• La CEDO, după ce a fost internat forţat la Psihiatrie pentru că a lovit un ministru

  La CEDO, după ce a fost internat forţat la Psihiatrie pentru că a lovit un ministru
  de
  10 martie 2015 | 07:53

  Pensionarul din Glodeni care a lovit-o peste faţă pe Valentina Buliga, fosta ministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, s-a plâns la CEDO după ce, acum câteva luni, a fost internat forţat la Psihiatrie. Între timp, dosarul penal în care Mihail Dogotari în vârstă de 72 de ani este acuzat de huliganism a ajuns în instanţă, bărbatul riscând o pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Valentina Buliga spune că nu va vorbi în locul structurilor statului. Inculpatul insistă totuşi ca fosta ministră să vină personal la şedinţele de judecată pentru a elucida cazul.

  Incidentul a avut loc în mai 2014. Valentina Buliga, pe atunci ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a mers la Glodeni, la o întâlnire cu localnicii. Mihail Dogotari, care de mai mult timp încerca să afle de la angajaţii Casei Naţionale de Asigurări Sociale de ce i-au calculat o pensie mai mică decât i s-ar cuveni, a profitat de prezenţa ministrei şi a abordat-o la sfârşitul şedinţei. Pensionarul susţine că a încercat să-i explice că subalternii ei au greşit atunci când i-au stabilit mărimea pensiei. „Am muncit o viaţă şi am avut salariu bun. Au urmat replicile ei: „Da ce, nu-ţi ajung 1.170 de lei? Matale te mai pricepi la coeficient, inflaţie?” Dacă m-ar fi tratat cu respect, nu am fi ajuns la acea situaţie. Dar ea m-a provocat”, povesteşte Mihail Dogotari.

  Învinuit de huliganism şi dus la Psihiatrie

  În doar câteva ore bătrânul s-a ales cu un dosar penal, fiind învinuit de huliganism. În context, oamenii legii au dispus să fie efectuată o analiză medico-legală psihiatrică. „La sfârşitul lunii mai, două persoane îmbrăcate în civil care s-au prezentat drept poliţişti au venit la el acasă şi l-au rugat să meargă cu ei în oraşul Bălţi pentru desfăşurarea acţiunilor procesual-penale. I s-a spus că la Bălţi ar fi poliţişti mai buni şi acolo cazul va fi rezolvat în favoarea lui. A acceptat. Pe drum Mihail Dogotari şi-a dat seama că automobilul se deplasează în altă direcţie. Atunci a aflat că este dus la Spitalul de Psihiatrie din oraşul Bălţi”, spune avocatul Vadim Vieru de la Asociaţia Promo-Lex, care a intervenit mai târziu în acest caz.

  Pensionarul s-a împotrivit să intre în clădirea spitalului, aşa că a fost încătuşat. „În momentul în care medicii îi adresau întrebări, bărbatul era agitat pentru că a fost minţit. Ca rezultat, comisia a stabilit că suspectează demenţă sau amnezie. Doctorii au recomandat investigaţii suplimentare şi efectuarea unei expertize psihiatrice în condiţii de staţionar”, adaugă avocatul.

  Decizia instanţei: Să fie internat pentru o lună

  La sfârşit de iunie, procurorii au solicitat Judecătoriei din Glodeni să autorizeze ordonanţa privind efectuarea unei expertize medico-legale suplimentare. „(…) Se pune la îndoială responsabilitatea lui la momentul comiterii infracţiunii. Luând în consideraţie importanţa şi complexitatea cazului, este necesar de numit expertiza medico-legală psihiatrico-psihologică staţionară, pentru a stabili cu certitudine gradul de responsabilitate al lui Mihail Dogotari la momentul comiterii faptei prejudiciabile”, se arată, între altele, în demersul procurorului Ion Crişciuc. (Ion Crişciuc este procurorul care a acţionat ZdG în judecată după publicarea articolului „Mită pentru procurori”, solicitând un milion de lei drept despăgubiri. În 2012, CSJ a dat dreptate ZdG – n.r.)

  Instanţa din Glodeni a dat curs acestei solicitări. „Se încredinţează efectuarea expertizei experţilor Spitalului Clinic de Psihiatrie din mun. Chişinău, str. Costiujeni, 3 (…) Se internează învinuitul Mihail Dogotari pe o durată de 30 de zile pentru efectuarea expertizei medico-legale psihiatrico-psihologice staţionare”, potrivit încheierii judecătoarei Tamara Boubătrân.

  Decizia a fost luată în lipsa pensionarului. Ulterior, instanţele superioare au lăsat în vigoare această hotărâre. În septembrie, Mihail Dogotari a fost înşfăcat de trei poliţişti chiar în centrul oraşului Glodeni şi a fost dus la Psihiatrie, în Chişinău.

