• Salina de la Rezina. Afacerea care s-a dezvoltat datorită suportului UE

  Salina de la Rezina. Afacerea care s-a dezvoltat datorită suportului UE
  27 februarie 2021 | 09:27

  Nu e medic, dar a deschis o salină în orașul Rezina. Irina Bordian este antreprenoarea care a reușit cu suportul Uniunii Europene (UE) să-și dezvolte ideea de afacere pe care nu o putea realiza din lipsă de mijloace financiare. În cadrul unui proiect a primit finanțare, iar astăzi, persoane din raioanele Rezina, Sângerei, dar și din orașul Florești vin la salină pentru întremarea sănătății, dar și pentru proceduri de relaxare și de revitalizare.

  Soțul Irinei Bordian are o afacere în turism, iar de la un timp a crescut cererea clienților pentru plecările la salină. Astfel, familia a decis să amenajeze o salină acasă.

  „În zona noastră chiar nu există nimic”

  „În zona noastră chiar nu există nimic. Nu avem spa pentru doamne și domnișoare, nici proceduri pentru întreținerea corporală”, spune Irina Bordian.

  Au calculat cât ar costa înființarea afacerii și au estimat că aceasta va costa în jur de 300000 de lei, o sumă prea mare pentru puterile proprii. Iată de ce, pentru o perioadă au renunțat la idee. 

  Irina Bordian, antreprenoare, or. Rezina, foto: UE pentru Moldova Rurală

  Totuși, un prieten le-a sugerat soților să aplice la un proiect și să solicite finanțare și suport în înființarea afacerii. Astfel Irina a aplicat la programul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) „Femei în afaceri”, finanțat din bugetul de stat și cofinanțat din fondurile UE prin proiectul „Suport pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii în zonele rurale”.

  Au înaintat ideea, iar în aproximativ trei luni au primit și răspunsul: „ideea a fost acceptată”. Irina a primit o finanțare de 139 000 de lei pentru dezvoltarea afacerii. A investit din sursele proprii 10%, iar ulterior, tot din mijloace proprii a acoperit și cealaltă parte din costuri. 

  20 de tone de sare

  Salina este amenajată în două odăi: una pentru adulți, dotată cu scaune care pot fi plasate în poziția culcat și o odaie pentru copii. Pentru a crea o atmosferă relaxantă, în salină este semi-întuneric și se aude muzică lentă.

  Pentru a amenaja salina au fost nevoie de 20 de tone de sare: bulgării au fost aduși de la salina Praid din România, iar cărămizile de sare au fost importate din Ucraina. 

  „Pe perioada pandemiei acceptăm doar membrii unei familii. În salină nu este recomandabil să se poarte masca, pentru ca vizitatorii să respire ionii de sare care se formează în încăpere”, spune Irina Bordian.

  Din spusele ei, aici se menține  temperatura de 16-18 grade Celsius. Aflarea în salină este benefică pentru sistemul respirator, pentru ten, dar este recomandabilă și persoanelor care sforăie. Persoanelor care au tuberculoză, celor cu boli de inimă și copiilor cu vârsta de până la un an le este contraindicată aflarea în salină. 

  Camera din salină destinată copiilor, foto: UE pentru Moldova Rurală

  „Specialiștii recomandă să se efectueze 10 proceduri de salinoterapie într-o perioadă de 5-6 luni”, spune Irina. 

  În decurs de puțin peste un an, mai mult de 200 de persoane din raioanele Rezina, Sângerei, dar și din orașul Florești au vizitat această salină.

  Idei de dezvoltare a afacerii

  Familia nu se oprește aici. Își dorește să construiască o saună și o salină în care va fi cald, iar aici persoanele își vor putea trata durerile în articulații. Antreprenoarea spune că de această dată va aplica la proiectele ODIMM care sunt orientate spre dezvoltarea afacerilor deja existente.

  Una din prioritățile suportului oferit de UE pentru R. Moldova în zonele rurale este dezvoltarea antreprenoriatului rural de succes, prin susținerea sectorului IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în zonele rurale. Prin intermediul proiectului „Suport pentru IMM-uri în zonele rurale” este oferit suport pentru dezvoltarea micilor afaceri, în special în zonele rurale și consolidarea unei infrastructuri de suport în domeniu în toată țara. 

  Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod obligatoriu viziunea UE.
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Peste 87 000 de români au fost vaccinați împotriva COVID în ultimele 24 de ore. România a depășit joi, 22 aprilie, pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate, transmite Digi 24. În ultimele 24 de ore…
  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  Mai mulți moldoveni din diaspora au inițiat o campanie de strângere a donațiilor, pentru a procura concentratoare de oxigen. Acestea ar urma să ajungă în centre medico-sociale unde rezidenți sunt persoanele vâr…
  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Astfel, cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină. Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată joi, la…
  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat Statului Major General și comandanților de trupe ca, începând cu 23 aprilie, să asigure revenirea trupelor în punctele de desfășurare permanentă, scrie Novaya…
  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că până astăzi, 22 aprilie, 109 899 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în R. Moldova. Dintre acestea, 6088 de doze au fos…
  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore