• Corduneanu: “Ia-ţi dracul ista de aici”

  Corduneanu: “Ia-ţi dracul ista de aici”
  de
  vizualizări
  30 septembrie 2010 | 09:10

  294-corduneanyuJudecătoria Centru a trimis marţi la Curtea de Apel Chişinău cazul ex-deputatei Valentina Cuşnir, împotriva colaboratorilor de poliţie Petru Corduneanu şi Dumitru Rusu.

  Marţi, ex-deputata Valentina Cuşnir aştepta pe un scaun din coridorul Judecătoriei Centru începutul procesului de judecată.

  Lângă ea aştepta şi procurorul Liliana Verdeş, care se ocupă de cazul Cuşnir vs. Corduneanu&Rusu, dar şi de cazul Botnari şi Papuc, în contextul dosarului 7 aprilie.

  În coridorul instanţei de judecată am întrebat-o pe Cuşnir din ce motiv dosarul ei a fost transferat pentru examinare de la Judecătoria Buiucani la Judecătoria Centru. “Intenţia a fost ca să se tergiverseze examinarea dosarului. Cazul a fost transferat la solicitarea lui Dumitru Rusu”, explică ex-deputata, bătută de cei doi poliţişti în noaptea de 7 spre 8 aprilie.

  Corduneanu pipăie buzunarele jurnaliştilor

  Procurorul Liliana Verdeţ a ţinut să facă o remarcă Valentinei Cuşnir. „Dacă data trecută veneaţi la proces, dosarul de mult era trimis la Curtea de Apel. Data trecută, am fost prezenţi toţi”. “Voi aţi ştiut că eu nu voi fi prezentă şi de aceea au fost toţi. Am fost bolnavă”. În acest timp, la uşa judecătorului Ion Ţurcanu a apărut şi Petru Corduneanu, fost şef responsabil de ordinea publică la MAI, împreună cu subalternul său, Dumitru Rusu. Corduneanu a venit la şedinţa de judecată mestecând gumă, în ochelari de soare negri, într-un costum albastru. Ca de fiecare dată, el s-a arătat deranjat de prezenţa presei la proces. Mai mult ca atât, a ţinut să dea indicaţii jurnaliştilor şi să facă aprecieri. A mai verificat reporterii dacă nu cumva au reportofoane prin buzunare.

  “Dăi! Hai dăi bătaia că îţi dau voie. Fotografiază-mă şi fă-mi reclamă. Să stau lângă avocat? Uăi! Ghena şi cu Aleşca îţi dă ceva bani pentru asta? Ei vând cartoafe la Piaţa Centrală şi se împart cu tine ca să le dai fotografiile iestea. Nu înţelegi că îmi iei timpul. Tinere, subiectul este depăşit. Gata, s-o terminat vorba”, s-a dat în spectacol Petru Corduneanu pe coridorul Judecătoriei Centru. Acesta a pipăit buzunarele reporterului, ca să vadă dacă deţine sau nu reportofoane. Precizez că ţineam reportofonul în mână, iar acesta a fost conectat pe întreaga durată a discuţiilor.

  294-corduneanyu2“Chiar îmi eşti simpatică”

  Corduneanu, când a văzut că este fotografiat în continuare, a dat o altă indicaţie. “Te duci la tine în birou. Deschizi calculatorul şi uită-te la poze. Ai să vezi ce făcea colonelul de poliţie Corduneanu în timpul protestelor şi ce făceau alţii. Analizează cine chema copiii să devasteze clădirile şi tot aşa”.

  În sala de şedinţe, judecătorul Ion Ţurcanu a decis să trimită dosarul la Curtea de Apel, care urmează să examineze conflictul apărut după ce dosarul a fost transferat de la Judecătoria Buiucani la Judecătoria Centru. Judecătorul a mai spus că, în opinia sa, dosarul trebuie să fie examinat de Judecătoria Buiucani, deoarece fapta s-ar fi comis în PMAN şi lângă Palatul Naţional, zonă de care se fac responsabile autorităţile sectorului Buiucani. «Cauza penală se expediază la Curtea de Apel. Procesul se suspendă până la soluţionarea conflictului», a decis Judecătoria Centru.

  După ce au ieşit din sala de judecată, Corduneanu a ţinut să facă şi complimente avocatei care o reprezintă în judecată pe ex-deputata Valentina Cuşnir. «Chiar îmi eşti simpatică». «Dle Corduneanu, aveţi un costum albastru frumos», i-a replicat avocata. Corduneanu din nou s-a arătat deranjat de jurnalişti. “I-aţi dracu ista de apărat de aici. Nu vezi că eu vorbesc cu avocata? E o discuţie privată”.

  Corduneanu şi Rusu nu au plecat de la judecătorie imediat după ce s-a încheiat procesul, aşa cum obişnuiau să facă. Ei au continuat discuţia cu Valentina Cuşnir, în faţa Judecătoriei Centru. Corduneanu s-a arătat nemulţumit că o jurnalistă a precizat în timpul unei emisiuni tv că astăzi are loc şedinţa de judecată.