  „Am stat în condiţii jalnice”

  „A fost supus examenelor medicale, prelevării de sânge şi altor analize, diverselor proceduri medicale şi muncii forţate – ergoterapia, contrar voinţei sale. La fel, a fost închis într-o secţie cu alţi pacienţi, care sufereau de boli mintale grave, deşi el se afla în spital doar pentru efectuarea expertizei”, explică avocatul Vadim Vieru. După intervenţia apărătorului, bătrânul a reuşit să iasă din spital peste o săptămână.
  „Am stat în nişte condiţii inumane, fiind internat împreună cu cei care se tratează de alcoolism. E jalnic acolo. Chiar şi aceşti oameni ar trebui să aibă nişte condiţii adecvate”, spune Mihail Dogotari.

  În octombrie, procurorii au încercat încă o dată să-l interneze pe pensionar la Psihiatrie. Atunci însă demersul a fost respins de instanţă.

  Mizează pe dreptatea de la Strasbourg

  La sfârşit de februarie 2015, bătrânul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg, în care a invocat că i-au fost încălcate dreptul la libertate şi siguranţă – articolul 5 CEDO, dreptul la un proces echitabil – articolul 6, dar şi dreptul la respectarea vieţii private şi de familie – articolul 8. „Sper că măcar acolo voi avea parte de dreptate şi adevăr”, oftează Mihail Dogotari.

  Avocatul crede că autorităţile R. Moldova nu şi-au învăţat lecţia după ce în 2008 CEDO a condamnat ţara noastră în dosarul disidentului politic Gheorghe David, trimis în 1987 la tratament psihiatric forţat de actualul şef al statului, Nicolae Timofti, pe când era judecător.

  Valentina Buliga, în prezent deputată din partea Partidului Democrat, a refuzat să comenteze o eventuală condamnare a R. Moldova de către CEDO. „Nu pot să vorbesc în locul structurilor statului. Nu mă mai întrebaţi pe mine. Nu am idee cine şi de ce face zarvă în jurul acestui caz. Eu nu l-am mai văzut pe Mihail Dogotari din ziua acelui incident”, ne-a spus parlamentara.

  Şi procurorii au refuzat să vorbească. „Nu cunoaştem despre acest fapt. Toate întrebările să le adresaţi în scris la Procuratura Generală”, ne-a recomandat Ion Crişciuc.

  Între timp, dosarul penal al pensionarului a ajuns în instanţa de judecată. Prima şedinţă a fost amânată, iar următoarea va avea loc pe 11 martie. „Voi insista ca fosta ministră să vină la judecată, iar acolo sper să scoatem adevărul la lumină. Vreau să demonstrez care e atitudinea unui ministru sau deputat în relaţia cu oamenii. Ea ar trebui să fie corectă chiar şi cu un vagabond”, crede pensionarul.

  Anastasia Nani
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  12 302 cetățeni au fost vaccinați împotriva COVID-19 în R. Moldova, în ultimele 24 de ore

  Un număr de 12 302 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore, conform datelor prezentate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Potrivit autorităților din Sănă…
  12 302 cetățeni au fost vaccinați împotriva COVID-19 în R. Moldova, în ultimele 24 de ore

  AIPA anunță că a semnat contracte de finanțare în mărime de 12,5 milioane de lei cu 11 primării din R. Moldova pentru proiecte de îmbunătățire a nivelului de trai și de muncă în mediul rural

  Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță că a semnat contracte de finanțare în sumă de 12,5 milioane de lei pentru proiecte de îmbunătățire a nivelului de trai și de muncă în mediul rura…
  AIPA anunță că a semnat contracte de finanțare în mărime de 12,5 milioane de lei cu 11 primării din R. Moldova pentru proiecte de îmbunătățire a nivelului de trai și de muncă în mediul rural

  PDM, după ce fostul ministru al Apărării Alexandru Pînzari a fost reținut: „Sperăm că acesta va avea parte de o justiție corectă”

  Reprezentanții Partidului Democrat din Moldova (PDM) au emis vineri o notă informativă în contextul reținerii fostului ministru al Apărării, Alexandru Pînzari în dosarul care vizează activitatea angajaților fos…
  PDM, după ce fostul ministru al Apărării Alexandru Pînzari a fost reținut: „Sperăm că acesta va avea parte de o justiție corectă”

  FOTO/ Circulația pe strada Ion Creangă rămâne sistată până, cel puțin, la sfârșitul anului: În contract este stipulat luna martie 2022

  Primarul Capitalei, Ion Ceban, anunță că traficul rutier pe strada Ion Creangă din sectorul Buiucani rămâne sistat până, cel puțin, la sfârșitul anului. Potrivit lui Ceban, lucrările de reparaţie a străzii Ion…
  FOTO/ Circulația pe strada Ion Creangă rămâne sistată până, cel puțin, la sfârșitul anului: În contract este stipulat luna martie 2022