Fraudă de milioane pe str. Independenţei – Ziarul de Gardă
 • Fraudă de milioane pe str. Independenţei

  Fraudă de milioane pe str. Independenţei
  10 februarie 2015 | 07:11

  Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” a vândut un teren care, potrivit expertizei specialiştilor, ar costa 1 milion USD, alegându-se în schimb cu reparaţia a două săli ale instituţiei. Aţi înţeles corect, nu e vorba despre reparaţia integrală a colegiului, care ar fi fost echitabilă, la cât costă pământul. În realitate, cedându-se terenul de fotbal, agentul economic căruia i-a revenit lotul a reparat doar sala de sport şi o sală de expoziţii.

  Parteneriatele publice-private sunt permise pentru a ajuta instituţiile statului să facă investiţii, reparaţii sau îmbunătăţiri pentru care altfel nu au bani. În R. Moldova această formă de colaborare dintre stat şi domeniul privat aduce de cele mai multe ori beneficii doar conducătorilor acestor instituţii de stat şi firmelor private, statul fiind prejudiciat în urma acestei colaborări cu milioane de lei. În ultimul timp, tot mai multe instituţii de stat sunt lipsite de proprietăţile lor contra unor lucrări ale căror costuri sunt mult mai mici decât ale proprietăţilor cedate.

  Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” a acceptat un astfel de parteneriat fără a fi supus unei expertize anticorupţie, informaţia nefiind postată pe pagina web la Achiziţii Publice, în lipsa organizării unei licitaţii publice. Şi pe pagina electronică a colegiului lipseşte informaţia despre tranzacţie. În consecinţă, statul a fost lipsit de un teren de 0,5 hectare.

  Reparaţie în două săli pentru un teren de 1 mln. USD

  Terenul de jumătate de hectar de pe strada Independenţei nr. 1, sectorul Botanica, Chişinău, a intrat în posesia unei firme din Bălţi. Tranzacţia a avut loc în luna iunie 2013, iar lotul a fost cedat de conducerea Colegiului firmei CPJ989-PRIM, înregistrată în mun. Bălţi, str. Kiev nr. 122, ap.3. La această adresă îşi are acum sediul Societatea pe Acţiuni „Real-Register”, iar reprezentanţii acestei firme ne spun că nu au auzit nimic despre CPJ989-PRIM. Aceasta din urmă este administrată de către Vitalie Zastavniţchi, care nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia.

  Acest SRL nu şi-a păstrat foarte mult timp dreptul de posesie asupra terenului. La doar câteva luni de la tranzacţie, terenul a fost vândut firmei de construcţii Urbanconstruct-TT. Astfel, prima tranzacţie, care trezeşte foarte multe bănuieli, a fost urmată de alta, care pare una legală. În consecinţă, terenul nu mai poate fi returnat statului. În momentul de faţă, pe cei aproximativ două mii de metri pătraţi este ridicat un complex locativ, care se preconizează a fi dat în exploatare în 2016. Locuinţele din viitorul complex sunt comercializate la preţuri de elită – câte 670-720 de euro m.p.

  Publicitate
  Publicitate

  Reprezentanţii SRL „Urbanconstruct-TT” ne spun că au cumpărat în mod legal terenul şi că nu ar cunoaşte nimic despre vreo fraudă. „Eu nici nu ştiu cine-s ei şi de-ai cui sunt. Anunţul a fost publicat în Makler. L-am luat de acolo, care-i problema? Nu pot discuta la telefon astfel de chestiuni, aici e vorba despre sume mari, nu-i cum ai cumpăra un buchet de flori sau te-ai duce la farmacie”, ne explică Tudor Talpă, directorul executiv al acestei firme de construcţii.

  505-sverneiColegiul – fără teren, părinţii pensionari ai directorului – cu apartament

  Igor Svernei, directorul colegiului, ne spune că nu mai ţine minte cui a vândut terenul: „Din 2005 tot mă chinui să-l vând, au fost mai mulţi care au vrut să-l cumpere, nu mai ţin minte cu cine s-a semnat contractul. Trebuie să întreb la contabilitate”.

