• Reacții după refuzul CEC de a majora numărul de secții în diaspora: PAS și Platforma DA anunță proteste și că vor contesta decizia , iar membrul CEC Maxim Lebedinschi susține că „CEC și-a făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală”

  Reacții după refuzul CEC de a majora numărul de secții în diaspora: PAS și Platforma DA anunță proteste și că vor contesta decizia , iar membrul CEC Maxim Lebedinschi susține că „CEC și-a făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală”
  Imagine-simbol: CEC
  de
  05 iunie 2021 | 19:20

  După ce Comisia Electorală Centrală a respins propunerile de creștere a numărului de secții de votare în diaspora, reprezentanții PAS și ai Platformei DA au anunțat că vor contesta în instanțele de judecată hotărârea CEC de astăzi, 5 iunie. În același timp, secretarul CEC Maxim Lebedinschi, desemnat ca membru al CEC de către PSRM, susține că instituția „și-a făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală”.

  „Diaspora a fost din nou nedreptățită. CEC a redus numărul secțiilor de vot din diaspora, dar adaugă două secții în Transnistria. Să ne mobilizăm exemplar și să dăm o lovitură de grație acestei majorități toxice care poartă interese străine și calcă în picioare democrația. Este un semn de disperare al acestei majorități toxice”, a reacționat președintele Platformei DA, Andrei Năstase.

  „Cel mai grav lucru pe care l-a făcut azi Maxim Lebedinschi alături de ceilalți 4 ”eroi” dodoniști nu este că au sfidat legea. Și nici măcar că și-au bătut joc în cel mai perfid mod posibil de conaționalii noștri din diasporă; probabil, din cei 5, mai toți au rude și prieteni peste hotare, or, prin decizia de azi, și aceștia au fost scuipați în față. Cel mai grav lucru este acela că decizia CEC pune bazele fraudării alegerilor. Nu poate fi nici vorbă de alegeri libere și corecte dacă oamenilor din start le este îngrădit dreptul de vot. Crede Maxim Lebedinschi că poate frauda? Poate să creadă el ce vrea. Atât el, cât și Dodon. Sunt sigur însă că cetățenii Republicii Moldova nu le vor permite asta.

  Vom contesta hotărârea vădit ilegală în justiție.De asemenea, examinez posibilitatea depunerii plângerii penale pe numele lui Maxim Lebedinschi. Încălcarea unor norme imperative ale legii nu poate fi lăsată fără niciun fel de acțiuni”, a scris deputatul PAS Sergiu Litvinenco pe parcursul zilei.

  De cealaltă parte, secretarul CEC Maxim Lebedinschi, exponent al Partidului Socialiștilor, spune că CEC a acționat conform prevederilor normative și că ar fi primit „amenințări și insulte din partea persoanelor afiliate politic”.

  „Imediat după anunțarea alegerilor, Doamna Președinte a convocat membrii CEC, unde a menționat deplina încredere în actuala componență a Comisiei. În cadrul acestei discuții ia fost comunicat despre riscurile și consecințele adoptării Decretului de dizolvare a Parlamentului și stabilirea alegerilor anticipate, în rezultat Doamnă Președinte a menționat ca înțelege totul și ca așa a fost decizia ei, menționând ca mizează că o să ne facem lucrul pînă la capăt. În ziua de azi, CEC și-a făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală, nu bazată pe promisiunile date de politicieni, sau în scop de a agita cetățenii Republicii Moldova cu acțiuni ce nu pot fi realizate. Deja pe parcursul examinării am început sa primesc amenințări și insulte din partea persoanelor afiliate politic. După am văzut că deja suntem catalogați și etichetați în tot felul chiar și de Președintele țării. Astfel, comunic că CEC nu adoptă Hotarîri sa fie pe placul cuiva, sau Hotarîri populiste. P. S. Stimați politicieni, nu fiți fățarnici și nu atacați și nu amenințați membrii CEC pentru își fac lucrul și asta nu corespunde intereselor voastre subiective. Acțiunile care sunt în desfășurare nu sunt nimic altceva decât presiune în privința membrilor CEC și intervenite inadmisibilă în activitatea acestor”, a scris Lebedinschi.

  Sâmbătă, 5 iunie, la scurt timp după hotărârea CEC, pe rețelele de socializare a fost creat un eveniment prin care oamenii sunt îndemnați să participe la un protest în fața Comisiei Electorale Centrale în ziua de luni, 7 iunie, ora 12:00.

  „Decizia de astăzi a Comisiei Electorale Centrale de a se opune deschiderii a suficiente secții de vot în diasporă este o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze și o încălcare sfidătoare a legii”, a scris astăzi și președinta Sandu în legătură cu decizia CEC.

  Comisia Electorală Centrală a aprobat sâmbătă, 5 iunie, deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

  Astfel, numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în diaspora rămâne același ca și la alegerile prezidențiale din 2020, când mai mulți cetățeni nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot.

  Propunerea de a deschide doar 139 de secții a venit din partea lui Maxim Lebedinschi, membru CEC desemnat de PSRM. Proiectul acestuia a fost susținut și de membrii CEC Veaceslav Agrigoroaie, Vadim Filipov, Vasile Gafton și Andrei Volentir.

  Deși la cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii le cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pentru prima dată în istorie, Moldova a devenit campioana calificărilor europene la fotbal pe plajă, Divizia B. Moldova a învins Estonia cu 4-1 în finala turneului care s-a desfășurat la Chișinău și este organi…
  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-COVID-19 cu mai mult de 25%, iar Moderna, cu mai mult de 10% în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, în timp ce statele din blocul comunitar se confr…
  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală se judecă de peste un an și jumătate cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru anularea hotărârii prin care instituția și-a dat ac…
  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13

  Ex-ministru al Apărării Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, a primit 30 de zile de arest, conform unei decizii dictate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13