Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Maia Sandu convoacă ședința…

Președinta Maia Sandu convoacă ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, convoacă marți, 26 aprilie, ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană. Consiliul Suprem de Securitate se va întruni începând cu ora 13.00, la Președinție.

În contextul evoluțiilor situației de securitate în regiunea transnistreană, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat că monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra „opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare”.

Responsabilii din cadrul SIS susțin că și-au intensificat eforturile de culegere de informații relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta climatul de siguranță a R. Moldova, inclusiv prin cooperarea proactivă cu instituțiile naționale de forță și ocrotire a normelor de drept. 

Luni seara, în jurul orei 17:00, în clădirea așa-zisului Minister al Securității din regiunea transnistreană au răsunat mai multe explozii. Așa-zisul Minister de Interne din regiune a anunțat că focurile au fost trase din lansatoare de grenade. Victime nu au fost raportate. Ulterior, Biroul politici de reintegrare și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs luni seara în orașul Tiraspol. Potrivit Biroului, obiectivul urmărit de incidentul de luni „ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale”.

În dimineața zilei de marți, 26 aprilie, în regiunea transnistreană au fost auzite noi explozii. Așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că ar fi vorba despre două explozii care s-au produs în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, la orele 6:40 și 7:05. Potrivit informaților oferite de Tiraspol, au fost avariate două antene de radiocomunicații construite în anii ’60: una de un Megawatt, iar alta de de jumătate de Megawatt.