  De 3 ori i-au furat oglinzile de la automobil

  «Astăzi am văzut emisiunea. Informaţia la fetişoara asta simpatică, care cândva îmi zicea bădiţă, când era jurnalistă începătoare… Acum e destul de simpatică şi deşteaptă. E frumoasă şi deşteaptă până aici (a arătat cu mâna în zona centurii, n.r) şi jos». În această atmosferă, Rusu şi Corduneanu au zâmbit. «Doamna avocat, de ce nu zâmbiţi?». «Mie nu îmi plac glumele sexiste», a replicat avocata Valentinei Cuşnir.

  Totodată, Corduneanu i-a spus ex-deputatei că, în noaptea de 7 spre 8 aprilie, a fost şi el bătut. “Draga mea doamnă, eu şi Dumitru am fost bătuţi atunci”. “Când aţi fost bătuţi, dacă voi pe mine m-aţi bătut după miezul nopţii? Şi acum îmi stă în ureche cum Rusu striga: “Luaţi-o, suca, de aici. Suca are sediu aici””. “Nu am zis aşa, doamnă Valentina. Nu am zis aşa”, a replicat Dumitru Rusu.

  Corduneanu a început să poarte o discuţie dulceagă cu ex-deputata care îi acuza de maltratare. “Doamna Valentina, vă aduceţi aminte la câte mese rotunde am participat împreună? Dumneata apărai drepturile cetăţenilor şi potlogăriile care se făceau în parlament. Eu, cât am făcut pentru Spitalul Militar! Ştiţi că eu am condus o organizaţie milionară şi am ajutat spitalul din bani proprii. Corduneanu a fost rău. Noi toţi am fost răi. Eu ştiu că aveţi o familie extraordinară. Ştiu şi cum îi cheamă pe copiii matale şi unde au ei viză de reşedinţă. De un an, să ştii cum mă fură… Dacă în 10 ani nu mi-au furat nimic de la maşină, acum, în mai puţin de un an, mi-au furat de trei ori oglinzile de la maşină. Cât se mai poate aşa?”, a întrebat Corduneanu.

  Amintim că Petru Corduneanu şi Dumitru Rusu sunt bănuiţi de maltratarea fostei deputate Valentina Cuşnir, în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

  Iurie SANDUŢA

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • publicitate

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Vladimir Putin nu va mai organiza anul acesta conferinţa sa anuală de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii, anunță Kremlinul

  Preşedintele rus Vladimir Putin nu va mai organiza anul acesta conferinţa sa anuală de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii, un format amintind de marile show-uri televizate, întrucât a găzduit deja evenimente…
  Vladimir Putin nu va mai organiza anul acesta conferinţa sa anuală de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii, anunță Kremlinul

  Președintele fracțiunii parlamentare a PSRM anunță că este infectat cu Covid-19. Mesajul postat

  Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Corneliu Furculiță, a anunțat marți, 29 septembrie, că este infectat cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut printr-o postare pe…
  Președintele fracțiunii parlamentare a PSRM anunță că este infectat cu Covid-19. Mesajul postat

  Omenirea a depășit pragul de 1 milion de decese de COVID-19

  Un milion de oameni au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19 pe întreg globul, potrivit cifrelor furnizate de Worldometers. Mai mult de jumătate dintre decese s-au înregistrat în doar patru țări:…
  Omenirea a depășit pragul de 1 milion de decese de COVID-19

  10 întrebări de la cetățeni pentru Igor Dodon și Ion Chicu, adresate de lidera PAS, Maia Sandu

  Președintele PAS, Maia Sandu, a adresat în cadrul unui briefing de presă zece întrebări de la cetățeni pentru șeful statului Igor Dodon și premierul Ion Chicu. Întrebările sunt axate atât pe activitatea guvernu…
  10 întrebări de la cetățeni pentru Igor Dodon și Ion Chicu, adresate de lidera PAS, Maia Sandu

  Numărul total al secțiilor de votare constituite de CEC pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020

  Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) anunță marți, 29 septembrie, că pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020, au fost constituite, în total, 2143 de secții de votare. Potrivit CEC, din 2…
  Numărul total al secțiilor de votare constituite de CEC pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020

  LIVE/ Președintele PUN, Octavian Țîcu, depune documentele la CEC pentru înregistrare în calitate de candidat la alegerile prezidențiale

  Președintele Partidului Unității Naționale(PUN), Octavian Țîcu depune documentele la Comisia Electorală Centrală(CEC) pentru înregistrare în calitate de candidat la alegerile prezidențiale. „Au fost colectate p…
  LIVE/ Președintele PUN, Octavian Țîcu, depune documentele la CEC pentru înregistrare în calitate de candidat la alegerile prezidențiale