Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ședința comună a Parlamentelor…

VIDEO Ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României s-a încheiat cu adoptarea unei Declarații comune

La Chișinău a avut loc ședința solemnă comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României, la care au participat Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, Președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu, Președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu, împreună cu membrii celor două legislative.

Ședința comună s-a încheiat cu adoptarea unei Declarații comune. 

Parlamentarii au fost salutați de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Ședința comună a celor două Parlamente se înscrie într-un mod logic și firesc în relația ascendentă dintre Republica Moldova și România, relansată la sfârșitul anului 2020. Sunt încrezătoare că evenimentul de astăzi va impulsiona cooperarea dintre Chișinău și București pentru noi proiecte de infrastructură, de consolidare a independenței energetice sau de modernizare a comunitățile locale”, a declarat șefa statului.

Speakerul Igor Grosu a subliniat că prin evenimentul de astăzi se lansează un nou instrument și anume formatul ședințelor comune ale celor două legislative, care este confirmat prin semnarea Declarației comune.

„Pe lângă simbolismul acestui eveniment, îmi doresc ca această platformă să servească drept reper pentru ghidarea activității legislativului de la Chișinău în procesul de negociere a aderării la UE. Ce punem noi în acte și legi să resimtă cetățenii în viața de zi cu zi. O viață mai bună, fericită, aici, acasă”, a declarat Președintele Paramentului, Igor Grosu.

Președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu, a remarcat semnificația momentului în care are loc ședința comună a celor două Parlamente – la o zi după ce Comisia Europeană a făcut o recomandare în sprijinul statutului de candidat la Uniunea Europeană.

„Este un eveniment cu o puternică încărcătură simbolică care demonstrează deschiderea fără precedent a relațiilor dintre țările noastre, angajamentul de  a seta un nivel de ambiții superior la nivel bilateral și susținerea fermă a României pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova”.

Președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu, de-asemenea, s-a pronunțat în susținerea conferirii statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următoarea ședință a Consiliului European.

„Întotdeauna vom fi de aceeași parte în ceea ce privește destinul european al Republicii Moldova și avem datoria să muncim, împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetățenilor pe care îi reprezentăm!”, a declarat Ion-Marcel Ciolacu.

Cu mesaje de salut au avut și Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Popșoi, deputații Veronica Roșca, care este Președinta Grupului parlamentar de prietenie Republica Moldova-România, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Vladimir Bolea, Petru Frunze, Larisa Voloh, Olesea Stamate, Lilian Carp.

De asemenea, au adresat mesaje de salut europarlamentarul Eugen Tomac și mai mulți deputați români:  Vicepreședinta Senatului României, Alina-Ștefania Gorghiu, și Vicepreședinții Camerei Deputaților, Vasile-Daniel Suciu și Ilie Dan Barna, precum și Titus Corlățean, Anca Dana Dragu, Gheorghe Nacov, Dénes Seres, Laurențiu-Dan Leoreanu, Raisa Enachi.

La finalul reuniunii președinții Parlamentelor Republicii Moldova și României au susținut o conferință de presă.