• COVID-19

  298 cazuri confirmate 15 cazuri de recuperare 2 decese
 • Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.39

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.39
  16 februarie 2019 | 13:30

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  Circumscripția uninominală nr. 39 include 13 localități din raionul Hâncești, 10 localități din raionul Leova și șapte localități din raionul Cimișlia. În această circumscripție au fost înregistrați în cursa electorală cinci candidați.  La alegerile parlamentare din 24 februarie, democratul Ghenadie Buza va figura primul în buletinul de vot, fiind urma de Victor Terente de Partidul „Șor”. PSRM au înaintat-o în această circumscripție pe Olesea Brînză, Blocul ACUM – pe Chiril Moțpan, iar PL – pe Simion Roșca.

  Foto: candidat.md

  Ghenadie Buza, PDM

  Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Buza este președinte al raionului Hâncești. S-a implicat în politică inițial din partea PCRM, fiind consilier orășenesc, iar din 2010 a ajuns în Consiliul Raional ca reprezentant al PDM. A fost ales în funcția de președinte al raionului Hâncești pe 17 iulie 2015.

  În luna iulie 2018, deputatul Grigore Cobzac, originar din r. Hâncești, l-a acuzat pe Ghenadie Buza, într-un text publicat pe portalul anticoruptie.md, că acesta ar participa la o schemă de racolare în PDM a primarilor din raion.

  Candidatul PDM declară pentru perioada 2017 – 2018 un salariru de 236 de mii de lei, la care se mai adaugă o pensie de 26 de mii de lei, un ajutor material de 20 de mii de lei de la Consiliul Raional Hâncești și o indemnizație de 24 de mii de lei. Conform declarației de avere și interese personale, Buza deține patru terenuri, iar familia sa are în proprietate un apartament și o casă de locuit de 115 m2, dobândită în 2015.

  Foto: Facebook/Victor Terente

  Victor Terente, Partidul „Șor”

  Despre candidatul Partidului „Șor” nu există prea multe informații publice, iar pe site-ul Comisie Electorale Centrale nu este indicat locul de muncă al candidatului.

  Totuși, conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017 – 2018, Terente a obținut un salariu de 120 de mii de euro din activitatea de antreprenor. Candidatul declară că familia sa obținut în această perioadă 40 de mii de lei cu ocazia zilelor de naștere și că deține un teren, o casă de locuit de 183 m2 și un BMW X5, procurat în 2014 cu 38 de mii de euro.

  Foto: Facebook/tribuna.md

  Olesea Brînză, PSRM

  Olesea Brînză este secretar executiv în cadrul Organizației teritoriale Hîncești a Partidului Socialiștilor.

  Candidata PSRM declară un salariu de 119 mii de lei de la întreprinderea cu capital străin „Le Bridge Corporation Limited” SRL. Conform declarației de avere și interese personale, Brînză deține un teren și un automobil de model VAZ, dobândit în 2006 cu 1 000 de lei. Candidata PSRM indică și un împrumut de 100 de mii de lei, contractat în 2017.

  Foto: acum.md

  Chiril Moțpan, Blocul ACUM

  Chiril Moțpan este secretarul general al Platformei Demnitate și Adevăr. Anterior, în perioada 1992-2004 și, respectiv, 2009-2013 a deținut în cadrul Ministerului Afacerilor Interne funcțiile de șef Birou de presă, șef al Centrului de presă, șef al Direcției Informare și Relații Publice și comisar-adjunct de polițe.

  Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, în anul 2002, când ocupa funcția de șef al Direcției Comunicare și Relații cu Publicul a MAI, Chiril Moțpan și-a dat demisia, anunțând, printr-o declarație, că furnizase jurnaliștilor o știre falsă despre găsirea deputatului Vlad Cubreacov, care ar fi fost victima unei răpiri. Într-un  interviu pentru agenția de presă IPN în anul 2018, Moțpan a spus că a făcut-o „pentru a nu se asocia cu minciuna și impostura ministrului Papuc și a întregului regim Voronin”, după ce și-a dat seama că a fost folosit să difuzeze o știre falsă.

