Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Cine tergiversează dosarul coruperii deputaţilor?

Cine tergiversează dosarul coruperii deputaţilor?

463-vitalie-burlacu-4O sentinţă în dosarul coruperii deputaţilor este departe, deşi, până acum, au avut loc nu mai puţin de 18 şedinţe de judecată, multe dintre ele fiind însă amânate din diverse motive. Acum, părţile mai examinează probele acuzării depuse de procurori. Între timp, unul dintre avocaţii lui Vitalie Burlacu a depus o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), invocând arestul ilegal şi tortura.

Pe 7 martie 2014, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Procuratura Anticorupţie (PA) anunţau că au reţinut în flagrant două persoane, bănuite că au încercat să corupă deputaţi din actuala coaliţie pro-europeană. Aceştia ar fi fost gata să plătească câte 250 de mii USD unor aleşi ai poporului, ca aceştia să-şi părăsească partidele în ajunul semnării şi ratificării de către Parlament a Acordului de Asociere dintre R. Moldova şi UE. Ulterior, pe 13 martie, CNA a mai anunţat că, într-o bancă din Chişinău, a fost găsită suma de 500 de mii de euro, într-un safeu închiriat de către Irina Baglai, una dintre persoanele reţinute. Irina, împreună cu Vitalie Burlacu, se află şi acum în arest. Deşi avocaţii acestora au solicitat în repetate rânduri eliberarea lor, magistraţii au decis că cei doi inculpaţi nu pot fi cercetaţi decât în stare de arest. Irina Baglai, fotomodel, şi Vitalie Burlacu, ex-angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în perioada comunistă, se află în închisoare de exact 8 luni.

463-irina-baglai-1„Care-i logica lor, eu nu ştiu”

Ultima şedinţă de judecată în acest dosar a avut loc la 20 octombrie 2014, la Judecătoria Buiucani. Şedinţele de la urmă, însă, au fost amânate, iar Eduard Harunjen, şeful Procuraturii Anticorupţie (PA), susţine că acest lucru s-ar întâmpla din cauza avocaţilor celor doi inculpaţi, care tergiversează examinarea dosarului. „Ultimele şedinţe au fost amânate deoarece avocaţii inculpaţilor au contestat la Curtea de Apel (CA Chişinău) mai multe acţiuni de urmărire penală, legate de măsurile preventive. Ei nu se prezentau. Acolo, şedinţele se amânau din lipsa avocaţilor, dar şi pentru că dosarul penal era la CA Chişinău… Noi avem mai mult de zece cazuri în care avocaţii inculpaţilor, la recursurile lor, nu se prezentau la CA Chişinău. Fără îndoială, are loc o tărăgănare a examinării dosarului din partea avocaţilor inculpaţilor. Care este logica lor, nu ştiu, dar e evident faptul că se tergiversează”, precizează procurorul.

Harunjen ne-a spus că, în paralel cu dosarul examinat la Judecătoria Buiucani, procurorii desfăşoară urmărirea penală pentru a stabili provenienţa banilor, dar şi persoanele implicate în coruperea deputaţilor. „Se lucrează. Informaţii există un milion şi una, dar, noi trebuie să le verificăm. Nu-i un dosar simplu. E unul de rezonanţă şi trebuie să avem probe concrete”, zice şeful PA. „Banii sunt la Trezoreria de Stat, sub sechestru. Maşina e la noi în ogradă, la CNA. Banii sunt obiectul infracţiunii. Ei urmează a fi confiscaţi. Acest lucru e inevitabil. Şi maşina am stabilit să fie calificată drept obiect al infracţiunii”, a precizat Harunjen.

Inculpatul Burlacu, la CtEDO

ZdG a încercat să discute cu avocaţii inculpaţilor, Anatolie Ceachir, care îl reprezintă pe Burlacu, şi Pavel Zamfir, care o apără pe Baglai. Ceachir nu ne-a răspuns la apeluri, iar Pavel Zamfir susţine că declaraţiile procurorilor sunt „aberaţii”. „Am contestat fiecare prelungire a mandatului de arest. Personal m-am prezentat ori de câte ori am fost citat. Nu pot răspunde pentru colegul meu, dar eu nu m-am eschivat de la şedinţele de judecată, niciodată nu am creat impedimente, inclusiv prin refuzul de a mă prezenta în instanţă”, a punctat Zamfir.

Deocamdată, în dosar e clar un singur lucru. După 18 şedinţe, părţile mai sunt la prima etapă a procesului, când se examinează probele depuse de procurori, mai mult de jumătate din şedinţe fiind amânate. Următoarea este programată pentru 7 noiembrie, dar niciuna dintre părţi nu ştie dacă de această dată va fi posibilă examinarea dosarului.

Avocatul Veaceslav Ţurcan l-a reprezentat pe inculpatul Vitalie Burlacu, iniţial, la nivel naţional. Acum, Ţurcan îl reprezintă la CtEDO, acolo unde deja a depus o cerere. „Cererea e înregistrată. Mai aştept răspuns la o scrisoare suplimentară. Cred că această cauză va fi examinată în mod prioritar, în urma circumstanţelor descrise de către mine. Avocaţii nu pot garanta succesul, dar, cred că în acest caz vom câştiga”, ne-a spus Ţurcan. Procurorul Harunjen ne-a spus că nu cunoaşte nimic despre existenţa unei cereri la CtEDO.

V.M.