Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! Parlamentul a votat:…

ULTIMA ORĂ! Parlamentul a votat: Alegerile prezidențiale se vor desfășura pe data de 1 noiembrie

Sursa foto: Radio Chișinău

Parlamentul a decis astăzi, 21 mai, în ședință plenară că alegerile prezidențiale vor fi organizate pe 1 noiembrie 2020. Pentru au votat 50 de deputați din cei 98 prezenți în sală. 

În cadrul ședinței, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a înaintat un amendament. Acesta a propus ca data alegerilor prezidențiale să fie 25 octombrie 2020. Amendamentul însă nu a fost susținut.

„Adică chiar în prima duminică în care pot avea loc legal alegerile prezidențiale și cu o săptămână mai devreme decât propune Dodon și PSRM. Dincolo de alte argumente, cu cât mai repede va pleca Dodon de la Președinție cu atât mai bine va fi pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei”, a susținut Litvinenco.

„Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco: De ce pe 1 noiembrie?
Bolea: De-atâta!”, sunt unele dintre câteva replici făcute în cadrul ședinței de astăzi, asupra acestui proiect.

Deputatul PAS, Lilian Carp a cerut demisia președintelui, Igor Dodon: ,,Eu cred că Dodon trebuie să-și depunsă demisia, nu din onoare căci ea nu există”.

Și Iurie Reniță, deputatul PPDA, a propus ca data alegerilor prezidențiale să fie 25 octombrie 2020.

Nota informativă a proiectului de lege:

În conformitate cu prevederile art.109 din Codul Electoral „Alegerile pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova se vor desfășura cu cel puţin 30 de zile şi cel mult 60 de zile înainte de expirarea mandatului  preşedintelui în funcție.  (3) Parlamentul stabileşte data alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. ” Mandatul Președintelui Republicii Moldova în exercițiu, domnul Igor DODON expiră la data de 23 decembrie 2020.

În această ordine de idei , Parlamentul urmează să stabilească data alegerilor Președintelui Republicii Moldova. Astfel, se propune ca prin hotărîre a Parlamentului să fie stabilită ziua de 1 noiembrie 2020 – ziua alegerilor Președintelui Republicii Moldova”.

La 11 mai, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a venit cu propunerea ca alegerile prezidențiale ordinare din toamna acestui an să se desfășoare pe data de 1 noiembrie. Tot în aceeași zi Partidul Socialiștilor a anunțat că proiectul de hotărâre în acest sens a fost înaintat în Parlament.