Principală  —  Interviuri   —   VIDEO/ „Când am preluat conducerea…

VIDEO „Când am preluat conducerea acestui teatru, avea un buget nu că foarte mic, dar și problematic.  Era plin de datorii de la chiriași”. Elena Frunze-Hatman, directoarea Teatrului „Alexei Mateevici”, la Podcast ZdCe

„Fiecare își alege un gen de teatru, de spectacole, la care vrea să meargă. Important e ca acel spectacol să ne determine să medităm, să vrem să schimbăm lucruri și pe toate să le facem cu demnitate. (…) Este foarte plăcut când spectatorul iese cu foarte multe întrebări și atunci când iese și spune: Mi-am răspuns la atât de multe întrebări”, a subliniat invitata Podcast ZdCe, Elena Frunze-Hatman, directoarea Teatrului „Alexei Mateevici”, cel mai mic teatru din capitală.

Ea a preluat conducerea acestei instituții teatrale la sfârșitul anului 2018. „Când am preluat conducerea acestui teatru, avea un buget nu că foarte mic, dar și problematic.  Era plin de datorii de la chiriași. Avem jos și un bar care stă ilegal în spațiul nostru”, a declarat Elena Frunze-Hatman.

Sediul teatrului este în prezent în proces de reparație, iar trupa pregătește un nou spectacol, „Povești de familie”, Bljana Srbljanovic, spectacol ce se va juca într-o versiune inovatoare, pe întuneric. Elena Frunze-Hatman a vorbit despre cel mai recent spectacol jucat de trupa Teatrului „Alexei Mateevici”, „Podul de piatră. Elegiacelordelakmdistanță”, în regia Luminiței Țîcu, un spectacol de teatru documentar bazat pe istoriile mai multor migranți din R. Moldova, despre drama celor plecați și a celor rămași.

Elena Frunze-Hatman s-a referit și la condiția actorului în R. Moldova, nevoit să muncească pentru salarii mici sau să aibă mai multe locuri de muncă în același timp.

„Dacă vă zic ce salariu ia actorul, o să spuneți dumneavoastră dacă poate să trăiască bine. Este un salariu de 6 000 și ceva, 7 000 și ceva de lei, calculat. Se duce la card în jur de 5 000 de lei, dacă e doar pe funcție de actor și cu vechime”, a subliniat directoarea Teatrului „Alexei Mateevici”. Potrivit ei, în R. Moldova, teatrul este un domeniu „destul de vulnerabil. Eu nu știu dacă mai sunt sectoare cu salarii atât de mici”.