Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ iData/ Trei formațiuni politice…

SONDAJ iData Trei formațiuni politice ar accede în Parlamentul de la Chișinău, la eventualele alegeri parlamentare anticipate

Un sondaj realizat și prezentat de Date Inteligente (iData) marți, 1 iunie, arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, trei partide ar avea șansa de a accede în Parlamentul de la Chișinău, PAS, Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor și Partidul Politic „ȘOR”.

Potrivit sondajului realizat de Date Inteligente (iData), dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, trei partide ar accede în Legislativul de la Chișinău. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar obține cele mai multe voturi (39,1%), Blocul socialiștilor și comuniștilor ar acumula 33,4%, iar Partidul Politic „Șor” ar aduna 10,1%. Datele conțin opțiunea respondenților deciși.

  • PAS: 39,1%;
  • Blocul Socialiștilor și Comuniștilor din Moldova: 33,4%;
  • PP Șor: 10,1%;
  • Blocul Renato Usatîi: 4,9%;
  • AUR Moldova: 4,8%;
  • Platforma PDA: 3,5%.

Pragul electoral pentru a accede în Parlament este de 5% pentru partidele politice și 7% pentru blocurile electorale.

Tot în contextul situației politice, respondenții au fost întrebați în cine au cea mai mare încredere. În topul preferințelor s-ar regăsi președinta R. Moldova, Maia Sandu, fiind urmată de liderul socialiștilor Igor Dodon, iar pe locul trei este Ilan Șor, deputatul condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare și care în vara anului 2019 a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. Topul este completat de liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, ex-premierul Ion Chicu, primarul Capitalei, ales pe listele PSRM, Ion Ceban, liderul PUN, Octavian Țîcu, liderul Platformei DA, Andrei Năstase și bașcana UTA Găgăuzia Irina Vlah.

Potrivit studiului, în opinia respondenților cel mai activ politician în luna mai, a fost liderul socialiștilor, Igor Dodon cu 28,6%, pe locul 2 fiind președinta R. Moldova, Maia Sandu cu 25,56%, locul 3 revenind liderului comuniștilor Vladimir Voronin cu 4%. Topul este completat de Ilan Șor, deputatul condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare, primarul ales pe listele PSRM, Ion Ceban și deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

Respondenții au mai fost întrebați cu ce formațiuni politice ar dori ca partidul/blocul pe care îl va susține la alegeri să formeze o coaliție în Parlament.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 – 28 mai curent, pe un eșantion de 1 227 de respondenți din 84 de localități, având o eroare maximă de eșantionare de +/-2,7%.

Reprezentanții iData, directorul căreia este Mihai Bologan, fratele deputatului socialist Viorel Bologan, spun că cercetarea a fost efectuată din banii companiei, studiul fiind finanțat din Fondul de Marketing al „Date Inteligente SRL”.

Anterior, compania iData a realizat mai multe sondaje înainte de alegerile parlamentare din R. Moldova, dar și alte studii în legătură cu situația socio-politică din R. Moldova. Rezultatele acestora însă, au fost de fiecare dată cu o eroare semnificativă și de fiecare dată în favoarea PSRM și a liderului acestora, Igor Dodon.