Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ CEC a dispus…

ULTIMA ORĂ CEC a dispus renumărarea buletinelor de vot în două localități, după ce magistrații CSJ au admis recursurile depuse de PDCM

Foto: Primăria Florești

Comisia Electorală Centrală (CEC) a dispus în ședința de luni, 20 noiembrie, renumărarea voturilor pentru funcția de primar al satului Hîjdieni, raionul Glodeni, și al satului Sănătăuca, raionul Florești, exprimate în cadrul primului tur al alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Conform unui comunicat al CEC, hotărârea a fost aprobată în contextul deciziilor Curții Supreme de Justiție din 18 noiembrie 2023, prin care au fost admise recursurile depuse de către Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei” (PDCM) privind anularea parțială a hotărârii CEC din 10 noiembrie 2023 „Cu privire la unele cereri și contestații prin care se solicită dispunerea renumărării voturilor, depuse la CEC în zilele de 7-9 noiembrie 2023”. Astfel, instituția a fost obligată să dispună renumărarea buletinelor de vot în aceste circumscripții electorale.

Procedura de renumărare se va efectua cel târziu la data de 21 noiembrie 2023, iar rezultatul acestui proces se va aduce la cunoștința Comisiei cel târziu la 22 noiembrie 2023.

„(…) Comisia Electorală Centrală hotărăște: 1. Se ia act de deciziile Curții Supreme de Justiție din 18 noiembrie 2023 cu numerele dosarelor respective. 2. Se dispune renumărarea buletinelor de vot valabile exprimate, inclusiv a buletinelor de vot nevalabile, neutilizate și anulate, pentru funcția de primar al satului Hîjdieni, raionul Glodeni, în Circumscripția electorală Sătească, Hîjdieni, nr. 19/12, raionul Glodeni, și a buletinelor de vot nevalabile, neutilizate și anulate pentru funcția de primar al satului Sănătăuca, raionul Florești, în Circumscripția electorală Sătească, Sănătăuca, nr. 18/31, raionul Florești. procedura de renumărare se va efectua cel târziu la data de 21 noiembrie 2023 (…)”, a declarat membrul CEC Alexandr Berlinschii în ședință.

Pe 18 noiembrie 2023, magistrații CSJ au admis demersurile depuse de partidul condus de fostul premier Ion Chicu și au obligat CEC să emită o hotărâre cu privire la renumărarea voturilor în circumscripția Sănătăuca, raionul Florești, la alegerea primarului satului Sănătăuca, precum și renumărarea de către CEC a voturilor în circumscripția Hîjdieni, raionul Glodeni, la alegerea primarului satului Hîjdieni.

Pe 5 noiembrie 2023, în R. Moldova au avut loc alegeri locale generale. Pe 19 noiembrie 2023 s-a desfășurat cel de-al doilea tur de scrutin. Conform datelor preliminare publicate de CEC, în total, în localitățile unde au fost aleși primarii în turul doi și în localitățile unde a avut loc votarea repetată, la urnele de vot s-au prezentat circa 314 mii de alegători, dintre care 55% sunt femei și 45 % sunt bărbați.

Potrivit datelor furnizate de CEC, mandatul de primar al satului Hîjdieni, raionul Glodeni, a fost câștigat în primul tur de scrutin de candidatul PAS, Radion Palii, cu 50.08% din sufragii. Contracandidatul său, Zinaida Scripcari, din partea PDCM, a obținut 46.66% din voturile valabil exprimate. Fotoliul de primar al satului Sănătăuca, raionul Florești, a revenit lui Tudor Chibidoc, din partea PAS, care l-a devansat pe contracandidatul său cu 3.66% din sufragii. Candidatul PDCM nu a acces în turul doi de scrutin.