Principală  —  IMPORTANTE   —   Va contesta decizia CEC? Năstase:…

Va contesta decizia CEC? Năstase: „Hotărârea a fost grăbită în mod artificial și forțată de guvernare”

Foto: privesc.eu

Andrei Năstase susține că decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a anula alegerile locale din 3 iunie a fost una grăbită în mod artificial și forțată de guvenarea actuală. Liderul Platformei DA a menționat că încă nu a decis dacă va contesta decizia și că urmează să ia o hotărâre după ce va analiza împreună cu juriștii hotărârea CEC.

„În mod normal, trebuie să o analizăm și să vedem care sunt soluțiile. O vom da și pe mâna avocațiilor care m-au reprezentat. Această hotărâre a CEC a fost una grăbită în mod artifical și forțată de această guvernare condusă de Plahotniuc.  Această hotărâre ar putea fi contestată. Problema e că te duci într-un sistem de justiție care s-a transformat într-un pluton de execuție a lui Plahotniuc și iată că și votul popular a ajuns să fie ucis de instanțele de judecată, controlate politic. Înțelegem că mergem să contestăm o decizie luată de un organism controlat plenar de Plahotniuc, către un al organism controlat plenar de același Plahotniuc. Oamenii trebuie să înțeleagă că avem un cerc vicios în care dacă nimerești, așa cum am nimerit noi, oligarhul încearcă să nu ne mai dea voie să ieșim. Trebuie să găsim soluții democratice și pașnice, a menționat Năstase pentru Ziarul de Gardă.

După ce partenerii externi s-au arătat îngrijorați de invalidarea alegerilor locale, Pavel Filip a cerut Ministerului Justiției să analizeze deciziile instanțelor de judecată privind invalidarea mandatului lui Năstase. Președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat la rândul său că deciziile instanțelor de judecată trebuie executate, iar în cauza în care există neajunsuri în legislație, probabil este cazul de a fi efectuate anumite schimbări de rigoare. Andrei Năstase este însă de părerea că legislația este perfectă în acest sens: „Să fie clar și pentru Filip, Candu și Plahotniuc. Legislația Republici Moldova pentru această speță este una perfectă. Nu despre lege este vorba și dificultățile pe care le-ar crea, este vorba despre o execuție politică la comanda lui Plahotniuc, executată de niște judecători vulnerabili.

„Aceste alegeri au fost furate. Alegerile trebuiau validate de instituțiile statului. Pentru că ei nu au făcut-o, noi vom insista, pentru că aceste instituții au luat decizii politice, dictate de guvernarea controlată de Plahotniuc. Ar trebui să soluționeze problema pentru că ne fac de râs în fața Europei și înregii lumi. Nu există așa precedent nicăieri în lume. După furtul miliardului vom fi cunoscuți în lumea întreagă și pentru furtul votului”, a mai adăugat liderul Platformei DA.

CEC a publicat anterior un comunicat de presă în care neagă că instituția ar fi politizată și susține că aceste acuzații sunt nefondate, neprobate și conțin subtext politic. Acuzațiile au fost respinse anterior și de premierul Pavel Filip și Liderul PDM Vlad Plahotniuc, care au declarat că democrații nu au de câștigat de pe urma invalidării alegerilor și că nu au fost implicați în acest proces.

Pe 29 iunie pe fundalul protestelor, CEC a declarat nule alegerile locale noi. Prin hotărârea respectivă a fost pus punct procesului electoral local, respectiv primarul mun. Chișinău ar urma să fie ales în mod ordinar, în 2019.

Andrei Năstase a fost ales primar al capitalei la 3 iunie cu peste 52% din voturi și cu un avantaj de 12 643 de voturi față de candidatul PSRM, Ion Ceban. În următoarele trei săptămâni, pe rând, Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au invalidat alegerile pe motiv că, atât Andrei Năstase, cât și Ion Ceban, au făcut agitație la 3 iunie care a influențat zeci de mii de votanți.