milioane lei. La 5 decembrie 2018, CRS a semnat un contract de achiziție în valoare de aproape 180 mii lei cu firma Ferodin Grup SRL în vederea asigurării serviciilor de supraveghere tehnică și verificare a calității la executarea lucrărilor la CSR Pănășești. Astfel, suma totală a contractelor încheiate pentru edificarea complexului sportiv se ridică la 57,4 milioane lei, bani alocați din bugetul de stat.

Potrivit deciziei din 23 noiembrie 2018, Aparatului președintelui raionului a alocat 360 mii lei din bugetul raional pentru proiectarea complexului sportiv și pentru achitarea responsabilului tehnic de executarea lucrărilor de construcție a complexului. De asemenea, președintele raionului a comunicat ZdG, că prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2018, CRS a beneficiat de 20 milioane lei pentru construcția complexului sportiv. În anul 2019, la fel au fost prevăzute transferuri în sumă de 37 milioane lei din bugetul național pentru continuarea lucrărilor de construcție.

Ce spun lucrătorii complexului sportiv?

Localnicii spun că proiectul urma să fie terminat în luna septembrie 2019, însă termenul ar fi fost extins până la sfârșitul toamnei, respectiv urmează să fie dat în exploatare la sfârșitul lunii noiembrie. Astfel, lucrătorii au mărturisit că lucrează „benevol” fără zile de weekend, câte două săptămâni la rând cu pauze de 3-4 zile. Deși muncitorii confirmă că sunt plătiți, inclusiv cu plăți suplimentare pentru week-end, unii afirmă că ar fi remunerați neoficial.

Petru este angajatul companiei Devastcom SRL de la 1 octombrie 2018 și este șeful echipei care se ocupă de construcția complexului. Bărbatul spune că lucrează și sâmbăta, și duminica pentru că există „anumite priorități și un termen oarecare pe care trebuie să-l respectăm”. Angajații spun că muncesc în așa ritm din luna iulie 2018, de când au și început lucrările.

„Noi suntem de acord să lucrăm așa, îmi trebuie bani ca să-mi întrețin familia. Ne plătește normal, nu vă spun cât, e secret, o să vreți și dvs”, a spus șeful de echipă.

Vitalie sapă șanțurile cu excavatorul, de trei ani este angajatul firmei Devastcom SRL. Bărbatul locuiește în Zubrești, sat din apropiere, și zice că „datorită lui Filip se construiește complexul sportiv” din Pănășești și că asta ar fi părerea celor care lucrează la acest complex.

„Eu am înțeles că se străduie pentru satul acesta, dacă nu se străduia nu se primea așa sală sportivă”, a povestit Vitalie.

Angajații Devastcom SRL care realizează lucrările de construcție ale complexul sportiv.

Iuniscon SRL este firma contractată pentru instalarea țiglei metalice. Lucrătorii companiei spun că nu ar fi plătiți oficial, dar că sunt remunerați „foarte bine”, salariul lor lunar ar varia între 10 000 – 12 000 lei.

„Nu îmi dau interesul să lucrez oficial. Cu legile din Moldova nu e rentabil să lucrezi oficial – asta și e problema la moldoveanul nostru, nimeni nu vrea să lucreze oficial. Am mulți ani lucrați oficial prin alte companii, dar salariul nu era acela care trebuia să fie, nici oficial, nici neoficial”, a mărturisit unul dintre angajații Iuniscon SRL.

Ce spune primarul comunei?

Valeriu Bujoreanu este primarul comunei Pănășești la primul mandat. La alegerile din 2015 a candidat din partea PDM. Primarul a povestit că a candidat din întâmplare: „Tot așa s-a apropiat echipa de la PDM și «hai, te rog»”.Cât despre construcția complexului sportiv, primarul susține că „un rol foarte mare l-a avut conducerea raionului, deoarece, în primul rând, ei au venit cu inițiativa, a fost inițiativă și de la noi, dar ei au vrut ca să fie construit anume în Pănășești – știu precis asta”.

— Care este rolul lui Filip atunci?

— Cum care este? Deoarece dumnealui a fost prim-ministru și ne-a mers în întâmpinare, Guvernul a acceptat proiectul și l-a înaintat la Parlament. Deoarece și acolo, tot nu Guvernul decide, dar Parlamentul”, afirmă Valeriu Bujoreanu.

Valeriu Bujoreanu, primarul comunei Pănășești

Cu toate că primarul mai mult neagă contribuția lui Filip și spune că ar „fi putut să se implice și mai mult”, în anul 2018 primarul i-a oferit fostului prim-ministru titlul de cetățean de onoare al comunei „pentru implicare activă la buna dezvoltare a localității”. Întrebat pentru ce merite Filip a primit acest titlu, primarul menționează reconstrucția Casei de Cultură și construcția complexului sportiv. Totodată, Bujoreanu a spus că dacă și el ar fi fost prim-ministru, „la fel avea să-și ajute localitatea de baștină în primul rând”.

Ce spun oamenii din Pănășești?

