Principală  —  Interviuri   —   VIDEO/ „Oare mai sunt Gorgani…

VIDEO „Oare mai sunt Gorgani în structurile actuale?”. Vitalie Marinuța, despre securitatea în structurile de apărare și pregătirea de război a R. Moldova, la Podcast ZdCe

Invitatul Podcast ZdCe este Vitalie Marinuța, fost ministru al Apărării în perioada anilor 2009-2014. El explică în ce condiții l-a numit în funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale pe Igor Gorgan, despre care o investigație a publicației The Insider a dezvăluit că ar oferit informații pentru Serviciul de informații militare al Forțelor Armate Ruse, cunoscut ca GRU.

De asemenea, Marinuța subliniază că este necesară pregătirea Armatei Naționale și a societății, în condițiile războiului desfășurat de Rusia în Ucraina.

Eu cred că noi avem o problemă destul de mare în structurile de securitate și apărare, inclusiv la Ministerul Apărării, unde militarii practic conduc totul, dar el ar trebui să fie condus de cei pe care i-am ales noi. Iar cei pe care i-am ales noi n-au capacitatea și n-au oameni care cunosc. Și, iată, noi suntem într-un impas, 30 și ceva de ani ne-am bătut joc de sistemul nostru de apărare și securitate. Nu am investit, am pus oameni comozi, când și cum ne-a venit, fiindcă Ministerul Apărării era așa: „Cine îl ia și pe ăsta? Hai, cui să-l dăm?” Și acum noi avem ceea ce avem. Avem cazul Gorgan care este o reprezentare a problemelor majore din sistem”, a declarat Vitalie Marinuța, la Podcast ZdCe.