Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   VIDEO/ Dorin Damir, dosar pentru…

VIDEO Dorin Damir, dosar pentru activitate de „agent sub acoperire”, casa de la Grătiești și comunicarea cu Plahotniuc. „Când ai ceva de spus, stai pe loc. Asta – fără supărare față de restul care mai sunt plecați”

Finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir, învinuit într-un dosar penal pe cinci capete de acuzare pentru faptul că ar fi fost angajat fictiv în poliție în calitate de agent sub acoperire, este foarte activ pe rețelele sociale. Cu tricolorul pe fotografia de copertă, pagina lui Dorin Damir abundă de postări, fotografii și înregistrări video recente. Zeci de filmulețe din grădina sa, din sala de sport, de la casa sa din Grătiești, nu trădează vreo îngrijorare în legătură cu dosarul penal în care este vizat. 

La 1 iunie, de exemplu, atunci când la Bulboaca avea loc Summitul Comunității Politice Europene, Dorin Damir a primit în vizită la casa sa de la Grătiești, cu o suprafață de aproape 178 de metri pătrați, o trupă de teatru din Japonia. „Fiecare cu summitul lui ”, comenta Damir, arătându-le oaspeților săi casa și grădina.

Dorin Damir, primind oaspeți din Japonia. Captură video ZdG

Casa, de altfel, este înregistrată pe numele soției sale, interpreta Larisa Busuioc, și al celor doi copii pe care îi au împreună. Anterior, în calitate de proprietar a figurat și Dorin Damir, și mama lui. Imobilul nu se află sub sechestru, spre deosebire de un apartament din Chișinău, cu suprafața de 91 de metri pătrați, înregistrat pe compania „Super-Sistem” SRL a lui Damir, care a fost pus sub sechestru în iulie 2021, prin ordonanța CNA, autorizată prin mandat judectătoresc.

Casa lui Dorin Damir din Grătiești. Sursa foto: ZdG

Cinci capete de acuzare

Dorin Damir a fost reținut pe 5 iulie 2021 de procurorii de la PCCOCS. A doua zi lui Damir i-au fost înaintate cinci capete de acuzare: abuz de serviciu, delapidarea averii străine, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. El ar fi fost angajat ilegal în calitate de agent sub acoperire în cadrul fostei Direcții 5 a Inspectoratului Național de Investigații din cadrul Inspectoratului  General al Poliției. 

A fost plasat în arest preventiv timp de aproximativ șapte luni, iar la 26 ianuarie 2022 a fost plasat în arest la domiciliu, din cauza „condițiilor inumane de detenție și înrăutățirea stării de sănătate”, după cum a argumentat Judecătoria Buiucani. Ulterior, a fost pus sub control judiciar. 

Ziarul de Gardă a relatat anterior că, potrivit unor documente din dosar, Dorin Damir ar fi ajuns să dețină gradul special de „comisar”, ar fi avut pseudonimul „HOLRIO” și un pașaport cu altă identitate pentru a efectua „investigații sub acoperire”. Iar motivul pentru care a fost infiltrat în cadrul poliției ar fi fost documentarea nașului său, adică a lui Vladimir Plahotniuc, după cum ar fi argumentat Alexandru Pînzari, fostul șef al Inspectoratului General al Poliției. 

„Acest dosar va întra în istorie ca o bătaie de joc și umilință”

Solicitat de ZdG, Dorin Damir ne-a dat un răspuns în scris prin intermediul unei rețele sociale. El a dat vina pe procurori pentru că i-ar fi instrumentat dosarul „la comandă”.

 „Practic toate materialele sunt deja făcute public de către fostul procuror D. Railean, la comanda celor care l-au plătit din gros. I-au procurat apartament în București, business în Brașov. Așa că el stă bine-mersi în România. Despre dosar voi vorbi numai după finalizare. Dar multe am de spus. Acest dosar va intra în istorie ca o bătaie de joc și umilință a acelor persoane care își  fac datoria printr-un mod mai special, secret, în CNA, SIS, MAI. O să ajungem și vom vedea când pe banca acuzaților vor fi cei care prin acțiunile sale meschine au coborât mai jos de plintus” activitatea secretă a structurilor de forță, pe parcursul a 30 ani. Până aici cu scrisul, sănătate!”, ne-a transmis Damir. Nu l-am putut găsi pe Dumitru Răileanu pentru o replică la acuzațiile lui Damir.

L-am întâlnit ulterior pe Dorin Damir la una din ședintele de judecată și l-am întrebat dacă mai comunică cu nașul său de cununie, Vladimir Plahotniuc. „Eu am mai spus. După plecarea lui, peste câteva zile m-a telefonat. Am vorbit scurt atunci de 2 ori. De atunci deja 4 ani n-am vorbit. Mai mult decât se scrie în presă, nu cunosc”, a punctat acesta.

D. Damir: Nu mă ascund, sunt pe loc, totul e bine. Încetișor, mergem prin judecăți. 

ZdG: E adevărat că ați fost infiltrat ca să-l spionați pe domnul Plahotniuc sau să-l supravegheați?

D. Damir:  Nu pot vorbi. Cred că cândva voi vorbi mult pe cazul acesta. Dar acum nu pot vorbi. Și așa am fost învinuit că am divulgat secrete de stat, ceea ce n-a fost.  

ZdG: Aveți un mesaj pentru nașul dumneavoastră, domnul Plahotniuc?

D. Damir: Nu am mesaje pentru dumnealui. El e om în firea lui și fiecare se clarifică… Noi nu, n-am discutat de patru ani niciodată. Cred că numai după plecare, eu am mai spus-o, de două ori la telefon, scurt și s-au terminat atunci convorbirile și relațiile. Eu nu văd sens. Când ai ceva de spus, stai pe loc. Asta – fără supărare față de restul care mai sunt plecați.

ZdG: Cunoașteți unde se află dumnealui? Toată lumea îl caută, dar nu-l găsește.

D. Damir: Cum cunoașteți dumneavoastră, că e acolo, că e dincolo, tot aceea și eu, mai mult nu cunosc nimic. Vă spun, nu comunic. Și chiar să fi comunicat, cred că nu avea să-mi spună nimic. Asta e situația. Fiecare – cu a lui.  

Dorin Damir, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Sursa foto: ZdG

Anterior, mai mulți politicieni, inclusiv președinta Maia Sandu îl acuzase pe Dorin Damir că ar fi influențat și controlat unii judecători. Dosare penale pentru aceste fapte însă nu au fost deschise deși au trecut patru ani de când regimul Plahotniuc a căzut.

ZdG: Dumneavoastră ați fost acuzat că i-ați fi controlat pe unii judecători. Vi s-a deschis vreun dosar penal pe asta vreodată?

D. Damir: Dar a fost vreo mărturie vreodată? A fost vreun caz? A fost vreo probă vreodată? Cum v-aș învinui și eu pe dumneavoastră că dumneavoastră ați influențat. Ca cu fata popei, bancul acela vechi moldovenesc, cam așa ceva. (…) Vorbe-s multe, eu înțeleg, dar vorbe despre toți vorbesc.

ZdG: Însăși președinta Maia Sandu spunea despre faptul ăsta.

D. Damir: Președinta Maia Sandu spunea deoarece pe dumneaei o informează cineva. 

ZdG: Comunicați cu vreun judecător, așa, informal, în afara… ?

D. Damir: Niciodată nu comunic, în primul rând că… nici să vreau, n-aș putea acum comunica, să nu mă învinuiască ori să nu-i fac probleme persoanei, careva. Nu m-am implicat și nici nu vreau să mă implic. Conform legii totul să se întâmple. Dacă eu sunt vinovat, înseamnă că voi fi pedepsit, la nivelul care sunt. Dacă nu sunt vinovat – tot să meargă… 

În ultima perioadă, Dorin Damir a putut să se deplaseze și peste hotare, în România și Japonia, cu permisiunea instanței de judecată, după cum a mai precizat el pentru ZdG.

Pe un alt dosar în care fusese învinuit de șantaj și de încercarea de a prelua prin atac raider compania imobiliară „Pro Imobil”, Dorin Damir a fost achitat de prima instanță în decembrie 2022, deoarece faptele nu ar fi întrunit elementele infracțiunii. Acum, dosarul se află la Curtea de Apel Chișinău.

UPDATE: După publicarea acestui articol, Dumitru Răileanu, vizat de acuzațiile lui Dorin Damir a oferit un comentariu pentru ZdG, pe care îl publicăm mai jos.

Crima organizată a țintit mereu să aibă în buzunarul său politicieni, procurori și judecători. Dacă cineva a uitat cine a fost Vladimir Plahotniuc sau Dorin Damir atunci au memoria scurtă. Moldova nu a cunoscut fărădelegi mai mari decât în perioada statului capturat, când erau distruse vieți, afaceri iar instituțiile statului au fost transformate în birouri ale crimei organizate. Sau poate s-a uitat despre logistica de care dispun aceștia: bani rezultați din crime, relații cu persoane sus-puse, inclusiv funcționari publici, jurnaliști de buzunar, canale media? Politicienii spun mereu că procurorii trebuie să aibă curaj să investigheze criminali periculoși. Să nu credeți când se spune că trebuie să cultivăm curajul, independența și inițiativa. Loialitatea, servilismul și recompensa- asta sunt valorile promovate în prezent.


Ce exemplu se dă atunci când datorită presiunilor lor, procurori și ofițeri SIS care i-au investigat pe cei mai odioși exponenți ai crimei organizate sunt terfeliți în noroi și pricopsiți cu dosare penale? Eu împreună cu alți procurori și ofițeri SIS am muncit la efectuarea urmăririi penale în dosarele pe care le-ați menționat în seria de articole recente: Plahotniuc, Constantin Botnari, Olga Bondarciuc, Damir, Cavcaliuc și alții, iar pentru asta suntem persecutați. Timpul le va pune pe toate pe locurile sale.

Ce ține de calomniile expuse de inculpatul Damir, cred că aberațiile lui și ale celor care stau în spatele lui nu merită comentate, pentru ca sunt niște mincinoși patologici. Ei din asta trăiesc și pe asta contează – minciună și dezinformare.”

Citiți aici articolul integral despre dosarele lui Vladimir Plahotniuc și ale persoanelor apropiate lui.