[DOC / INFOGRAFIC] Imperiul şi conexiunile lui Gofman, cel mai bogat angajat de la CNA – Ziarul de Gardă
 • [DOC / INFOGRAFIC] Imperiul şi conexiunile lui Gofman, cel mai bogat angajat de la CNA

  [DOC / INFOGRAFIC] Imperiul şi conexiunile lui Gofman, cel mai bogat angajat de la CNA
  07 martie 2014 | 07:25

  461-gofman1Mihail Gofman, şeful adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (SPCB), este unul dintre cei mai bogaţi angajaţi de la CNA. Oficial, a declarat o avere de 3,8 milioane de lei, însă în realitate averea sa ar fi de 10 ori mai mare. ZdG a identificat tranzacţiile dubioase pe care le-a făcut acesta la începutul anului 2013. Casa în care locuieşte, un imobil cu două niveluri şi mansardă, în valoare de 11 milioane de lei, amplasată în cartierul „Poiana Domnească” din Durleşti, a fost înscrisă pe mama sa. Firmele le-a înscris pe numele fratelui său, iar câteva proprietăţi imobiliare le-a făcut „cadou” unui cumătru care desfăşoară afaceri în R. Moldova şi în România. Totodată, ferma din Boşcana, cu o anexă de 10 construcţii, este trecută pe numele unei bătrâne de 93 de ani, care este şi mama preşedintei Judecătoriei Edineţ.

  Oficial, Mihail Gofman a indicat în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012 că deţine un apartament, o cameră, trei construcţii, două garaje, şapte terenuri cu o suprafaţă de aproximativ 15 ha, o fermă cu 68 de oi şi 5 vaci, două firme, un depozit bancar de 1,8 milioane de lei şi două automobile de model Hyunday Santa FE, ambele în valoare de peste 600 mii de lei.

  În 2008, adjunctul de la SPCB a semnat un contract de arendă cu Agenţia Moldsilva, prin care a intrat în posesia a 3 ha de pădure din or. Durleşti, situate pe marginea drumului Chişinău–Leuşeni. În 2010, peste drum de pădurea luată în arendă, Gofman a cumpărat un teren de 685 m², pe care l-a înscris pe numele mamei sale, Ritta Gofman, o pensionară de 67 de ani, profesoară de limba rusă, care locuieşte în satul Boldureşti, Nisporeni. Pe terenul respectiv a construit o casă cu două niveluri, cu mansardă şi cu piscină în curte. Suprafaţa totală fiind de 193,1 m², iar recepţia datând cu începutul anului 2013. Şi acest imobil a fost înregistrat pe numele Rittei Gofman. Potrivit experţilor imobiliari, locuinţa valorează aproximativ 11 milioane de lei, asta datorită şi locului amplasării.

  Gofman, la volanul unui Hyunday Santa FE în „Poiana Domnească”

  461-gofman-2

  Pe 27 februarie, la ora 7 dimineaţa, reporterii ZdG au mers să fotografieze casa lui Gofman. De pe şoseaua Balcani, când am făcut la dreapta, ne-a apărut în faţă un indicator pe care scrie „Poiana Domnească”. Am mers aproximativ vreo 200 de metri şi ne-am întâlnit cu Gofman, chiar lângă locuinţa sa. Acesta era la volanul unui automobil Hyunday Santa FE. Am făcut câteva fotografii, apoi ne-am îndreptat spre satul Boldureşti, Nisporeni, să vedem în ce condiţii locuieşte mama demnitarului, pe numele căreia este înscrisă o locuinţă de 11 milioane de lei şi o firmă.

  Publicitate

  Am ajuns în centrul satului Boldureşti. Nu departe de şcoală, într-o casă modestă, locuieşte Ritta Gofman. La poartă este un lacăt. „Ritta este profesoară în sat şi la şcoala din Isăicani, de peste deal. În fiecare zi, vine acasă pe la ora trei. La Chişinău nu are casă. Locuieşte aici. Acolo trăiesc băieţii ei”, ne spune o vecină.

  De faptul că mama adjunctului de la SPCB din cadrul CNA e o simplă profesoară şi nu un om de afaceri, ne convingem şi atunci când accesăm pagina electronică a Consiliului raional Nisporeni, unde găsim un document ce confirmă că, în 2012, Consiliul raional i-a acordat „profesoarei de la Liceul „Valeriu Bulicanu” din Boldureşti o compensaţie unică de 750 de lei, pentru conectarea la conducta de gaze”. Am încercat de mai multe ori să luăm legătura cu Rita Gofman pentru a face mai multe precizări. La şcoala din Boldoreşti, ni s-a spus că „ea a terminat lecţiile şi s-a dus acasă. Încercaţi pe mobil”. Am efectuat mai multe apeluri telefonice, însă aceasta nu ne-a răspuns la telefon.

