Principală  —  IMPORTANTE   —   Primele declarații ale președintelui Zelenski…

Primele declarații ale președintelui Zelenski după ce a ajuns la Castelul Mimi: „Susținem R. Moldova și o salutăm. Suntem bucuroși să evoluăm istoric împreună, umăr lângă umăr”

Sursa foto: ZdG

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut primele declarații de presă după ce a ajuns la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, acolo unde a fost întâmpinat de președinta Maia Sandu.

Șeful statului ucrainean se află în R. Moldova pentru prima dată de la izbucnirea războiului provocat de Rusia în Ucraina.

„Nu a fost ușor să ajungem în R. Moldova, dar acesta este mesajul poporului nostru – susținem R. Moldova și o salutăm. Suntem bucuroși să evoluăm istoric împreună, umăr lângă umăr. Mulțumesc moldovenilor pentru că au primit cetățenii noștri, toți refugiații din primele zile ale războiului.

Nu vom uita niciodată ajutorul oferit. Am vorbit despre relațiile noastre bilaterale, despre proiectele de infrastructură, acorduri pe care le vom agrea în cel mai scurt timp. Am vorbit despre viitorul nostru în UE, iar Ucraina este pregătită să fie stat membru NATO. Așteptăm ca NATO să fie pregătit să primească Ucraina. Cred că garanțiile de securitate sunt importante nu doar pentru Ucraina, dar și pentru vecinii noștri – R. Moldova, din cauza agresiunii rusești din Ucraina, dar și a potențialelor agresiuni în alte părți ale Europei. Voi discuta cu partenerii despre o potențială coaliție pentru energie și pentru Patriot (…)”, a declarat președintele ucrainean.

La rândul său, președinta Maia Sandu a reiterat faptul că R. Moldova susține planul de pace propus de Ucraina și „crearea unui tribunal internațional pentru a fi judecați cei care comit crime de agresiune în Ucraina”.

„Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene. Este extrem de important pentru noi că sunteți astăzi aici. Vom discuta subiecte importante, ne vom reafirma sprijinul pentru Ucraina în timp ce face față agresiunii rusești (…). Ucraina ține astăzi R. Moldova în siguranță și suntem foarte recunoscători pentru asta. R. Moldova respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele recunoscute internațional. R. Moldova susține planul de pace pe care l-ați propus și desigur susținem crearea unui tribunal internațional pentru a fi judecați cei care comit crime de agresiune în Ucraina. Vă rugăm să investiți în țările noastre, să credeți în democrațiile noastre și în viitorul nostru european. Aceasta este contribuția voastră pentru stabilitatea și pacea de pe continent”, a declarat Maia Sandu.

Președintele ucrainean participă la Summitul Comunității Politice Europene de astăzi, 1 iunie. Discuțiile se vor axa pe stabilitatea și reziliența energetică, sustenabilitatea statelor europene și eforturile comune pentru pace, potrivit Grupului Media pentru Știri de Securitate.

La summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie, celor 50 de șefi de state și de guverne le vor fi servite bucate gătite după rețete tradiționale reinterpretate, au anunțat organizatorii. La aperitiv oaspeții vor gusta tradiționalele sărmăluțe, cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin din soiul Saperavi și cu smântână afumată. 

R. Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se desfășoară la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni, potrivit Grupului Media pentru Știri de Securitate privind summitul Comunității Politice Europene 2023 care va avea loc în R. Moldova (GMSS-CPE).

Summitul are loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.