  I-am amintit şefului acestei instituţii că a vândut terenul de jumătate de hectar către SRL CPJ989-PRIM. Svernei şi-a adus aminte şi a spus că a negociat cu un domn pe nume Viorel, iar numele de familie al acestuia nu-l mai ţine minte şi nici alte date de contact nu a dorit să ne ofere. Chiar dacă a uitat anumite detalii, directorul afirmă că, în urma acelei tranzacţii, colegiul a avut numai de câştigat. „Voi ştiţi cât de costisitoare e o reparaţie a sălii de sport? Sau restaurarea unei săli de expoziţii?” Directorul, însă, nu ne-a putut spune cât anume au costat lucrările efectuate de CPJ989-PRIM.

  L-am întrebat pe Svernei dacă e sau nu o simplă coincidenţă faptul că, la scurt timp după ce colegiul a cedat terenul, părinţii săi, Ion şi Maria Sfernei, care au peste 70 de ani, şi-au achiziţionat un apartament de peste 60 de mii de euro. „Nu ştiu de unde au luat bani pentru apartament părinţii mei, poate din pensie, eu nu cunosc, eu nu l-am cumpărat”, a declarat directorul Colegiului „Alexandru Plămădeală”.

  Deşi părinţii lui Igor Svernei au înscris pe numele lor apartamentul de 86 m.p. cu două camere în Chişinău, locuiesc de fapt în satul Donduşeni, din raionul cu acelaşi nume. La primăria din sat ni s-a spus că aceştia nu ar avea nicio afacere şi ar trăi din pensia plătită de stat.

  505-boris-focsaDat în arendă şi privatizat în timp record

  Colegiul „Alexandru Plămădeală” este o instituţie de arte şi se subordonează Ministerului Culturii.

  În 2013, atunci când a fost cedat acest teren de fotbal, ministru al Culturii era Boris Focşa. Ex-ministrul ne spune că nu-şi mai aminteşte despre această tranzacţie, iar dacă s-a întâmplat, aceasta s-a făcut fără ca Ministerul să cunoască ceva. „Au trecut doi ani de când nu mai sunt ministru şi nu pot să ţin minte despre toate. E sigur că ministerul condus atunci de mine nici nu a ştiut despre astfel de parteneriate publice-private”.

  Publicitate

  Focşa este contrazis de actuala conducere a Ministerului Culturii, care printr-un răspuns oficial anunţă că fostul ministru şi directorul colegiului se fac responsabili. „La 10 aprilie 2013, Igor Svernei, director al Colegiului „Al. Plămădeală”, cu aprobarea ministrului Culturii, Boris Focşa, a semnat contractul nr. 3 cu agentul economic CPJ989-Prim SRL, prin care terenul a fost dat în arendă pe un termen de 5 ani. Conform datelor deţinute de Ministerul Culturii, la data de 4 octombrie 2013, ca urmare a privatizării de către CPJ989-Prim SRL, terenul a fost vândut către un alt agent economic”. De asemenea, Ministerul Culturii anunţă că actuala conducere nu a ştiut despre activităţile fostului ministru, iar când a aflat despre această afacere, a anunţat organele de profil.

  Totuşi, persoanele care au preluat terenul de pe str. Independenţei mai beneficiază şi de alte contracte cu instituţiile subordonate acestui minister.

  505-bodiu-viorelPersoana despre care Igor Svernei ne spune că a negociat cedarea terenului se numeşte Viorel Bodiu. Chiar dacă nu figurează în acte ca fondator, el ar fi beneficiarul din tranzacţia cu Colegiul de Arte Plastice. Sursele ZdG ne spun că Bodiu mai arendează o aripă a etajului doi din clădirea de pe str. Puşkin nr. 24, unde îşi au sediul mai multe uniuni de creaţie. Clădirea este administrată de ÎS „Agenţia de Impresariat”, gestionată de Ministerul Culturii. Anastasia Brânzari, directoarea acestei agenţii de stat, ne spune că etajul doi din clădirea de pe str. Puşkin nr. 24 este închiriat de către Asociaţia Obştească „Euro-Prim-Grup”, administrată de către Mariana Pocaniuc. Aceste oficii sunt date, la rândul lor, în arendă mai multor firme, Euro-Prim-Grup fiind doar un intermediar între „Agenţia de Impresariat” şi alţi agenţi economici.

