Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Conducătorii comisiilor permanente…

ULTIMA ORĂ Conducătorii comisiilor permanente ale Parlamentului, desemnați. Opt comisii – conduse de PAS, iar trei de BCS

Au fost decise numele conducătorilor celor 11 comisii parlamentare permanente. Din numărul total, fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate” va deține președinția în opt comisii, iar fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor – în trei comisii.

Comisiile permanente conduse de PAS:

  • Comisia administrație publică (9 membri) – Larisa Voloh;
  • Comisia agricultură şi industrie alimentară (9 membri) – Vladimir Bolea;
  • Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media (12 membri) – Liliana Nicolăescu-Onofrei;
  • Comisia economie, buget şi finanţe (10 membri) – Dumitru Budianschi;
  • Comisia juridică, numiri şi imunităţi (11 membri) – Olesea Stamate;
  • Comisia politică externă şi integrare europeană (9 membri) – Doina Gherman;
  • Comisia protecţie socială, sănătate şi familie (9 membri) – Dan Perciun;
  • Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică (9 membri) – Lilian Carp.

Comisiile permanente conduse de BeCS:

  • Comisia de control al finanțelor publice (7 membri) – Tatiana Cunețchi;
  • Comisia mediu și dezvoltare regională (8 membri) – Elena Bondarenco;
  • Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice (7 membri) – Grigore Novac.

După o pauză de trei zile, joi, 29 iulie, noul Parlament ales de la Chișinău s-a întrunit într-o nouă ședință, în cadrul căreia au fost constituite fracțiunile parlamentare și alese organele de conducere ale Legislativului.

Liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a fost ales spicher al Parlamentului, fiind și unicul candidat înaintat pentru această funcție. 

64 de deputați au votat pentru candidatura lui Grosu. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au refuzat să participe la procedura de alegere a noul spicher menționând că „nu are rost”.

Tot în cadrul ședinței Parlamentul de legislatura a XI-a au fost aleși și cei doi vicepreședinți – unul numit din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea care deține majoritatea absolută și unul din partea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), a doua cea mai mare formațiune din punct de vedere numeric și care s-a declarat oficial în opoziție.

Cei doi vicepreședinți ai Legislativului sunt Mihail Popșoi (PAS) și Vlad Batrîncea, ambii deținând această funcție și în Parlamentul de legislatura XI-a. Detalii aici

În Parlamentul nou ales au fost constituite trei fracțiuni parlamentare ale Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Politic ȘOR, declarațiile de constituire fiind rostite tot în cadrul ședinței Legislativului de joi, 29 iulie, de membrii acestora.

Fracțiunea PAS, care deține majoritatea absolută fiind reprezentată de 63 de deputați, va fi condusă de deputatul Mihail Popșoi.

BECS este cea de-a doua fracțiune parlamentară formată și este reprezentată de 32 de deputați comuniști și socialiști. Fracțiunea va fi condusă de socialista Zinaida Greceanîi.

Cea de-a treia fracțiune parlamentară este Partidul Politic ȘOR, reprezentată de șase deputați și care va fi condusă de Ilan Șor, deputatul condamnat la 7 ani de închisoare pentru escrocherie și care este anunțat în căutare internațională.

Componența conducerii fracțiunilor parlamentare:

PAS
Președinte: Mihail Popșoi
Vicepreședinți: Vladimir Bolea, Veronica Roșca, Lilian Carp și Doina Gherman
Secretar general: Artur Mija

BECS
Președinte: Zinaida Greceanîi
Vicepreședinți: Corneliu Furculiță, Constantin Starîș
Secretar general: Vasile Bolea

P. ȘOR
Președinte: Ilan Șor
Vicepreședinți: Petru Jardan
Secretar general: Marina Tauber

Biroul permanent al Parlamentului va fi avea 12 membri, trei membri din oficiu – președintele și cei doi vicepreședinți ai Parlamentului și opt membri desemnați de cele trei fracțiuni parlamentare.

Componența Biroului permanent:

Igor Grosu (PAS)
Mihail Popșoi (PAS)
Vlad Batrâncea (BCS)
Vladimir Bolea (PAS)
Doina Gherman (PAS)
Liliana Nicolaescu-Onofrei (PAS)
Dan Perciun (PAS)
Veronica Roșca (PAS)
Olesea Stamate (PAS)
Vasile Bolea (BCS)
Corneliu Furculiță (BCS)
Denis Ulanov (P. ȘOR)

Noul Parlament ales al R. Moldova se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire, care a avut loc luni, 26 iulie. Este pentru prima dată în istoria independentă a R. Moldova când un Legislativ este constituit legal la jumătatea termenului prevăzut de legea supremă, mai exact la 15 zile de la alegerea noului Parlament.

Prima ședință a noului Parlament ales s-a încheiat luni, 26 iulie, la cinci minute după ce președinta R. Moldova, Maia Sandu, și-a încheiat discursul de la tribuna principală, deputații PAS anunțând pauză până joi, 29 iulie.