Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ ANTICIPATE 2021. Constatările Promo-LEX…

VIDEO ANTICIPATE 2021. Constatările Promo-LEX până la ora 14:00: „Au fost recepționate 340 de semnalări. Un primar oferă recompensă o halbă de bere pentru fiecare vot pentru un anumit concurent electoral”

Foto: Promo-LEX

Reprezentanții Misiunii de Observare Promo-LEX anunță constatările observatorilor privind desfășurarea scrutinului electoral până la ora 14:00. Potrivit directorului de program Promo-LEX, Nicolae Panfil, până la ora respectivă au fost recepționate 340 de semnalări. În apropierea secției de votare nr. 95 din sectorul Buiucani al capitalei, un observator Promo-LEX, aflându-se lângă secția de votare, a fost martorul unei discuții telefonice dintre o persoană care se deplasa la secția de votare. Prima persoană explica interlocutorului său că merge să voteze dat fiind faptul că un candidat ar oferi 75 de euro pentru un vot.

Nicolae Panfil spune că a fost raportat un caz în care primarul satului Speia din Anenii Noi ar oferi drept recompensă o halbă de bere pentru fiecare vot pentru un anumit concurent electoral.

„Reieșind din zvonurile și discuțiile persoanelor care urmau să-și exercite dreptul la vot, primarul satului Speia oferă recompensă o halbă de bere pentru fiecare vot pentru un anumit concurent electoral. Recompensa se face la barul primarului. Observatorul a văzut cum unele persoane după vot luau halba de bere fără să achite. De asemenea, a fost o discuție în care o doamnă îi povestea celelalte că cine votează cu un anumit concurent primește o halbă de bere gratis. Adică, informațiile s-au confirmat din câteva surse”, a declarat directorul de program Promo-LEX.

Promo-LEX: „Lângă postul vamal din satul Doroțcaia, un bărbat s-a apropiat de observatorul Asociației și l-a întrebat: „Îmi plătiți ceva că am fost la votare?”

Potrivit directorului de program Promo-LEX, Nicolae Panfil, în regiunea transnistreană, la ora 10:10, un alegător a raportat că în transportul cu care s-a deplasat spre secția de votare s-ar fi acordat bani pentru a vota pentru un anumit concurent electoral.

Au fost prelucrate 266 de semnalări ca fiind incidente. Dintre acestea 211 sunt situații problematice sau incidente legate de desfășurarea scrutinului. De la ora 09:00 până la ora 14:00 au fost înregistrate 10 cazuri de corupere a alegătorilor. La secția de votare nr. 30, în jurul orei 09:30-09:40, lângă secția de votare au fost observate circa șase unități de transport. Potrivit declarațiilor persoanelor care coborau din unitățile de transport respective, aceștia sunt din partea unui concurent electoral care le-a promis achitarea unei sume de la 400 la 500 de lei pentru fiecare vot. Lângă postul vamal din satul Doroțcaia, la ora 09:30, un domn în vârstă s-a apropiat de observatorul Promo-LEX și l-a întrebat: „Îmi plătiți ceva că am fost la votare?”. Ulterior, a plecat grăbit. Tot în regiunea transnistreană, la ora 10:10 minute, un alegător a menționat că în transportul cu care s-a deplasat se acordă bani pentru a vota pentru un concurent. De asemenea, în Cocieri, la ora 10:40 o alegătoare se revolta că nu i s-a pus ștampila în fișa de însoțire a buletinului și nu va primi banii pentru că a votat”, a declarat Panfil.

Nicolae Panfil: „Fenomenul care a fost în 2019 cu transportarea organizată a alegătorilor cu autocarele, practic nu se desfășoară în cadrul acestui scrutin. Este organizat în alt mod”

Până la ora 14:00 au fost raportate 20 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare.

„În Molovata Nouă, aproximativ 23 de mașini au fost observate în fața secției de votare. Veți observa că acel fenomen care a fost în 2019 cu transportarea organizată cu autocarele, practic nu se desfășoară în cadrul acestui scrutin. Fenomenul este organizat în alt mod, prin intermediul mijloacelor de transport mai mici: autoturisme personale, taxi. În regiunea secției de votare din satul Doroțcaia, un microbus albastru transporta în jur de 7 persoane discuțiile purtate. Din discuțiile purtate lângă microbus s-a înțeles că sunt organizați din partea unui concurent electoral și urmează să mai fie aduși alegători (…). Astăzi noi nu vom da nume de concurenți electorali. În raport vom indica mai multe informații la care se referă aceste cazuri”, a precizat Panfil.

Duminică, 11 iulie, în R. Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate. 3 287 140 cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne să aleagă componența viitorului Parlament de la Chișinău, să decidă cine va ocupa cele 101 fotolii de deputat, pentru un mandat de 4 ani.

În cursă sunt înregistrați 23 de concurenți electorali, dintre care 20 de partide, 2 blocuri electorale și un candidat independent. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

1.      Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;

2.      Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;

3.      Blocul electoral „Renato Usatîi”;

4.      Partidul Politic „Șor”;

5.      Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;

6.      Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;

7.      Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда” ;

8.      Partidul Democrat din Moldova;

9.      Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;

10.  Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”;

11.  Partidul Politic „Democraţia Acasă”;

12.  Partidul Politic „NOI”;

13.  Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”;

14.  Partidul Politic Alianța pentru Unirea Românilor;

15.  Partidul Politic Partidul Verde Ecologist;

16.  Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”;

17.  Partidul Politic „Puterea Oamenilor”;

18.  Partidul Regiunilor din Moldova;

19.  Partidul „Patrioții Moldovei”;

20.  Partidul Politic „Partidul Schimbării”;

21.  Partidul Politic Noua Opțiune Istorică;

22.  Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;

23. Veaceslav Valico (candidat independent).