Comuna Pănășești, în administrarea căreia sunt satele Pănășești și Ciobanca, face parte din Circumscripția nr. 20, Strășeni. Pănășești este și satul de baștină al fostului prim-ministru, unde la alegerile parlamentare din 24 februarie, din numărul total de oameni care și-au exprimat dreptul la vot, 76,5% au votat pentru Pavel Filip. Unii zic că l-au votat pentru că face lucruri în sat și menționează complexul sportiv și Casa de Cultură, alții zic că și-au exprimat votul pentru el, doar pentru că e consătean, „e bun la inimă” sau „pentru că e băiat cumsecade”. Cei mai vârstnici argumentează că „le-a mărit” pensia de Crăciun și de Paști.

„Păi e și normal, consătean, coleg de școală, de clasă, coleg de facultate. Oamenii îl cunosc, îi cunosc familia – e și normal. Au avut loc întâlniri cu dumnealui, oamenii l-au ascultat, oamenii știu ce a făcut domnul Filip pentru dezvoltarea țării și e normal ca oamenii să-l aleagă”, a spus Angela Mîndrilă, directorul adjunct al școlii. Ea ne-a explicat că până „acum nu se făceau lucruri în sat pentru că era greu cu finanțarea”.

Angela Mîndrilă, directorul adjunct al gimnaziului din comuna Pănășești

„Au fost primari destul de merituoși, dar nu puteau să facă prea multe lucruri, pentru că totul se oprea în finanțare”, a povestit aceasta.

Andrei, locuitor al satului Pănășești, spune că odată cu venirea PDM la guvernare au început să se facă lucruri în satul său. „A făcut în sat tot ce se vede, dap’ cine era să facă? Filip și primarul le-au făcut pe toate. Complexul sportiv, tot de la Guvern se face, Pavel Filip – el acolo e la guvern – el face”, a relatat bărbatul.

Sergiu este un alt localnic care povestește că „trebuie de făcut multe în sat, dar nu se fac, pentru că nu sunt bani”. „S-au mai închis acum cu toate, s-au mai tăiat din ce a mai fost, cu noua guvernare. Până la asta, au mers lucrurile, dar acum s-a stopat, s-a tăiat din investiții”, a zis bărbatul.

Ce spune Pavel Filip?

Deși pe pagina sa web scrie că proiectele realizate în Pănășești ar fi meritul său, solicitat de ZdG, Pavel Filip a negat că toate aceste proiecte s-ar fi realizat la inițiativa sa și a declarat că doar a contribuit prin faptul că și-ar fi consultat colegii (primarul comunei și președintele raionului), „pentru că noi suntem aceeași echipă, suntem parte a PDM”.

„Oamenii cred că e meritul meu, pentru că am pus umărul la realizarea acestor proiecte, fiind din localitatea Pănășești și de fiecare dată îi voi ajuta, în continuare, atunci când voi avea posibilitatea. Dar nu am fost părtinitor”, a spus Filip.

Cât despre construcția complexului sportiv, fostul premier afirmă că a fost inițiativa președintelui raionului Strășeni și că toate fondurile sunt alocate de CSR. Întrebat despre câți bani au fost alocați de Guvernul R. Moldova pentru construcția acestuia, Filip a precizat că nu ne poate spune „câți bani am alocat și pentru care raion; banii au fost alocați pentru Consiliul Raional”.

Ce constată Curtea de Conturi?

În cadrul ședinței Curții de Conturi (CCRM), din data de 12 aprilie 2019, a fost examinat auditul rapoartelor financiare ale unităților administrative din raionul Strășeni încheiate la 31 decembrie 2018. Astfel s-a constatat că rapoartele financiare ale Consiliului Raional Strășeni au suferit denaturări semnificative. CCRM a remis hotărârea și raportul de audit către Serviciul Fiscal de Stat, pentru informare și asigurarea administrării conforme a veniturilor bugetului raional Strășeni provenite din taxa pe apă, cu elucidarea volumelor de apă recepționate/livrate în acest scop pentru îmbuteliere de către agenții economici; Ministerului Finanțelor, pentru informare și asigurarea controlului privind utilizarea transferurilor cu destinație specială; Cancelariei de Stat și Oficiului Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, pentru informare și asigurarea uniformității controlului administrativ al deciziilor autorităților administrației publice locale; Procuraturii Generale, pentru autosesizare, în vederea încadrării juridice a situațiilor reflectate în raportul de audit și întreprinderea măsurilor de rigoare; Guvernului și Parlamentului R. Moldova, pentru documentare și luare de atitudine, dar și Președintelui, pentru informare.

Ce spune expertul Congresului Autorităților Locale din Moldova?

„Poate prim-ministrul ar fi rugat ministerele să aloce bani pentru localitate sau poate autoritățile publice locale s-ar fi străduit să iasă bine în fața „șefului”, ceea ce nu e corect. Fondurile ar trebui să fie repartizate după niște criterii obiective, care să nu depindă de voința unui sau altui factor de decizie. În majoritatea statelor, banii sunt alocați după o anumită formulă și autorităților administrative teritoriale care corespund – le sunt alocate mijloace pentru dezvoltare, și nu poate fi una mai presus decât cealaltă. Principiul echității ar trebui respectat, pentru asta este legea privind descentralizarea administrativă. Tuturor autorităților administrativ-teritoriale trebuie să li se aloce mijloace suficiente ca să se dezvolte. Dacă sunt localități mai sărace, atunci trebuie să se găsească mijloace pentru a contribui la ridicarea nivelului unității administrativ teritoriale ”, a spus Viorel Rusu, expert CALM.