Principală  —  IMPORTANTE   —   Trei rachete rusești au tranzitat…

Trei rachete rusești au tranzitat teritoriul R. Moldova. Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat de urgență la MAEIE

sursa foto: Daniel Vodă/ Facebook

Șeful diplomației R. Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu lansarea a trei rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră și care au tranzitat teritoriul țării noastre în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca, anunță luni, 10 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

„R. Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare”, menționează reprezentanții MAEIE.

„(…) Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă. Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat”, arată un comunicat al ministerului.

Luni, 10 octombrie, în contextul atacurilor aeriene rusești din această dimineață asupra mai multor orașe din Ucraina, Ministerul Apărării a informat că, între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al R. Moldova.

Potrivit ministerului, țintele respective au parcurs următoarele direcții:

  • Localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița – Soroca – Moghilev Podolsk.
  •  Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)
  • Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (R. Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei

Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei, subliniază autoritățile de la Chișinău. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”.

Ministerul Apărării a mai menționat că, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm atacurile armatei ruse asupra orașelor din Ucraina, soldate cu victime.

În noaptea de duminică spre luni, 9 octombrie – 10 octombrie, forțele ruse au reluat atacurile masive asupra mai multor regiuni din Ucraina. Astfel, autoritățile ucrainene au raportat explozii puternice în Zaporojie, Slaviansk, Dnipro, Lvov, Kiev, Ternopil și Jîtomîr.

Pe fondul multiplelor explozii din Kiev și din alte orașe ucrainene, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că „Rusia încearcă să anihileze Ucraina”.

„Aceasta este a 229-a zi de război, în care rușii încearcă să ne anihileze și să ne șteargă de pe fața pământului. Ei încearcă să ne măcelărească oamenii care dorm în casele lor din Zaporojie. Ei încearcă să ucidă oamenii din Dnipro și Kiev care se îndreaptă la muncă. Sirenele de raid aerian răsună în toată țara. Din păcate, există morți și răniți. Vă rog: nu vă părăsiți adăposturile. Rămâneți în siguranță și aveți grijă de familiile voastre. Să fim puternici”, a declarat Zelensky.

Consilierul ministrului afacerilor interne al Ucrainei, Rostislav Smirnov, a anunțat că opt persoane au fost ucise și 24 rănite în urma atacurilor rusești asupra orașului Kiev.

Bombardarea masivă a regiunilor ucrainene are loc la o zi după ce o explozie a avut loc pe podul Crimeii, unde un camion a explodat, după care șapte rezervoare de combustibil din tren, în urma părții de cale ferată a trecerii, au luat foc. Ca urmare, două mașini s-au prăbușit parțial, însă suporturile arcului de deasupra părții navigabile a podului nu au fost avariate.