  [CADASTRU] Casa lui Mihail Gofman si Ferma din Boscana by Iurie Sanduta

  Tranzacţiile lui Gofman cu o bunică de 93 de ani

  461-gofman-3

  „Este casa mamei mele. Eu locuiesc pe Ştefan cel Mare”, susţine Mihail Gofman. Atunci când i-am spus că reporterii ZdG l-au surprins dimineaţa, ieşind din casa de milioane de la Durleşti, el ne-a răspuns: „Dvs. ce doriţi de la mine? Vă trebuie show-uri? Făceţi! Dacă doriţi, scrieţi-o după mine, dacă nu, nu…”.

  În declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi, Mihail Gofman a indicat că este proprietarul unui apartament cu mansardă, în valoare de 102 mii lei, echivalentul a 5 mii de euro. Potrivit datelor cadastrale, acest apartament cu suprafaţa de 185 m² este situat pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 71, lângă Procuratura Centru. Potrivit experţilor imobiliari, preţul de piaţă al acestui apartament ar fi de 30-40 mii de euro. Tot la această adresă, Gofman deţine şi două boxe.

  Ferma din comuna Boşcana, Criuleni, se întinde pe o suprafaţa de 18 ha, cu o anexă de 10 construcţii şi cu o suprafaţă totală de 9 mii m². Conform datelor cadastrale, la 27 martie 2012, Mihail Gofman şi cumătrul său, Anatolie Bănărescu, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti (UNEJ), cumpără integral ferma din Boşcana. Peste două luni, în mai 2013, proprietară devine Maria Sterleţcaia, de 93 de ani, cu domiciliu în satul Cupcini, Edineţ.

  Publicitate

  Gofman: „Of, doamne… ”

  461-nina-banarescu

  Ea este mama preşedintei Judecătoriei Edineţ, Nina Bănărescu, şi bunica lui Anatolie Bănărescu. „Abia de se mişcă. Ştiu că vine fiica ei de la Edineţ şi o ia, apoi o aduce înapoi”, ne spune o asistentă socială din Cupcini. Pe numele bătrânei Maria Sterleţcaia sunt înscrise mai multe imobile, inclusiv un apartament din Chişinău, de pe bd. Mircea cel Bătrân, 9, unde îşi are viza de reşedinţă şi vicepreşedintele UNEJ. Am contactat-o pe Nina Bănărescu ca să aflăm dacă ştie cum a devenit mama ei milionară peste noapte. „Şi ce dacă figurează şi acolo, şi acolo… Crezi că acum poate să discute cu matale? Ea este acum într-o stare gravă. Cu dânsa nu puteţi sta de vorbă. Eu ce ştiu, ştiu. Pe mine nu mă implicaţi acolo. La revedere”, ne-a spus preşedinta Judecătoriei Edineţ.

  „Tot timpul a fost proprietatea mea. De unde aţi luat date că proprietatea a fost a lui Gofman? Care-i problema că acum ferma este a bunicii? Este proprietatea ei. Eu doar sunt persoană de încredere. Aveţi nişte maniere inumane… Aveţi o revistă urâtă, cu care doar murdăriţi, dar nu faceţi nimic. La revedere!”, se contrazice în declaraţii Anatolie Bănărescu, vicepreşedintele UNEJ, care este şi fiul preşedintei Judecătoriei Edineţ.

  Contactat de ZdG, Mihail Gofman ne-a confirmat că este cumătru cu Bănărescu, că face afaceri împreună cu el, dar a şi recunoscut că gestionează o parte din ferma de la Boşcana. „Of, doamne… o cunosc pe Sterleţcaia şi mai bine pe nepotul ei, Bănărescu. Nu văd nimic rău în asta. Jumătate din fermă este a mea. Eu nu ştiu, asta e situaţia, nu ştiu dacă vă convine sau nu”, zice Gofman.

  461-Anatolie-BanarescuFirmele înscrise pe frate şi pe un cetăţean rus

  Relaţiile de rudenie, dar şi cele de afaceri ale lui Gofman cu Bănărescu le-am constatat în mai multe tranzacţii imobiliare. La Hânceşti, familia Gofman se judecă cu o rudă pentru dreptul de proprietate asupra mai multor construcţii, pe care le-au procurat anterior de la „Moldovagaz” SA, iar în lista executorilor judecătoreşti care aplică sechestru pe construcţiile respective se regăseşte şi cumătrul lui Gofman, Anatolie Bănărescu.