  Moțpan declară că în perioada 2017 – 2018 a obținut o pensie de 135 de mii de lei. Conform declarației de avere și interese personale, candidatul Blocului ACUM deține un teren, cota-parte dintr-o casă de locuit de 138 m2, dar și un automobil de model Volkswagen Touran, procurat în 2011 cu 125 de mii de lei. Familia lui Moțpan deține însă încă două terenuri și un apartament de 47 m2.

  Foto: alege2019.md

  Simion Roșca, PL

  Simion Roșca activează în calitate de conferențiar universitar la Academia de Studii Economice din Moldova și la Institutul de Relații Internaționale.

  Conform declarației de avere și interese pentru 2017 – 2018, Roșca a obținut un venit de peste 234 de mii de lei din salariu și pensie. Candidatul liberalilor deține un teren, o casă de locuit de 357 m2, dobândită în 2012, dar și un automobil de model Toyota Corolla, cumpărat în 2014 cu 8 mii de euro.

   

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 39

  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Premierul Chicu: Moldovenii blocați în Franța, induși în eroare de „escroci”. Zborul nu a fost autorizat

  „Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat zborul pentru mâine, iar escrocii intenționat au adunat oamenii în aeroport astăzi, ca să-și bată joc de ei”, este reacția premierului Ion Chicu la faptul că 22…
  Premierul Chicu: Moldovenii blocați în Franța, induși în eroare de „escroci”. Zborul nu a fost autorizat

  Moldovenii blocați pe aeroportul de la Paris au primit alimente și locuri unde să doarmă

  Reprezentanții aeroportului unde au rămas blocați cei 220 de moldoveni azi, le-au distribuit alimente. De asemenea, vor primi locuri unde să doarmă. „Au organizat acum reprezentanții aeroportului unde să dorm…
  Moldovenii blocați pe aeroportul de la Paris au primit alimente și locuri unde să doarmă

  VIDEO/ Când se poate răspândi coronavirusul prin aer. Explicația unui profesor din Coreea de Sud

  Un profesor de boli infecțioase din Coreea de Sud a explicat că sunt șanse mici ca noul coronavirus să poată fi transmis prin aer, însă în anumite situații acest lucru poate fi posibil, relatează Asian Boss, ci…
  VIDEO/ Când se poate răspândi coronavirusul prin aer. Explicația unui profesor din Coreea de Sud

  Câteva companii din R. Moldova donează milioane de lei pentru lupta împotriva COVID-19

  Criza cauzată de noul coronavirus a creat un val de solidaritate în R. Moldova. Câteva companii s-au mobilizat și au făcut donații importante pentru spitalele și cadrele medicale din țară.
  Câteva companii din R. Moldova donează milioane de lei pentru lupta împotriva COVID-19

  Coronavirus, studiul asupra sfârșitului iadului: DATA infecțiilor zero

  Un raport al Institutului Einaudi identifică dată estimativă a sfârșitului situației de urgență. Luni, 30 martie, în Italia, toți, unii mai mult, alții mai puțin, se întreabă: când se vor termina toate acestea?…
  Coronavirus, studiul asupra sfârșitului iadului: DATA infecțiilor zero

  Dodon, despre moldovenii de peste hotare care vor să revină în R. Moldova: „Noi ne dorim să reveniți acasă, dar… ce facem noi cu 200 de mii de moldoveni deodată?”

  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) este unica instituție care, în baza deciziilor aprobate de către Comisa Situații Excepționale, poate organiza curse charter pentru a aduce cetățenii…
  Dodon, despre moldovenii de peste hotare care vor să revină în R. Moldova: „Noi ne dorim să reveniți acasă, dar… ce facem noi cu 200 de mii de moldoveni deodată?”