  Firma fantomă cu proprietari interpuşi

  Pocaniuc a fost fondatoare şi administratoare şi la firma CPJ989-PRIM, care a preluat terenul de milioane de la Colegiul de Arte Plastice. SRL-ul a fost înregistrat în casa acesteia din comuna Bubuieci, mun. Chişinău, însă ceva timp în urmă administrator al acestei firme misterioase a fost făcut Vitalie Zastavniţchi.

  Contactată telefonic, Mariana Pocaniuc ne-a dat de înţeles că este doar o persoană interpusă, iar beneficiarul acestor firme este Bodiu: „nu ştiu nimic, absolut nimic, nici despre terenul de la „Plămădeală”, eu pot să vă dau doar numărul lui Dumitru, el este şoferul lui Bodiu, eu mai mult cu el comunic, de mult nu am mai vorbit cu Viorel”. Femeia ne spune că este o rudă îndepărtată a lui Viorel Bodiu.

  Am aflat numărul de telefon al lui Bodiu de la FMF, deoarece acesta ar face parte dintr-o echipă de fotbal a veteranilor, antrenându-se în trecut la echipa de fotbal „Nistru”. Am telefonat şi ne-a răspuns un bărbat, care a negat că e Bodiu, dar a cerut să-i spunem ce întrebări avem pentru acesta. Când i-am spus că ştim sigur că acest număr de telefon aparţine lui Viorel Bodiu, bărbatul a pus receptorul şi nu a mai răspuns la apelurile noastre.

  Oficial, Bodiu figurează în acte ca administrator la SRL „Clipa&Clipa”, înregistrată într-un apartament de pe str. Zelinski, care aparţine mamei acestuia. Femeia neagă că ar avea o firmă înregistrată în apartamentul său şi spune că nu are datele de contact ale fiului, deoarece acesta o sună sau o vizitează singur.

  Parteneriatele publice-private ar trebui supuse, conform legii, unei expertize anticorupţie. Serviciul de presă al Centrului Naţional Anticorupţie ne informează că instituţia nu a efectuat un astfel de control, iar despre acest parteneriat nu a fost înştiinţată.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  CSE a solicitat ANRE să aprobe până la 31 ianuarie noile tarife la gazele naturale. Principalele subiecte discutate de către membrii CSE

  Situația din sectorul energetic și măsurile necesare pentru eliminarea riscurilor sistării furnizării de gaze naturale au fost analizate joi, 27 ianuarie, în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale (CSE)…
  CSE a solicitat ANRE să aprobe până la 31 ianuarie noile tarife la gazele naturale. Principalele subiecte discutate de către membrii CSE

  „La Microinvest nu facem diferența dintre clienții Agro mici sau mari, credem în agricultura modernă și finanțăm orice idee de dezvoltare” – Vasilii Macovei, manager regional Nord

  Aproximativ 1 miliard de lei din portofoliul Microinvest este destinat sectorului Agro. Agricultorii din toată țara își finanțează cele mai moderne proiecte, beneficiind de suport financiar și soluții personali…
  „La Microinvest nu facem diferența dintre clienții Agro mici sau mari, credem în agricultura modernă și finanțăm orice idee de dezvoltare” – Vasilii Macovei, manager regional Nord

  Mesajul prim-ministrei Gavrilița după ce Promo-LEX a anunțat că regretă declarațiile ei privind presupusul interes al R. Moldova în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița

  „Acuzația că Guvernul nu acționează pentru protejarea drepturilor omului pe teritoriul controlat de autoritățile de la Tiraspol nu corespunde adevărului. Subiectul se află în permanență pe agenda Cabinetului de…
  Mesajul prim-ministrei Gavrilița după ce Promo-LEX a anunțat că regretă declarațiile ei privind presupusul interes al R. Moldova în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița