Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor…

VIDEO Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 23 octombrie 2021

Aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova rămâne a fi subiectul fierbinte al acestei săptămâni. Parlamentul a introdus stare de urgență în domeniul energeticii pentru ca autoritățile să poată achiziționa gaze naturale din surse alternative, întrucât negocierile cu gigantul energetic rus Gazprom bat pasul pe loc. 

În același timp, Termoelectrica a epuizat stocul pe care l-a avut de păcură, iar Guvernul a decis să aloce păcură din rezerva de stat, acțiune criticată de unii analiști politici, pentru că spun ei, în această perioadă sunt înregistrate temperaturi ridicate și nu se știe prin ce iarnă vom trece. 

Apropo de modalități de a face economii. Președintele „Moldovagaz” se întreba la finele săptămânii trecute „de ce să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea” sau ce poate fi dificil dacă atunci când pleacă la serviciu sau în altă parte, proprietarul unui apartament sau casă reduce capacitatea sistemelor de încălzire autonome în timpul absenței sale? Vrem să cunoaștem, în comentarii lăsate mai joi, cum respectați îndemnul „Moldovagaz” de a reduce consumul de gaze. 

Nici în gestionarea situației create de COVID-19 lucrurile nu stau bine. Parlamentul a decis, în primă lectură să nu mai acorde indemnizații în caz de infectare și deces cadrelor medicale nevaccinate. În cadrul dezbaterilor, deputații din opoziție au acuzat-o pe ministra sănătății, Ala Nemerenco de gestionarea defectuoasă a pandemiei.

Trebuie să recunoaștem că lucrurile stau deloc nu bine, zilnic fiind înregistrate în jur de 2 mii de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 și recorduri de decese provocate de acest virus, iar spitalele sunt pline de bolnavi. Nici în România situația nu este mai bună, iată de ce Chișinăul a trimis în această săptămână un grup de 22 de medici și 10 paramedici într-o misiune umanitară la spitalul modular COVID de la Lețcani, județul Iași. Medicii moldoveni se vor alătura echipei medicale române pentru tratarea pacienților infectați cu noul tip de coronavirus. 

Iar în organele de drept este în continuare forfotă mare. Mircea Roșioru, fost adjunct al lui Stoianoglo a primit statut de bănuit în dosarul procurorului general suspendat, pentru că ar fi semnat procesul-verbal al ședinței de lucru de la Procuratură, în cadrul căreia s-a luat decizia de a renunța la învinurile în privința lui Veaceslav Platon, în dosarul „fraudei bancare”.

Iar Ruslan Popov, un alt adjunct al procurorului general suspendat, a revenit în penitenciar. După câteva zile petrecute în arest la domiciliu, acesta a primit 20 de zile de arest preventiv. Unul dintre avocații lui Popov spune că va contesta această decizie tocmai la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Mișcări sunt și în privința imaginilor video în care Vladimir Plahotniuc îi transmite o pungă neagră lui Igor Dodon, pe când acesta era președinte de țară. S-a dispus verificarea procesului penal, care însă nu a avut o finalitate, Stoianoglo spunând că nu există dovezi suficiente pentru a trage pe cineva la răspundere, chiar dacă nici măcar personajele care apar în imagini nu au fost audiate. Totuși, procurorul suspendat spunea anterior că, admite că în acea pungă erau bani. 

Tot săptămâna aceasta dosarul fostului deputat democrat Constantin Țuțu, mai nou cititor pe Transfăgărășan, în care este învinuit pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații a fost trimis în judecată. Diferența dintre venituri și cheltuielile lui Țuțu a fost, în perioada 2014-2019, de mult peste 3,5 milioane de lei, procurorii spunând că asemenea mijloace nu puteau fi obținute licit, din funcția de demnitate publică.  

Iar procurorul Dumitru Raileanu a avut parte de percheziții în biroul său, în cadrul dosarului în care este vizat procurorul general suspendat, în partea ce ţine de examinarea procedurii de revizuire a dosarului din România în care este vizat fugarul Vladimir Plahotniuc.

La Chișinău nu este precum la Cahul. Asta au înțeles și avocații fugarului Ilan Șor. Cei trei apărători ai acestuia au fost amendați cu câte o mie de lei pentru că nu s-au prezentat la ședința de judecată care se examinează la Curtea de Apel Chișinău. Lui Șor i s-a dat și un avocat din oficiu, care se va prezenta la fiecare ședință. 

Mișcări interesante avem și în politică. Igor Dodon și-a dat seama că nu are rost să stea în actualul Parlament și a renunțat la mandatul de deputat. Mai mult, el va renunța și la șefia Partidului Socialiștilor, care ar putea să nu mai aibă un lider, ci un organ colegial format din 5 membri ai Comitetului Executiv.

Pe zdg.md găsiți un articol amplu despre averea și evoluțiile lui Dodon, de la venirea sa în funcții publice până la abandonarea mandatului de parlamentar. 

Iar Pavel Filip a decis să se retragă de la conducerea Partidului Democrat. Pe 30 octombrie democrații se vor convoca la Consiliului Politic Naţional, iar până atunci interimatul funcţiei de preşedinte al formaţiunii va fi asigurat de Monica Babuc.

În această săptămână a picat și moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Justiției în domeniul justiției. Pentru ea au votat doar 28 de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. 

Criza gazelor naturale a făcut ca prim-ministra Natalia Gavrilița să aibă o discuție cu așa numitul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselsky. Cei doi însă, au discutat nu doar despre gaze, dar și despre fotbal. Krasnoselsky i-a spus prim-ministrei că sportivii de la Sheriff nu pot primi fondurile câștigate în Champions League, deoarece clubului nu i se permite să deschidă un cont în băncile de pe malul drept al Nistrului. Sheriff Tiraspol a fost învinsă de echipa Inter Milano cu scorul de 1 la 3. Cu toate acestea, campioana R. Moldova la fotbal rămâne lider în grupa D din Liga Campionilor.