Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Prim-ministra Natalia Gavrilița, despre…

VIDEO Prim-ministra Natalia Gavrilița, despre creșterile salariale pentru judecătorii CC: „Sunt justificate și pentru a ne asigura că deciziile se iau în interesul public și nu în interesul unor grupuri”

Sursa foto: Guvernul R. Moldova

Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, susține că majorările salariale pentru judecătorii Curții Constituționale (CC) sunt justificate „pentru a ne asigura de faptul că deciziile se iau în interesul public și nu în interesul unor grupuri”. Declarația prim-ministrei a fost făcută miercuri, 8 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, după ședința Cabinetului de miniștri.

Premiera Gavrilița a afirmat că salariile judecătorilor Curții Constituționale din Ucraina și din alte țări sunt de câteva ori mai mari decât cele ale magistraților din R. Moldova.

„Noi credem că salariile trebuie să crească pentru toate categoriile de cetățeni, anume de aceea am recurs la creșteri salariale și pentru toate categoriile cu 100 de lei la valoarea de referință și pentru anumite categorii cu sume mai mari. În ceea ce privește Curtea Constituțională este foarte important să avem asemenea instituții integre, care, de fapt, asigură prosperitatea țării și ajută la menținerea integrității pe tot spectrul de instituții, care efectuează justiția. De aceea, noi credem că în condițiile în care salariile judecătorilor Curții Constituționale din Ucraina, din alte țări sunt uneori chiar și de două ori mai mari, aceste salarii sunt justificate pentru a ne asigura că deciziile se iau în interesul public și nu în interesul unor grupuri”, a spus Natalia Gavrilița.

Prim-ministra Natalia Gavrilița precizează că salariile în sectorul bugetar sunt reglementate de sistemul unic de salarizare.

„Este Legea nr. 270, care reglementează acest sistem. El este bazat pe o valoare de referință pentru fiecare grup ocupațional și clase de calificare. Deci, împreună acestea generează o valoare a salariului. În lege este prevăzut că această valoare de referință va crește în fiecare an. Deci, această valoare de referință va crește în fiecare an și astfel am crescut valoarea de referință cu 100 de lei pentru toate categoriile de angajați, iar pentru anumite categorii, precum asistenții psihopedagogici, am crescut și clasele, astfel că creșterea procentuală sau relativă este mai mare decât cea generală”, a precizat prim-ministra.

Întrebată în cadrul conferinței de presă, de ce s-a majorat de la 40% la 100% salariile judecătorilor de la CC, iar în cazul profesorilor cu doar 5%, prim-ministra a declarat că „Curtea Constituțională este un organ de care depinde prosperitatea întregii societăți, aplicarea legii în R. Moldova”.

„În cazul Curții constituționale a fost stabilit un spor pentru activitatea constituțională. Este un organ de care depinde prosperitatea întregii societăți, de care depinde aplicarea legii în R. Moldova și, în condițiile în care în toate țările, diferența aceasta dintre judecătorii Curții Constituționale și alte categorii de angajați în domeniul public sunt comparabile și, în plus, numărul de persoane în Curtea Constituțională este destul de mic și impactul bugetar este relativ”, a spus Gavrilița.

Începând cu anul 2022, Judecătorii Curții Constituționale (CC) vor primi un salariu net de circa 60 de mii de lei, față de 25,5 mii de lei, cât primesc acum.

Majorarea salariilor magistraților a fost posibilă după ce în ședința Parlamentului din 6 decembrie curent, deputații au votat două amendamente, unul la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (politica bugetar-fiscală) și unul la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022. 

Amendamentele au fost propuse de trei deputați de la Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreședinta fracțiunii, Veronica Roșca și președinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate. Detalii aici.

Reacții după ce s-a decis ca judecătorii Curții Constituționale să primească, începând cu anul 2022, un salariu net de circa 60 de mii de lei lunar