  Tot în această poveste apare şi Valeriu Tulbu, un alt cumătru al demnitarului de la CNA, care primeşte sub formă de donaţie o parte din construcţiile de la Hânceşti. Anterior, acesta a fost implicat şi în scandalul din jurul fântânii arteziene de la Boşcana, care alimentează cu apă grădiniţa şi şcoala din localitate. În R. Moldova, Valeriu Tulbu apare ca fondator la trei firme de transport, iar în România deţine pachetul majoritar la o altă companie de transport, Basarabia Trans SRL.

  În declaraţia de avere pe anul 2012, Mihail Gofman a scris că firmele Privat Imobil SRL şi BG Agroser SRL, care au luat în arendă de la Moldsilva 25 ha de pădure la Durleşti, şi în care apărea ca fondator unic, le-a înstrăinat la început de 2013. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, fondatori în ambele firme au devenit Alexei Gofman, fratele lui Mihail Gofman, care deţine 50%, şi Eduard Venger, un cetăţean al Rusiei, care deţine alte 50%.

  Mama angajatului de la CNA, asociată într-o firmă cu mama judecătoarei de la Edineţ

  Totodată, Ritta Gofman este asociată cu bătrâna de 93 de ani, Maria Sterleţcaia, în Cooperativa agricolă de producere „Agrogrup-Viitorul”, cu sediul la Zăicana, Criuleni. În această firmă ele deţin câte o cotă de participare de 16,6%, alături de alţi patru asociaţi. În special, această firmă desfăşoară activităţi de creşterea animalelor şi transporturi rutiere de mărfuri.

  Gofman ZEUSSSSMihail Gofman a fost angajat în 2002 în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) în funcţia de controlor-revizor superior. Un an mai târziu, a fost numit în funcţia de şef adjunct al Secţiei combaterea delictelor din sistemul financiar-bancar şi spălării banilor a Departamentului investigaţii operative al CCCEC, reorganizată apoi în subdiviziunea autonomă Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

  La 2 februarie 2009, Gofman a fost retrogradat din funcţia de şef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, iar în luna august 2009 a fost transferat în funcţia de şef al Secţiei programe anticorupţie a CCCEC. Gofman a atacat în instanţa de judecată ordinul CCCEC, solicitând să fie restabilit în funcţia de sef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. La sfârşitul anului 2009, Curtea de Apel Chişinău a anulat ordinul CCCEC şi l-a restabilit pe Mihail Gofman în funcţia de şef adjunct. CCCEC a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), iar ulterior a depus o cerere prin care şi-a retras cererea de recurs.

  Amintim că ZdG a realizat un Top 10 cu automobilele de lux ale ofiţerilor de la CNA, iar Mihail Gofman ocupă locul doi în clasament, cu două automobile de model Hyunday Santa FE, fabricate şi procurate în 2009—2010.

  [UPDATE]
  Reacţia CNA la articolul, publicat de ZdG, în care este vizat un angajat al CNA
  Prin prezenta vă informăm că, subdiviziunea de securitate internă a CNA a iniţiat, anterior, un proces de monitorizare a stilului de viaţă în privinţa angajatului M. Gofman. Concomitent, o procedură similară a fost demarată de către Comisia Naţională de Integritate care verifică eventualele divergenţe dintre proprietăţile declarate de angajatul CNA şi veniturile familiei acestuia.

  După finalizarea tuturor investigaţiilor, serviciul specializat al CNA va propune Colegiului disciplinar al instituţiei să se expună pe marginea materialelor acumulate. Precizăm că din Colegiul disciplinar al CNA fac parte 7 membri, dintre care majoritatea reprezintă societatea civilă, mediul academic şi sindicatele. [Angela Starinschi, purtător de cuvânt al CNA / 06.03.2013]

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina. Autoritățile ucrainene susțin că aproximativ 100 de clădiri rezidențiale au fost distruse sau deteriorate, în urma atacurilor rusești, din ultimele 24 de ore

  Este a 95-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Încă doi civili au fost uciși sâmbătă, 28 mai, în bombardamentele rusești din regiunea Donețk. Ucraina a primit rachete antinavă Harpoon din Danemarca ș…
  LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina. Autoritățile ucrainene susțin că aproximativ 100 de clădiri rezidențiale au fost distruse sau deteriorate, în urma atacurilor rusești, din ultimele 24 de ore

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler