Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Doi procurori, un controversat om…

Doi procurori, un controversat om de afaceri şi consilierul lui Stati într-un bordel din Chişinău

Omul de afaceri Vadim Ciornea i-a invitat într-un apartament privat din Chişinău pe doi procurori şi pe Vitalie Diaconu, consilierul lui Anatol Stati, în compania a trei domnişoare. Printre fetele prezente în acea noapte era şi o minoră. „A fost o coincidenţă. Închid ochii la tot şi îmi închipui că nu a fost nimic acolo. Vreau să trăiesc liniştită şi să nu mă tem să merg pe stradă”. Procurorii au recunoscut pentru ZdG că au fost şi fete, dar că nu cunoşteau vârsta acestora.

În noaptea de 21 noiembrie, curent, în jurul orei 02.30, trei indivizi, printre care şi Davitean David Karlen, cetăţean al Armeniei şi al R. Moldova, dat în căutare internaţională, au pătruns cu un pistol de model CZ, prin acces liber, în ap. 22 de pe str. Dokuceaev, 2/4. Aceştia l-au lovit pe Vitalie Diaconu cu patul pistolului în regiunea capului. De pe masa din hol au sustras două telefoane mobile  — unul de model „Black Berry”, la preţ de 10 mii de lei, şi altul, de model „Vertu”, la preţ de 200 de  mii de lei, fugind de la locul faptei.

În acel apartament privat se afla omul de afaceri Vadim Ciornea, consilierul lui Anatol Stati, Vitalie Diaconu, doi procurori de la Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale, Lilian Cociu şi Sergiu Roşu, în compania a trei fete, dintre care şi o minoră.

Versiunea cu fetele – exclusă din start

După incident, una dintre persoanele aflate în acea noapte în ap. 22 a sunat la 902. La faţa locului au venit peste 30 de poliţişti de la Regimentul de Patrulă şi Santinelă SCUT din cadrul CGP Chişinău, care i-au reţinut pe cei trei indivizi în preajma blocului unde-şi parcaseră automobilul de model BMW 520. Tot în acea noapte, la faţa locului s-a deplasat şi ofiţerul de urmărire penală Ruslan Tudor. El a emis o ordonanţă privind pornirea urmăririi penale, indicând faptul că pătimit ar fi Vitalie Diaconu, care a suportat mai multe lovituri de pistol şi căruia i s-ar fi adus un prejudiciu material considerabil.

Într-un comunicat de presă al CGP Chişinău se spune că cei trei indivizi ar fi atacat proprietarul, deposedându-l de două telefoane mobile. Din comunicat reiese că Vitalie Diaconu ar fi proprietarul ap. 22. Precizăm că telefonul de 200 de mii de lei, de model „Vertu”, este al omului de afaceri Vadim Ciornea, iar telefonul „Black Berry” este al lui Vitalie Diaconu. Ofiţerul de urmărire penală nu a indicat niciun detaliu în ordonanţă despre omul de afaceri Ciornea sau despre prezenţa la faţa locului a fetelor, inclusiv a minorei, în acea noapte.

Secretul anchetei

Reporterii ZdG au sunat la adresa unde s-a produs tâlhăria, sub pretext că am intenţiona să închiriem apartamentul. „Stăpâna nu este. Sunaţi mai târziu”, ne răspunse un bărbat. Reporterii ZdG au mers pe str. Dokuceaev, 2/4. Vecinii spun că ap. 22 este al Taisiei Rotari şi că, uneori, locuinţa este dată în chirie. „Taisia locuieşte în blocul vecin. Apartamentul este al ei. Îl mai dă în chirie”, ne spune unul dintre vecini.

Coborâm scările blocului. La intrare o întâlnim pe Taisia Rotari. „Cine v-a dat telefonul? Cum aţi aflat că se dă în chirie? Da, a avut loc cazul, dar ce vreţi de la mine? Nu am ce discuta şi nu vă dau nicio informaţie. Nu ştiu cine a fost în acea seară şi nu am ce sta la vorbă. Plecaţi!”, ne-a spus proprietara ap. 22.

Ofiţerul: Ca să nu îţi fărâmi capul, Cociu n-a fost

L-am contactat telefonic pe ofiţerul de urmărire penală, Ruslan Tudor, pentru a face unele precizări. „Secretul anchetei”, ne-a răspuns ofiţerul la telefon. În aceeaşi zi, ne-am întâlnit cu Ruslan Tudor la Comisariatul de Poliţie Centru. Ofiţerul ne-a spus că ei nu cunosc mai multe informaţii decât cele documentate şi ne-a propus să ne facă un interogatoriu. „Cum te uiţi tu la asta? Eu te audiez ca martor şi îmi spui toate numele. Evident, pentru mine asta cu fetele e o noutate. Şi după ce te audiez, fac investigaţiile pe care sunt în drept să le fac. Tu ai să fii în drept să afli dacă s-au adeverit informaţiile sau nu. Poate acolo a fost într-adevăr ceva ce nu ştim noi”, susţine ofiţerul.

Ruslan Tudor s-a arătat interesat de ce ne documentăm asupra acestui caz şi susţinea, la începutul discuţiei, că nu ştie cine sunt Lilian Cociu şi Vitalie Diaconu. „Da’ cine e Diaconu, ce funcţie are? Dar Cociu cine e? Aha, Cociu e de la Procuratura Generală. La televizor am auzit de cazul cu Baştovoi şi ASCOM. Lilian Cociu documentează cazul. Ca să nu îţi fărâmi capul, îţi spun că Lilian Cociu nu era acolo. Când publici articolul, să mă suni să cumpăr ziarul şi am să-ţi spun dacă ai scris corect sau nu. Să nu-mi publici numele. Dacă voi aveţi toate numele persoanelor care au fost în acea noapte, atunci poliţia degeaba mai lucrează”, a opinat ofiţerul de urmărire penală.

Procurorii spun că au fost invitaţi de omul de afaceri

Vitalie Diaconu, contactat de ZdG, a negat că, în noaptea de 21 noiembrie, în acel apartament ar fi fost prezent şi procurorul Lilian Cociu, cel care se ocupă de dosarul ASCOM. „Acum sunt la tratament. M-am întâlnit cu un prieten. Cociu nu face parte din ei. Nu ştiu dacă apartamentul a fost dat în chirie. Eu acolo am fost invitat de unul dintre prietenii mei. Noi eram în doi. Fete n-au fost. Cum? Ele au văzut ce s-a întâmplat? Când a venit poliţia fetele nu mai erau acolo. Telefonul se află la poliţie, ca probă. Ce s-a întâmplat şi de ce s-a întâmplat eu nu cunosc, discuţati cu poliţia”, susţine Vitalie Diaconu, consilierul omului de afaceri Anatol Stati.

Procurorul Lilian Cociu recunoaşte că a fost în acea noapte în acel apartament privat, la invitaţia omului de afaceri Vadim Ciornea. „Am fost şi eu acolo, împreună cu un coleg de serviciu. Am fost la invitaţia lui Vadim. Nu ştiam că acolo era şi Diaconu. Când am venit, într-adevăr acolo erau şi fete. Am băut 50 de grame şi n-am avut nimic cu fetele. Ce vârstă aveau ele nu ştiu, pentru că şedeau prin părţi. Telefonul „Vertu” îi al lui Vadim. Ştiu telefonul cela de 7 ani. Acolo, de fapt, au vrut să-l dea în gât pe Vadim, văzând că are maşină bună. Ei au folosit exact schema de la Moscova. Acolo aşa se practică. Eu am o rugăminte personală, să nu scrieţi… Faptul că era şi Diaconu nu trebuie interpretat”, ne-a spus procurorul Lilian Cociu.

Minora vrea să uite noaptea de 21 noiembrie

Şi procurorul Sergiu Roşu, de la Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale, a recunoscut că a fost în apartamentul privat. „Eu acolo am ajuns ocazional. M-am aflat la timpul nepotrivit în locul nepotrivit. Deja se primeşte ca în bancul cu fata primarului. Demonstrează că nu are fată. Aşa şi aici. Nu aş dori să fie mediatizate chestiile date. Eu acolo am ajuns ocazional. Pe fete nici nu ştiu cum le cheamă. Nu le cunosc. Eu m-am dus cu Lilian Cociu şi nu la invitaţia altuia”, a spus acesta. Reporterii ZdG au contactat-o pe una dintre fetele care au fost în ap. 22, în anturajul procurorilor şi al omului de afaceri. Nadejda C. are 17 ani şi este din Chişinău. Ne-a spus că îi este frică să se întâlnească cu noi, după tâlhăria din acea noapte.

„A fost o coincidenţă. Închid ochii la tot şi îmi închipui că nu a fost nimic acolo. Vreau să trăiesc liniştită şi să nu mă tem să merg pe stradă. Vreau să trăiesc viaţa mea simplu. Am uitat de toate. Nu ştiu nimic. Nu mai vreau să aud de chestiile astea. A fost o coincidenţă. O situaţie care nu mi-a plăcut. Eu nu vreau să mă întâlnesc cu nimeni pentru că nu vreau să-mi creez mai departe probleme”, ne-a spus Nadejda la telefon.

După discuţia telefonică, minora şi-a închis mobilul. Şi-a şters toate profilurile de pe site-urile de socializare, pentru ca nimeni să nu o mai contacteze. Aceasta ne-a mai precizat că are un job stabil, însă nu ne-a oferit şi alte detalii.

Omul de afaceri Vadim Ciornea deţine mai multe firme, inclusiv în zone off-shore. Numele acestuia figurează în mai multe dosare intentate de Procuratura Generală. În calitate de director al companiei „Gasvat Grup” şi „Top Motor Club”, Vadim Ciornea acuza Procuratura Generală şi Judecătoria Economică că protejează interesele anumitor grupări, dar nu ale statului. Acesta mai susţinea că Procuratura Generală i-a intentat un dosar la comandă, fără a avea vreo probă.